Reklama

Reklama

Hlavními hrdiny svérázné roadmovie jsou dva staří páni, kteří cestují napříč Slovenskem, aby poznali pravdu o vlastní minulosti.  Během cesty se dostávají do bizarních situací, potkávají rozmanité lidi a postupně si skládají mozaikovitý obraz světa, který se navenek mění, ale v hloubce ukrývá nevyřešené konflikty. Díky poznání života toho druhého, začínají chápat vlastní činy a přehodnocují i svou identitu. (Bioscop)

(více)

Recenze (135)

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Roadmovie, která sice plní oblíbenou společenskou objednávku na téma holocaustu, ovšem naprosto klišovitým způsobem, a je tak jen dalším příspěvkem k rozmnožení klasických nešvarů současného českého filmu a potvrzením jeho vleklé krize. Současné slovenské filmy tolik neznám, abych jich mohl většinu házet do stejného pytle. Snímek nemá žádnou emocionální hloubku, vyjma zmínek o pronásledování a zabíjení Židů na Slovensku v době Slovenského štátu, což ale sám nijak neumocňuje. Naopak tuto skutečnou hrůzu obaluje do vycpávky naprosto nevěrohodných až absurdních situací během zjevně vylhaného setkání a následného společného cestování potomka židovských obětí a potomka rakouského esesáka. Katarze ve formě novodobého smíření se tak koná pouze na plátně, stěží ale před ním. A nepomůže ani rádobypřekvapivé závěrečné zjištění, že esesák ještě dožívá na smrtelné posteli - naopak teatrální gesto, kdy mu syn pustí dokument o zločinech, na nichž se podílel, a položí vedle něj pistoli, je snad z celého filmu to nejprázdnější a nejméně věrohodné. Film na mě působí tak, že byl natočen jen proto, aby se na něj lehce sháněly všemožné granty. Drama to příliš není a komedie už vůbec ne - tuhle nálepku to dostalo asi jen proto, aby na to do kina aspoň někdo zašel... ()

stone 

všechny recenze uživatele

Velká škoda, že film není po stránce scénáře dotažený. Jakoby si s tím koncem nějak nevěděli rady. Jinak ale oba hlavní protagonisté skvělí. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Film Tlumočník nám nabízí trochu jiný pohled na obě strany. Těch postižených - zavražděných židů a těch, kteří byli na straně nacistů. Jenže Georg Graubner byl docela malý kluk a těžko mohl či nemohl soudit ve svém dětství činy svého otce nebo je vnímat, jak tady někteří kritizují na filmu. I on teprve poznává pravdu o svém otci, o kterém toho asi moc nevěděl. Respektive o jeho temné minulosti. Možná postupem času jen tušil a nechtěl si to připustit. Čím víc je Georg blíž pravdě, tím více přestává být tak usměvavý a volnomyšlenkářský. Alespoň v přítomnosti Jiřího Menzela. Bohužel právě na Menzelovi je už vidět slabší herectví. Je to jeho poslední role a dá se říct, že asi opravdu poslední. V tomto filmu na mě jeho herectví působilo dojmem, jako by ztratilo něco ze své přirozenosti. Jako by to u tlačil na sílu. Jako by chtěl diváka přesvědčit, že to dělá poctivě, ale nějak mu to nejde. Navíc by si snímek podobného tématu zasloužil podstatně lepší hudbu. Nemá ji. A nemá ani kvalitní kameru. Film stojí a padá na dvou hercích. Protože příběh také není z nejsilnějších. Přestože hrůzy války zůstanou do konce světa jako černočerná kaňka na svědomí lidstva. Dva staříci, kteří jezdí od "vsi ke vsi" a vyslýchají kde koho ve snaze získat svědectví o Graubnerově otci, nepůsobí silně, protože ty momenty, které by silné být mohli, filmaři nepodpoří. Nechají je prostě vyšumět. A pak přijde šokující závěr. O tomhle filmu dost platí, že maličkosti, které tvoří celek a zapadají do sebe jako puzzle, do sebe tak úplně nezapadají a nejsou dopilované. ()

teplic 

všechny recenze uživatele

Od začiatku cca do polovice nič viac než starecký feel good road movie s debilným humorom, nelogickými situáciami, slopaním, zošúvernými erekciami a spievaním driečnych tučných dievok v aute. Ale čo čakať od dua šulík leščák. Potom už v pohode, bod naviac za uja v starobinci a záver. ()

ZHODNOTITEL 

všechny recenze uživatele

Celý film táhne herecké umění Jiřího Menzela. Vlastně to byl jediný důvod, proč jsem se na tenhle film podíval a v celku mě i bavil. Problém ale pociťuji ve scénáři. Především ke konci se mi zdá, že se to celé nějak rozpadá a spousta věcí začíná být nedořečená, a tak to celé nějak skončí/neskončí... ()

Prubner 

všechny recenze uživatele

Film na už miliónkrát ohrané téma, natočený bez invence, film nudný a pomalý. Menzel jen mechanicky odříkává německé a slovenské věty, jako by ho to nebavilo (původně zvažovaný Juraj Herz by byl určitě lepší). Jediným kladem je Simonischek, ale sám to neutáhne. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

V našich končinách nevídať čast road movie, aj preto je tento nápad pozoruhodný a unikátny. Navyše keď do toho zakomponujete Menzla, tak to nemôže dopadnúť zle. Miestami nudné, miestami vtipné a miestami aj zbytočné. Ale celkový dojem je podľa mňa nadpriemerný a ja som sa až tak nenudil, ako som si myslel. A hlavne ten odkaz je veľmi podstatný. 65 % ()

jfaba 

všechny recenze uživatele

Viděno v TV. Nechápal jsem proč byly titulky i při slovenštině. Simonischek lepší než Menzel, ale jen kvůli slovenštině (opět). Ale téma skvělé... všechno je jinak. ()

PamelaJJK 

všechny recenze uživatele

Tlumočník zůstal někde na půli cesty. Nebylo to špatné, ale prošumí to a... A nic. Nestane se to trhákem, který budou reprízovat 2x do roka v TV a vždy to bude mít dostatečnou sledovanost. Jedno shlédnutí bohatě stačí. Spousta věcí je nedotažených. Menzelova (ne)slovenština je tragická. I samotný příběh se mi zdá ne úplně uvěřitelný... Sice zajímavý, ale neuvěřitelný... ()

luciekout 

všechny recenze uživatele

"Než si pro nás přijde" po česku, ani tak dobré, ani tak zahrané, s nádechem přesahu do minulosti... přesto, že je to čechoslovenskorakouské, tak je to docela koukatelné ()

podoustev 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem to lepší. Při odchodu z kina jsem bojovala s dojmem, že jsem se vlastně nic novýho nedozvěděla. Celej film čekám a čekám, s čím se vytáhnou, co mi teda vyrazí dech a překvapí mě, ale celej film působil jako předehra k něčemu, co nepřišlo. Uznávám, na úplným konci přece jenom nějaký překvapení přišlo, ale vzhledem k tomu, jak trailer působil jsem prostě čekala něco intenzivnějšího. Asi se ten holokaust u nás rozebírá víc než v Rakousku, asi se o něm víc mluví a točí filmy, páč oběti se rády ukazujou, kdo jim jak ubližoval. Ale stejně mě - je 21. století a člověk by čekal, že všechno už vyšlo na světlo boží - přišla reakce hlavního protagonisty absurdní. Nejdřív prohlásí jen tak věcně mezi dveřma, že jeho otec zabil spoustu lidí a pak se několikrát sesype, když vytáhne záznamy z archivů. Ok, asi už jsem toho o válce viděla moc. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Vina či nevina. Poznání minulosti. Ano, první polovina filmu je solidní a zaslouží si čtyřbodové hodnocení, bohužel ke konci to začíná ztrácet šmrnc a předem jasná pointa je uměle odsouvána k nelibosti diváka. Možná to chtělo ještě nůžky a zkrátit. Jinak napětí mezi oběma hlavními protagonisty funguje a rolí se oba zhostili na výbornou. ()

fafejt001 

všechny recenze uživatele

Asi poslední herecký počin Pana Režiséra Menzela byl opravdu důstojný a s kolegou Peterem S. vytvořili netradiční a skvělou dvojici o hledání v minulosti . Zuzana Mauréry je nedoceněná výborná herečka , která neměla chybu . Pomalé tempo filmu je spíše ku prospěchu a závěr je nečekaný a překvapivý . Po delší době film , který osvětluje hrůzy války a těžký život v té době . Měli by jej povinně shlédnout všichni ,, puboši ,, aby se dověděli o této válečné době něco více, než jen z knih dějepisu . Podle mne je to film velmi potřebný , zvláštˇ v této materiální době , kdy mají mnozí , velmi mladí lidé , mobil přilepený k ruce a dějiny světa začínají jejich narozením . ()

Winster 

všechny recenze uživatele

Moc hezký film o dvou starších pánech na cestě za minulostí. Žádné oplzlosti, sprostá slova a podobně. Moc se mi líbil, divím se...že nedostal nominaci na ČL. Je to škoda. ()

kokofek 

všechny recenze uživatele

Moje poklona panu Menzelovi za herecký výkon a druhá panu Šulíkovi,který má odvahu pouštět se do témat,které jsou dodnes ožehavé.A dle mého názoru umění má sloužit nejenom jako zábava,ale především k tomu,aby člověk občas nad něčím také přemýšlel.Téma viny rodičů a následkú pro jejich děti je totiž stále aktuální.No a o udavačství z chamtivosti a nenávisti ani nemluvě.Nevím jestli se lidstvo někdy konečně poučí a změní,ale vím,že filmové umění k tomu přispívá. ()

bonovox 

všechny recenze uživatele

Trestuhodne nevyužitý námet kde namiesto silnej záverečnej katarzie príbeh nie je vôbec dobre ukončený (hlavne spustenie dvd so slovenským dokumentom s nemeckými titulkami 100 ročnému starčekovi...wtf). Škoda aj ďalších rušivých momentov (hlavne nelogický plán cesty, kto to trochu pozná...). A aj herecká forma p. Menzela je dosť biedna. ()

hony23 

všechny recenze uživatele

Geriatrická road movie neslibovala zrovna záživnou podívanou, nakonec to ale bylo překvapivě dobré. Hlavní zásluhu na tom má především herecké duo, které se dokázalo přenést i přes některá slabší místa ve scénáři. Nesourodou dvojici hrdinů tvoří syn velitele Gestapa a muž, jehož židovští rodiče za války zahynuli. Spolu putují Slovenskem a pátrají po pamětnících tragických událostí, z jejichž vyprávění přebíhá mráz po zádech. ()

Dawe2 

všechny recenze uživatele

Příšerná hudba. Neustále se opakujíc motiv, hodně trapné. Opakující se záběru z dronu, místy rozvláčněný a nezáživný děj. Komedii v tom opravdu nehledejte. Námět, nápad a myšlenka by byly dobré a zajímavé. Malé překvapení na konci, ale chybí dost podstatné zakončení, dokonce dvě zakončení. To není dobrý nápad. Přece divák nekouká na film, aby se téměř nic nedozvěděl. Film zachraňuje výkon Menzla a místy i Petere Simonischeka. U něj mě bavila postupná proměna, ale myslím, že to přehnali, takto výrazně se člověk nezmění. Myslím, že by z toho filmu šlo vyždímat mnohem mnohem víc, dějově i co se týče popisu a proměny postav. A lavně konce, nebo alespoň nějakého naznačení alespoň jedné ze dvou dějových linií. Je to odfláknuté a je to škoda. S hodnocením jdu pod průměr, opravdu zklamali a to to vypadalo i v průběhu filmu celkem dobře. Spíše bych nedoporučil, myslím, že to za téměř dvě hodiny nestojí, i když to má myšlenku a slušný námět, ale obojí nedotažené. ()

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Reklama

Reklama