Reklama

Reklama

Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu

  • USA Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (více)
Trailer 1

VOD (1)

Černá komedie Stanleyho Kubricka pojednává o skupině paranoidních generálů fascinovaných válkou, kterým se “nešťastnou náhodou” podaří rozpoutat jadernou apokalypsu. Náčelník generálního štábu "Buck" Turgidson a generál strategického letectva Jack Ripper vyšlou letku bombardérů, aby zaútočila na Sovětský svaz. To aktivuje sovětskou tajnou zbraň zvanou “bomba posledního soudu.” Jedná se o ďábelský raketový systém, s nímž má být uskutečněn odvetný úder. Aby upozornil na tuto katastrofu, stane se britský kapitán Lionel Mandrake jedinou osobou, která má přístup ke generálu Ripperovi. Americký prezident Muffley se ve snaze odvrátit neštěstí pokusí přesvědčit opilého sovětského premiéra, že je to všechno jen hloupý omyl. Prezidentovým poradcem je šílený dr. Divnoláska, někdejší nacistický vědec. (Cinemax)

(více)

Recenze (598)

toffy 

všechny recenze uživatele

Ked nebudes hovorit s prezidentom tak uvidis! Uvidim co? Budes sa zodpovedat firme Coca Cola :D tak taketo debaty ja velmi mozem :))) ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Watching the Time Bomb Ticking Away, watching the time bomb, nobody cares 'till it's too late. Na svoju dobu drzý a veľmi presný film. Distingvovanej satirickej zábave dominujú univerzálny Peter Sellers v trojroli a fanatický George C. Scott. ()

srbak 

všechny recenze uživatele

"Gentlemen! you can't fight in here! This is the War Room!" Povedal by som, že tento "raný Kubrick" je patrične odlišný od jeho neskorších filmov, a to či už obsahovo, alebo aj vizuálne. A Dr. Strangelove to ani trošku neškodí, ba naopak. Čiernobiely obraz pridáva filmu mrazivú atmosféru, a prevažne na tej, a samozrejme, aj na hereckom koncerte Petera Sellersa a George C. Scotta, zakladá úspech snímku. Zápletka okolo atómového konfliktu počas Studenej vojny je tak silná a nadčasová, že to bude zrejme aktuálne aj za 1 000 rokov. Navyše paradoxne, podobných ľudí, ktorých Kubrick vyzobrazil pomocou hlavných funkcionárov, a to či už šialeného nacionalistu, fanatického fašistu, podvodníka alebo konšpirátora tu máme doteraz. Popravde som zrejme ešte ani nevidel také dobré a trefné znázornenie vojny. A je výborné vidieť, že Kubrick poukazuje prevažne na to, ako sa počas vojny "strieľa" za stolmi vysoko postavených ľudí. Za pomoci ostrej, ale inteligentnej satiry si tiahne svoje bremeno a ukazuje, že v boji niet lepšieho a horšie - tam je iba víťaz a porazený. Film o tom, ako vo vojne je to posledné, na čo ľudia myslia morálka alebo vyššie dobro. No a najhoršie na tom celom je, keď si človek uvedomí, že to koniec koncov nie je žiadna sranda, ale skutočný obraz dnešného sveta. ()

PALINO 

všechny recenze uživatele

Ako satira na studenú vojnu je Dr. Divnovláska podareným počinom, ale ako film to s ním už nevyzerá až tak ružovo. Ale na druhej strane som sa miestami aj celkom bavil a to hlavne na hercoch, ktorý hrajú vtipne a s nadhľadom a napríklad také vystúpenie Sellersovho Divnovlásky, či G. C. Scottovho Bucka sú veľmi vtipné záležitosti. Ale ako celok a hlavne ako film ma Dr. Divnovláska príliš nezaujal. ()

Raevan 

všechny recenze uživatele

Gagy kvalitativně ,ne kvantitavně ... No prostě to je výborný, ale chce to se trošku zamyslet a bejt trpělivej... ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Stále nedokážem pochopiť, resp. neverím, že toto natočil Stanley Kubrick.V recenzii stojí v kolónke žánru -komédia. ??! Za celý film som sa zasmial možno 2-3 krát , to by mi až tak príliš nevadilo,ale s vedomím Kubrickovských puntičkárskych detailov som sa nestačil čudovať oným letecko-vojnovým scénam, ktoré boli na úrovni E.Woodových atráp. ...Sklamanie. ()

Tjaden 

všechny recenze uživatele

Geniální Kubrickova satira, u jejíhož sledování jsem měl ve tváři po celou dobu pobavený úšklebek, přestože jsem si v plném rozsahu uvědomoval hrůznou absurditu celé situace. Skvěle napsané postavy zahrané výtečnými herci by si podle mého názoru zasloužily lepší postavení ve zdejším žebříčku. ()

see_sawandrew 

všechny recenze uživatele

Asi nejčernější satira ve filmových dějinách. Kubrick si brilantně pohrává s militantní absurditou studené války i s principem MAD a vytváří dokonalou politickou alegorii. Ve své době až děsivě aktuální film! (A velmi rád jsem si jej pustil k padesátému výročí svržení nejděsivější atomové pumy v dějinách lidstva.) 95% ()

Mistickzz 

všechny recenze uživatele

Kubricka som si v poslednej dobe zamiloval a ani teraz ničím nesklamal. Príjemná satira zaujme hlavne svojou originalitou (ako sme už pri Kubrickovy zvyknutí) a dvojicou hlavných hviezd. Sellers si strihol skvelú trojrolu a Scott bol proste dokonalý. 80% ()

Chegi 

všechny recenze uživatele

Nechápu tak vysoké hodnocení. Nevidím na tomto filmu pranic geniálního. Tvrzení, že se jedná o komedii, bych si velkoryse odpustil. Ta hvězda je jen za legendární jízdu na bombě a herecký koncert páně Sellerse. Jinak příběh je značně nezáživný a vystačil by tak na polovinu stopáže. Myslete si, že jsem vidlák, co nechápe dílo genia, ale kvůli tomu přeci nebudu psát, že se mi to líbí. ()

matolas 

všechny recenze uživatele

Sellersov koncert, mein fuhrer! Kubrick vytrieskal zo scenáru totálne maximum. Geniálny, malý film, pri ktorom sa nebudete váľať smiechom, ale pousmejete sa nad veľmi dobrou satirou. (BTW: Kubrick je asi jediný režisér, pri ktorom mi viac sedia jeho filmy z farebnej éry.) ()

Torako.chan 

všechny recenze uživatele

Zvláštní absurdní humor na zcela jiné intelektuální úrovni než je ta moje. Jednoduše válečné snímky věru nejsou můj žánr. Po hodině hledění na ty podivné řešičky s bombama či co, se přiznávám, jsem usnula a probudila se na konec. Už jen fakt, že si to neudrželo mou plnou pozornost u mě snižuje hodnocení dolů. Nějak se mi to nedostalo pod kůži. Vzhledem k tomu, jaké hodnocení celkově film má a názorům mých známých, které považuji za dostatečně inteligentní, se neodvažuji film nějak shazovat. Má své jisté kvality, které já bohužel nejsem schopná vidět a ohodnotit. Takže za 3*. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Stanley Kubrick patří k mým nejoblíbenějším režisérům, a proto jsem se na Dr. Divnolásku velmi těšil i přes obsazení Petera Sellerse, kterého naopak moc nemusím. Bohužel jsme byl spíše zklamán. Ano sice nelze upřít dobrou atmosféru, místy povedenou satiru a herecky obdivuhodný výkon Petere Sellerse (i přes dobrý výkon mě stále spíš iritoval), ale mě to prostě nebavilo a nudil jsem se u toho. Také to téma už nemá tehdejší naléhavost. Zkrátka to bude tentokrát jen za dvě hvězdy a škatulka nejslabší Kubrickův počin. Ovšem nevylučuji, že mu dám ještě někdy šanci. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Na to jak je tenhle film veleslavný jsem čekal trošku více. V roce 1964 se v Hollywoodu kradlo a není divu, že skončilo u soudu, neboť příběh je prakticky totožný jako u Selhání vyloučeno. Stejně jako tam se skupina letadel vydává na Rusko shodit atomovky, prezident a štáb se to snaží zastavit, nechybí válečný štváč, který se těší na jadernou válku a SPOILER i tohle skončí špatně. KONEC SPOILERu. Detaily se líší - tady za tím nestojí počítač, ale šílený generál, posádka není zastavena, protože nefungují přístroje. A líší se přístup. Zatímco Lumet nabízel mrazivý, dokumentární a syrový pohled, Kubrick se snaží o satiru. Navzodory inzerované komedii to moc vtipné není, spíše je tu pár absurdit - rozhovor s ruským protějškem, snaha dovolat se prezidentovi, představa Vaultů, jízda na atomovce :D Jinak je to vážný film se Sellersem v trojroli prezidenta, pobočníka a šíleného vědce, z nichž vtipný je pouze ten poslední. 4*, ale ve srovnání se Selhání vyloučeno jsem čekal víc. ()

black_adder 

všechny recenze uživatele

Dokonale trefná orwellovská satira, která si vzala na mušku téma v době svého vzniku mimořádně aktuální - globální atomový konflikt. Stanley Kubrick se této myšlenky ujal s bravurou jemu vlastní a stvořil dílko, na které jen tak nezapomenu. Trojrole Petera Sellerse je dnes už téměř legendární, ale mně se stejně nejvíc líbil George C. Scott v roli generála Turgidsona...Scénu, kdy nadšeně vysvětluje prezidentovi, že akce je nyní už neodvolatelná a že za pár minut americké bombardéry zaútočí na strategické cíle v Sovětském svazu, si budu pamatovat snad až do konce života...Tak nezapomeňte: nepijte fluorovanou vodu, ať vaše tělní tekutiny zůstanou čisté! A to zcela! :-) ()

Revolver 

všechny recenze uživatele

Kubrick byl skutečně univerzální režisér a kromě hororu, sci-fi, války ,nebo historie uměl i komedie. Dokonalý scénář, plný naprosto strhujících dialogů, na Kubricka poněkud netradiční, nicméně skvělý styl režie, brilantní, perfektně sedící hudba, no a na závěr herecké/komické výkony. Sterling Hayden a George Scott předvádí vyjímečné výkony, to ovšem není ani zlomek toho co předvádí nejlepší komik všech dob Peter Sellers v trojroli Mandraka/Muffley/Divnolásky. Touto kreací mě Sellers utvrdil v přesvědčení, že je nadkomik. Pro mě osobně je Dr.Divnoláska spolu s Osvícenim Kubrick no. 1. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Jeden zmála filmů, kdy se člověk baví a směje se originálním vtípkům i celému ději-když v tom, si člověk pomalu uvědomuje onu neskutečnou realnost celého filmu a pomalu mu začíná mrznout úsměv na tváři. A to i po takové době od vzniku v jiném globálním světě. A to je právě to geniální na tomto filmu, stejně tak jako na všech Kubrickových filmech- ONY PROSTĚ NESTÁRNOU A NEUSTÁLE MAJÍ CO ŘÍCI NOVÝM DÍVÁKŮM I ZA TISÍC LET ()

Reklama

Reklama