Reklama

Reklama

VOD (1)

Ve 14. století se Robert Bruce zmocní skotského trůnu a vede houževnaté povstání ve snaze vymanit se z nadvlády Anglie a získat zpátky nezávislost země. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (410)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Bezvadný historický film, prostě bezvadný, vážně nemám co vytknout, ačkoliv by se i mně líbilo, kdyby byl delší, protože málokterý film z poslední doby by si to zasloužil tak jako právě tenhle. Ale nevadí. I tak je to atraktivní příběh s ohromným spádem a neustále nabírající tempo i dramatičnost, takovým tím "chlapským" způsobem zábavný, ale zdaleka nejen pro milovníky středověkých řezničin. Pořád mu totiž jde i o postavy a díky vynikajícím hercům o ně jde i nám. Chris Pine má v sobě něco až conneryovského, Aaron Taylor-Johnson je šílený divous k nepoznání, rázná Florence Pugh mě nezklamala ještě ani jednou a nestalo se to ani tentokrát... Se Statečným srdcem bych klidně srovnával a viděl bych to skoro na remízu. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Režisér nedoceněné sci-fi Perfect Sense a oscarového neo-westernu Za každou cenu, David Mackenzie, je zpátky! A opět má s sebou naprosto božího Chrise Pinea, který zas a znovu dokazuje, že je ho na kapitána Jamese T. Kirka vážně škoda. Tentokrát se převtělil do role Roberta Bruce, středověkého skotského odbojáře, který se kvůli skotské koruně nebál vraždit, sjednotil národ a ukázal Anglii, že odkaz Williama Wallace ze Statečného srdce není zapomenut. Outlaw King, který bude celosvětově uveden 9. února na Netflixu, Wallace krátce ukáže a definitivně tak sebe sama zacementuje jako jakýsi spin-off oscarového hitu Mela Gibsona. Spin-off, který si však zaslouží plnou pozornost, protože David Mackenzie režijně neskutečně válí a řemeslně, tematicky i herecky doluje z látky o střetu Skotů a Angličanů maximum. Bitvy jsou neuvěřitelně naturalistické a brutální. Mackenzie rád vrhá diváka do zmatku bitvy při zachování jasné kontinuity a smysluplnosti scény. V zápalu bitev a zakrvácených mečů se však neztrácí ani humanistické poselství, vztahy mezi postavami a hlavně emoce, kterých má film na rozdávání. A komu nepadne sanice při úvodní jednozáběrovce a neuroní slzu při poslední scéně, ten nenávidí filmy! ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Předskokan k Braveheart, který paradoxně vypráví příběh po něm. Pine je zajímavá volba pro středověkého hlavního hrdinu a nutno říct, že k Robertu Brucovi pasuje docela zdatně, ač to zprvu nevypadá. Nedostatečnou práci se scénářem a absenci silných emocí Mackenzie nahrazuje uhlazenou středověkou řezničinou par excellance, sice ne úplně dostatečně, ale v rámci žánru určitě nadstandart. Samozřejmě epikou, romantickou linkou ani režijní virtuozitou se to na Gibsona nechytá ani z rychlíku. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Budu spíše škarohlídsky držet basu s těmi ne úplně spokojenými, a ano, může za to zejména ve střední části hodně dobře viditelné vystřihávání dvaceti minut stopáže... Zkratkovité a citelně okleštěné scény totiž opravdu lehce kazí dojem jinak bravurnímu Statečnému srdci pro nové generace, a já jsem si jist, že s původní verzí bych byl bezvýhradně spokojen. Snad ji někdy uvidíme! Do té doby tak budu doporučovat s o něco menším nadšením, a pět chválu na velikášské, zatraceně krvavé historické drama. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Kapitán Kirk s přilbou místo vlasů na hlavě dostávajíc 3/4 filmu ukrutně přes píču v každé bitce skotů s anglánama, díky čemuž je hrdým králem asi čtyřiceti poddaných, manželku má v kleci a kůň mu chcípá hlady pod prdelí ... No prostě neznat dějiny tak si na něj nevsadíte ani omylem, že by nakonec anglánům nějakým zázrakem nakopal prdele, získal zpět ženu a zapsal se do análů hysterie jako úspěšnej cápek. Každopádně i přes počáteční nezdary se Kirk pochlapí a spolu se svou početnou armádou (těch čtyřicet dacanů) začne drancovat, vypalovat a vítězit. Co mě na filmu dostalo jsou nečekaný, ale kurva jako fakt nečekaný, úmrtí. To si takhle povídá otec se synem u krbu o starých dobrých časech, otec se zasměje své vlastní historce a chcípne. Jen tak z vteřiny na vteřinu během veselé konverzace. Asi jako kdybych si v restauraci objednala kafe, usmála se na servírku, vesele křepčila do mobilu kámošce, co zrovna dělám a najednou bych chcípla, navíc bez placení, jak když zhasneš vypínač. Stejně zapůsobí král anglánů, kterej nasraně vyjede do boje plnej vzteku a síly, aby pět minut na to zjistil, že je už starej a chcípnul stářím. Prostě rčení - Zhasnul jak svíčka - tu je dokonale ztvárněno a já se tak po zbytek filmu bála, kdo všechno zničeho nic chcípne třeba během sezení na hajzlu nebo pečení buřta. Všechno prostě najednou vypadalo smrtelně nebezpečný a nemůžete si být jistí, co se stane za pět vteřin. Naštěstí se až na tyhle dva případy chcípá normálně, přírodně, po ráně mečem do palice nebo vytáhnutí střev z bachoru během oběšení. To jsou už takový klasický smrti, co člověka nepřekvapí. Závěrečná bitva je pastva pro oči, lidi a koně chcípaj v hektolitrech krve po stovkách a já strašlivě fandila týpkovi, co na každýho řval jak se jmenuje a pak dotyčnýho rozsekal na sračku či na solidní plátky sushi. Jmenoval se Douglas a viděla jsem v něm hrdost, viděla jsem v něm sílu a viděla jsem v něm pořádnýho chlapa, kterej se s nikym a s ničim nesere. Kurva jo !! ()

Galerie (35)

Zajímavosti (13)

  • Natáčalo sa na viacerých miestach na Britských ostrovoch, predovšetkým v Škótsku a Anglicku, konkrétne v mestách Linlithgow, Stirling, Edinburgh, Glasgow a Glencoe. (MikaelSVK)
  • Edward, Princ z Walesu (pozdější Edward II.) se ve skutečnosti bitvy u Loudoun Hill vůbec nezúčastnil. (KM Phoenix)
  • Ve skutečnosti se bitva u Loudoun Hill odehrávala zhruba dva měsíce před smrtí Edwarda I. (KM Phoenix)

Související novinky

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

05.10.2023

Skvělé zprávy pro fanoušky kyberpunku či sci-fi žánru obecně. Hra Cyberpunk 2077 se totiž oficiálně dočká hrané adaptace. Po úspěšném anime seriálu Cyberpunk: Edgerunners se tak bude jednat o další… (více)

Netflix mění filmovou strategii

Netflix mění filmovou strategii

26.08.2018

Jestli Netflixu něco nelze upřít, je to způsob, jakým ovlivnil televizní výrobu na roky dopředu. Co se týče filmového formátu, tam to ovšem streamovacímu gigantovi poměrně drhne. Jediný opravdový… (více)

Reklama

Reklama