Reklama

Reklama

VOD (1)

Ve 14. století se Robert Bruce zmocní skotského trůnu a vede houževnaté povstání ve snaze vymanit se z nadvlády Anglie a získat zpátky nezávislost země. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (410)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Outlaw King aneb jak anglán dostal chuť na Borovičku. Scottexit tak, jak má vypadat, žádný blbý referendum. Myslet si, že tenhle film bude pokračováním Gibsonovy patologické, pardon patetické podívané, by bylo věru mylné, podobně jako myslet si, že ve Skotsku více prší, pročež tam jsou všichni rezaví. Jako dobrý, první hodinu filmu se noříte do sraček a nějak vám přestává být fuk, jak tohle ostrovní derby dopadne. Až moc velká depka a Bruce si sám zatím nedokáže tu ozdůbku nad obočím obhájit. Nejlepší postavou byl berserk Douglas, jehož jméno si doufám školáci v anglických školních škamnech dostatečně pádně pamatují, protože kdyby ne, zapomínání trestá pan Douglas lehce hruběji. Nepřichází mi ale na rozum, že rejže, původem Angličan, točí film, který jasně nadržuje týmu Sukničkářů ze severu. Nu což, fajn, ale pak mi chybí, že ta ku*va holohlavá nedostala co proto. Uvítáníhodné bylo navrácení Jamese Cosma na místo činu, ten herec má zkrátka výborný ksicht na tyhle role. Nakonec slušný ne-upe-originální počin, přežít se daly i proslovy před bitvou a filmové časy Statečných srdcí jsou snad konečně už odváté za severní pól. Byť teda odchod Edy II. z bitvy pěšmo - ou nou! ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Realita mezi chlapy v sukních před a po zbourání a naporcování Viléma Stěnoesa evidentně nebyla až úplně taková, jakou nám ji v pětadevadesátem romanticky nakýčoval brutální Mel dle zkreslujícího scénáře přímého Volišova zadku (opak předka). Ale jebat, tedy pardon, chtěl jsem samozřejmě říct „abstrahujme od toho“, nechme dějepisnou akurátnost hysterikům, Statečné srdce je pořád jeden z nejlepších a nejzábavnějších historických velkofilmů, jaké kdy osvítily celuloid, a rehabilitace Bobíka Brúse, trochu nespravedlivě vygibsnovaného do proradné kundy, právě proběhla. Neproběhla asi úplně podle představ rodiny Brúsů, sice v ní Robert až na anglické velezmrdy nikoho nijak zvlášť nezrazuje, nicméně je tu vykreslený tak trochu jako přiteplený nerozhodný jeliman, porážkový Skot a latentní impotent. Ovšem proběhla téměř podle mých představ jakožto přihlížejícího, protože se jedná o poctivou, slušně odsejpající a hezky natočenou porci středověké řezničiny. Srovnávat to s výše zmíněnou Gibsoniádou je sice něco jako chlastat po ušlechtilém osmnáctiletém Lagavulinu vodu z pračky Jeníka Chodce, ale flašku to má docela hezkou a ožrat se z toho taky dá vcelku slušně. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Všichni co slintají nad Hrou o trůny by měli kouknout na finální jatka v mokřinách, aby viděli jak se to dělá. Pine výborný, hraje úsporně a romantická linka s Florence Pough povedená. Nepřikrášlený pohled na skotské dějiny, kde vás na každém záběru na Londýn uvítá hnijící hlava Williama Wallace napíchlá na kůl. Fantastická kamera a pěkné skotské písničky. P.S: Asi první role, ve které mi sedl Aaron Taylor-Johnson. DOUGLAAAS!!!! ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Neoficiálny-sequel” Statočného srdca, kde bol národným škótskym hrdinom William Wallace, a toho práve teraz, po jeho smrti strieda jeho „kamarát” , škótsky kráľ, Róbert Bruce, ktorý sa zase bude znovu handrkovať s nenávidenými Angličanmi, na čele s ich kráľom- Eduard I. _ Mackenzie ozaj neostal brutálnej surovosti Braveheart nič dlžný, a opäť sa prizerám naprosto krvavým orgiám, až by som najradšej zrak odvrátil niekde na okraj uhlopriečky, len to sa ale bohužiaľ nedá, a tak sa i naďalej „kochám” zverským bitkám, keď jedna postava raz ani na okamih nezaváhala zabodnúť do človeka nôž, s tak extrémnou silou, že z neho vypadajú všetky vnútornosti, a to je už : “beaucoup” i na mňa ! Tieto sekvencie sú síce strhujúce, ale taktiež s nimi tvorcovia zachádzajú do veľkého extrému, ale zrejme to patrí do zmieňovanej doby- začiatok 14. storočia, kedy stredoveké tresty bývali dosť kruté. A nenávisť medzi Škótmi a Angličanmi bola obrovská. _ Občas som zbadal nepríliš dobrý strih strihača Jakea Robertsa, ktorý má aké-také strihačské skúsenosti, ale zatiaľ mi nič nehovoria ! Zarastený Kapitán “Chris Pine” Kirk sa snaží, ako vládze, nedáva si pozor na jazyk, ktorý má ostrý, ako britva, i jeho činy sú nekompromisné, tak ako všetkých ostatných v jeho blízkosti. Film má aj pozoruhodné kostýmy a výpravu, ale oproti spomínanému Statočnému srdcu, funguje sotva na pol plynu, a čím to je ? Gibson je podľa mňa lepší režisér, ako herec, a Mackenzie neovláda až tak režisérske remeslo, ako sa na danú tému patrí. _ Psanec/Kráľ je trochu nadštandardný snímok so zaujímavou kamerou Barryho Ackroyda ( tento špičkový kameraman je zase pre zmenu kamoš s Paulom Greengrassom i s Kathryn Bigelow, a skúste si následne predstaviť, ako by film pôsobil v ich dynamickej réžii...? ), ktorý má v zálohe najmä záverečnú, excelentnú bitku-par excellence, sú tu i iné, taktiež intenzívne, surové, sugestívne, realistické. A tak pravdepodobne mi nesadol, ako celok, že ma čímsi odrádza navýšiť na výborných 80%, od ktorých nie je vôbec na míle vzdialený... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Istým spôsobom sa nedá vyhnúť porovnávaniu s Gibsonovým Statočným srdcom a je evidentné, že tento film ťahá za kratší koniec. Má trochu rozťahaný scenár, niekedy "úsečný" strih, ale pozitíva to dokážu zakryť. Outlaw King je slušný historický snímok, ktorý nám odkrýva udalosti v 14. storočí v boji o nezávislosť Škótska. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (13)

  • Celosvětová premiéra proběhla 6. září 2018 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (ČSFD)
  • Ve skutečnosti se bitva u Loudoun Hill odehrávala zhruba dva měsíce před smrtí Edwarda I. (KM Phoenix)
  • Skotsko je ve filmu vyobrazeno s nezalesněnými loukami a horami, jako je tomu i v dnešní době. Ve skutečnosti za doby Roberta Bruceho byly tyto holé pláně velice bohaté na lesy. (freelex)

Související novinky

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

05.10.2023

Skvělé zprávy pro fanoušky kyberpunku či sci-fi žánru obecně. Hra Cyberpunk 2077 se totiž oficiálně dočká hrané adaptace. Po úspěšném anime seriálu Cyberpunk: Edgerunners se tak bude jednat o další… (více)

Netflix mění filmovou strategii

Netflix mění filmovou strategii

26.08.2018

Jestli Netflixu něco nelze upřít, je to způsob, jakým ovlivnil televizní výrobu na roky dopředu. Co se týče filmového formátu, tam to ovšem streamovacímu gigantovi poměrně drhne. Jediný opravdový… (více)

Reklama

Reklama