Reklama

Reklama

VOD (1)

Ve 14. století se Robert Bruce zmocní skotského trůnu a vede houževnaté povstání ve snaze vymanit se z nadvlády Anglie a získat zpátky nezávislost země. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (411)

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Přesně takhle to mám rád. I přesto, že film letí jak blázen a neobsahuje žádný dlouhý hluboký scény k prohloubení vztahu diváka s postavami, jak je tomu u většiny filmů tohoto typu zvykem, je napsanej sakra dobře, takže si člověk dokáže postavy oblíbit a fandit jim. Všechno to objímá naprosto neskutečná středověká atmosféra, parádní kamera a skvělá hudba, takže i rád odpustím těch pár chyb a nepozorností střihače či kameramana, který naštěstí celkovej dojem vůbec nekazí. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě dostal jednou věcí - nádherná historická přesnost v detailech - aneb sic jsem šlechticem, ale v bitvě se mi prostě bude víc hodit sekera s bodákem, než-li meč! A takových krásných milých drobností je tam spousta, od naprosto akurátních zbrojí, přese zbraně (válečná kladiva, palcáty, dřevcové zbraně a hlavně kopí!! Konečně kopí!!!) až po věrné oděvy v době míru, které nejsou špinavé, jsou barevné, čisté a tak dále. Ano, dost zamrzí historická zkratkovitost, kdy prostě některé věci museli být osekány a pospojovány, aby se vlezli do dvou hodin, ale stejně zamrzí znásilnění historických faktů (aneb kdosi je v bitvě ačkoliv tam tak nějak bejt prostě nemá, zobrazování takové kraviny jako jsou zapálené šípy) a ignorace časové linie, kdy vše vypadá, jako kdyby se události odehráli v rozmezí pouhých několika měsíců. Ale když tohle pominu? Výborný, historický, dobrodružný film, který po filmařské stránce funguje prostě hrozně dobře. Sice by se mi líbilo, kdyby byl více historickou freskou, než dobrodružstvím, protože by to sebou neslo například to, že angličani by tu nebyli vylíčeni jako padouští záporáci (každý padouch má plešatého poskoka!), ale tak jako tak mě to prostě bavilo a to je vše, co řeknu, protože už teď je tenhle komentář až příliš dlouhej. ps: lepší choreograf by taky pomohl ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Muddy and bloody rehabilitace Roberta Bruce.. K lepší soudržnosti to postrádá spoustu minut vystřiženého materiálu (first cut měl kolem čtyři hodin), hudební podkres včetně skotského folklóru se schovává v koutě a vůbec nevím, co si myslet o Pineovi a jeho na blazeovanosti postaveném výkonu, ale Mackenzieho přístup mi ve své skromnosti přijde účinnější než Melovo ctižádostivé tlačení na pilu emocí. Odpouštím mu i to, že Eda druhý (pozor, spoiler) nerušeně odkráčí z bojiště u Loudoun Hill (na kterém ve skutečnosti ani nebyl), aniž by za něj žádali výkupné či se jeho střeva seznámila se skotskými blaty.. Apropo, kdyby warlord sir James Douglas vštěpoval Angličanům do hlav své jméno s intenzitou svého filmového obrazu, bylo by nyní na vlajce Union Jack podstatně míň červené.. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Dlouho očekávaný návrat historických epik vypadá v hlavě Davida Mackenzieho očividně úplně stejně jako v té mé. Vynikající dramatická řežba, která je stejně brutální jako je nádherná. Naturalistická kamera a herecké výkony jsou zásluhou toho, že si připadáte, jako by vás do obličeje šlehal vítr a déšť skotských vysočin. Chris Pine je král, kterého bych pěšky následovala do každé bitvy. Zkrátka perfektní. To samé platí o nebojácné Florence Pugh. Jeden z mála historických příběhů, kde jsem neznala konec a stěží bych letos našla lepší dějový zvrat. Není to dokonalý film, ale je to srdcovka. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Netflix v roce 2018 dokázal, že mu nejsou cizí i vysloveně vysokorozpočtový historický filmy, pro které si sežene dobré herce a kvalitního režiséra. Jedním takovým důkazem je i film Outlaw King, který tak nějak zhruba začíná tam, kde Statečné srdce skončilo. No a ač jsem ze začátku měl chvíli problém se zorientovat v postavách, nakonec to tak složité nebylo. Skoti bojovali o nezávislost a Chris Pine opět dokázal, že čím je starší, tím jsou jeho role kvalitnější a daleko lépe se na něj kouká. Skvělý! Outlaw King je asi nejlepší historický film, který v roce 2018 vznikl. Některé scény jsou, řekl bych, až na pomezí geniality. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (13)

  • Celosvětová premiéra proběhla 6. září 2018 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (ČSFD)
  • Rostlina, kterou Robert (Chris Pine) dává své ženě Elizabeth (Florence Pugh) při jejich milostných hrátkách a při znovushledání na konci filmu, je skotský bodlák. Je to národní květina Skotska, kdy Anglie má růži a Irsko jetel. (freelex)
  • Po promítání filmu na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu, kde byl film poprvé představen divákům, se režisér David Mackenzie rozhodl prostříhat film o 20 minut stopáže. Mezi vystřiženými scénami byla bojová scéna v pozadí vodopádu a taky osmi minutová sekvence pronásledování a následné setkání Roberta Bruceho a Williama Wallace v lese. (freelex)

Související novinky

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

05.10.2023

Skvělé zprávy pro fanoušky kyberpunku či sci-fi žánru obecně. Hra Cyberpunk 2077 se totiž oficiálně dočká hrané adaptace. Po úspěšném anime seriálu Cyberpunk: Edgerunners se tak bude jednat o další… (více)

Netflix mění filmovou strategii

Netflix mění filmovou strategii

26.08.2018

Jestli Netflixu něco nelze upřít, je to způsob, jakým ovlivnil televizní výrobu na roky dopředu. Co se týče filmového formátu, tam to ovšem streamovacímu gigantovi poměrně drhne. Jediný opravdový… (více)

Reklama

Reklama