Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Děj I. série se odehrává v 15.století (1485 - 1498) na dvoře krále Richarda IV. (pouze v prvním díle na začátku u jeho předchůdce - Richarda III.). Zde se královský princ Edmund "Černá zmije", vévoda z Edinburghu, snaží za pomoci svých věrných přátel Baldricka a Lorda Percyho stát korunním princem namísto svého bratra Harryho anebo dokonce králem celé Anglie. Ovšem vždy to dopadne jinak než si představuje. (Fary)

(více)

Recenze (250)

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První šestidílná série historické satiry přináší opravdovou historickou příšernost, která je tak strašná, až je úžasná. Filmařsky to sice není žádný skvost, ale námětově je to opravdu geniálně šílené. Díly: 1. Věštba, 2. Vousy španělské královny, 3. Arcibiskup, 4. Zrozen pro trůn královský, 5. Čáryčichač a Lovec čarodějnic, 6. Černá pečeť ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bohužel, ale 4* dát musím. Normálně bych o 5ce vůbec nepochyboval, ale ve srovnání s tím, co přijde v dalších sériích, je to pouhý odvar. R. Atkinson mile překvapil. Že je vtipný i když mluví, a dá se říct, že když jenom mluví. Špinavost středověku pěkně udělána, Adder je fakt slizoun, ale vtipné to opravdu je :). ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Pane? Mám vychytralý plán..." Jako milovník britcomů to říkám nerad, ale v rámci objektivity - tahle první série je vážně mizerná. Humor je ještě příliš vulgární, Edmund Blackadder příliš degenerovaný a Baldrick příliš inteligentní. Teprve ve druhé sérii, poté, co se k týmu připojil Ben Elton, je všechno tip top. A nenechte se odradit ani opravdu strašlivým dabingem. 60 % ()

salahadin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. část téhle zmijácké mozaiky se ještě od svých vrcholných pokračování liší, ale smát se jí dá i bez podpůrných prostředků. Temný středověk byl místem, kde jste si nebyli jisti svým životem ani jediný okamžik, a tím více ne, pokud jste se pohybovali ve vyšších kruzích, protože právě tu operuje úlisný a proradný Edmund. Ten sice působí, jakoby neuměl desátky počítat, ale v té "na hrnec" sestříhané kebuli se s kulometnou hbitostí rodí jedna chytrá intrika za druhou...přesto korunu pro krále zdejšího vtipu právem dostává Brian Blessed, jehož zapomětlivý a nervově cholericky roztěkaný král je dokonalý. V pilotním dílu k Černé zmiji (pilot se vůbec nevysílal) se mi Edmundova postava líbí víc, protože se podobá už charakteru počínaje druhou sérií. Děj je stejný jako u epizody Zrozen ke kralování. Herci nejsou téměř identičtí, hraje tu jen Tim McInnerny, Elspet Gray a Rowan Atkinson. Ještěže pro roli Baldricka našli Tonyho Robinsona! ()

gjjm 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takový satirický pohled na anglický středověk, jak si jej většina Britů představuje podle nejrůznějších klasik, zejm. Shakespearových historických her, na nichž je také postaven trošku příliš spletitý příběh, Blackaddera, který se se svými věrnými služebníky snaží dostat na královský trůn. Další série jsou prý lepší, snad jo. Herci hrozně přehrávají (hlavně Atkinson, který mně nezaujal ani v Beanovi), děj není ani tak nesmyslný, aby byl absurdní, ani tak logický, aby byl smysluplný. Kvalita gagů je dost kolísavá, některé jsou vysloveně trapné (třeba neustálé ovčí narážky), jiné výborné (jmenovitě inkviziční soud), jiné výborné, ale jinak by mi přišly trapné (třeba většina shakespearovských narážek, if you see the hills, go the other way aj.), což je znak dobré komedie. Celkově nic moc a doufám ve zlepšení v dalších sériích. Mimochodem, závěrečná písnička je vážně úžasná, nesmírně chytlavá i vtipná. And what is your name? - Baldrick, my Lord. - Then I will call you... Baldrick, Baldrick. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (11)

  • Epizoda "Zrozen pro trůn královský" je remejkem pilotního dílu. (Kulmon)
  • Epizoda obsahuje potitulkovou scénu. (SONY_)
  • Epizoda obsahuje potitulkovou scénu. (SONY_)

Reklama

Reklama