Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Byly o něm napsány statisíce slov. Přesto zůstává dodnes záhadou… „Považuji jej za jednoho z největších mužů naší doby. Jeho jméno bude navždy žít v anglickém písemnictví. Bude žít ve válečných análech. Bude žít v legendách o Arábii.“ řekl o něm Sir Winston Churchill. Britský důstojník, archeolog a spisovatel Thomas Edward Lawrence: muž, který za první světové války sehrál klíčovou roli v povstání Arabů proti turecké nadvládě. Muž, jemuž navždy učarovala poušť a jenž dokázal nemožné: sjednotit roztříštěné a znepřátelené arabské kmeny proti Osmanské říši. Muž, který se ještě za svého života stal legendou a jehož tragická smrt v roce 1935 z něj udělala ještě větší mýtus. Velkolepá filmová freska Davida Leana, oceněná sedmi Oscary, zachycuje stěžejní léta Lawrenceova života: od okamžiku, kdy se jako mladý idealistický poručík ujímá úkolu vyhledat v poušti prince Fajsala až do chvíle, kdy jako unavený, rozčarovaný plukovník svou milovanou poušť navždy opouští... Leanův film vychází z autobiografické knihy "Sedm pilířů moudrosti", v níž Lawrence popsal své působení v arabských zemích. Natáčení tohoto nesmírně náročného snímku předcházel více než rok studia exteriérů v Saúdské Arábii. Mimořádně odvážným (leč ve svém výsledku geniálním) krokem bylo obsazení hlavní role Peterem O’Toolem, který svou vysokou postavou a rázným projevem neodpovídal údajně drobnému a plachému Lawrenceovi. Nepříliš známý O’Toole v této roli právem viděl příležitost vykročit na hvězdnou dráhu, jistě však netušil, jak namáhavá a náročná tato práce bude. Nejen pro nesmírně kruté podmínky natáčení v poušti, ale i pro samotnou mimořádně složitou a komplikovanou osobnost T. E. Lawrence: „Žil jsem jeho život den po dni, byl to monumentální úkol ztvárnit takovou legendu,“ přiznal později. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (455)

lamps 

všechny recenze uživatele

Velkofilm tak krystalicky čistý a úchvatný, jako jsou arabské pouště nekonečné a vyschlé. Stopáž se možná zdá přemrštěná a poslední půlhodina věnovaná převážně politickým řečem řádně prověřuje divákovu trpělivost, ale ruku na srdce, lépe to asi natočit nešlo. Opravdu výtečná Leanova režie, jedinečné prostředí, dokonalá kamera a ta hudba!...To se prostě musí zažít. Navíc Peter O'Toole ve své životní roli, do které vtiskl takovou míru své osobnosti a talentu, až mi z toho v závěru přebíhal mráz po zádech. DVD formát a české znění tomu asi hodně ubrali na lesku, na velkém plátně a s pořádným ozvučením to musí být naprostá bomba. 95% ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Když jsem ten film viděla poprvé věděla jsem, že se mi libí, ale teprve po mnoha dalších shlédnutích se těžce začala rýsovat představa, o čem vlastně je? - O čem? Lawrence sám v Sedmi pilířích moudrosti napsal, že je snadné jednu víru ztratit, ale skoro nemožné jinou získat. Přestože se Lawrence při své snaze přiblížit životu beduinů, vzdá své identity angličana, arabem se stát nedokáže. Dosáhne jen toho, že se stane cizincem mezi oběma světy. Chvíli se zdá, že po té co se vzdal příslušnosti k lidskému rodu, mohl by být alespoň Bohem (nebo jeho prorokem). Ve scéně Lawrencova pochodu po střeše vlaku cítíme jeho setkání s božským. To je jeho vrchol. Následuje už jen pád. Čím větší nároky na sebe Lawrence klade, tím více se musí sám v sobě zklamat. A jak říká Ali: Já se ho bojím a to ho mám rád. Jak on se musí asi bát sám sebe, když se nenávidí? ()

Reklama

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech má své kouzlo v tom, že je to prostě festival pro všechny milovníky filmů. A kromě nových projektů občas nabídne i staré, prověřené klasiky. A občas je nabídne třeba i člověku, který do té doby s nimi neměl zkušenost. Film Lawrence z Arábie byl spoustu let unikal z několika důvodu: 1) nikdy jsem ho nenašel v kvalitě, která je pro mně dostačující 2) vždy se bojím, že film s vysokými recenzemi mě zklame 3) děsila mě délka 216 minut. Když jsem si však sedl do Karlovarského městského divadla, režisér Karlovarských znělek Martin Krejčí začal o filmu zajímavě vyprávět a následně světla zhasla a na plátně konečně tento filmový epos vyskočil, nechal jsem se jím ponořit. A můžu říct, že to dopadlo velice pozitivně. Řeknu rovnou, že Lawrence z Arábie u mně (zatím!) plnou palbu nemá, přesto se však jedná o audiovizuální orgazmus plný perfektních hereckých výkonů, nádherné kamery, hudby a jedné z nejvíce zvládnutých režií všech dob. Lawrence z Arábie je sice poněkud rozsáhlý, jinak se ale jedná o epickou, monumentální jízdu, která mimo jiné může za to, že si Steven Spielberg vybral dráhu filmaře. Ale to sem nepatří! Lawrence z Arábie se ani nemusí snažit ukazovat záběry na Arabské pouště- on vás totiž do těch pouští dostane. Společně s perfektním Peterem O´Toolem se vydáte na namáhavé dobrodružství, které sice ještě tak první půlku trvá než se pořádně rozjede, druhá půlka ale funguje o poznání lépe a vlastně pak film daleko více funguje jako celek. 216 minut prostě koukáte na perfektně odvedenou práci, kde Alec Guiness ukáže, že nebyl pouze Obi-Wan Kenobi ale opravdu talentovaný, britský šramák. Hudba Maurice Jarra, kamera Freddieho Younga, režie Davida Leana.. to vše prostě funguje. A i přesto, že je těžké koukat celých těch 216 minut na film a neodtrhnout od něj oči, za pokus to rozhodně stojí. Neřeknu, že se Lawrence z Arábie stane mou novou klasikou, kterou si budu pouštět každý rok minimálně jednou a budu o ní mluvit vždy když se mně někdo zeptá na dobrý film... dost možná si na něj ani nevzpomenu. Na druhou stranu se ale jedná o jeden z největších kino zážitků všech dob a to už něco znamená. A kdyby se mi časem dostalo dalších podobných zážitků, nezlobil bych se... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Lawrence sfoukne hořící sirku... A je to. Po geniálním střihu, který se vyrovná tomu z Kubrickovy 2001, následuje jednoduše to nejlepší, co jsem kdy viděl. Za padesát let Lawrence z Arábie ještě žádný film nepřekonal. A nepřekoná. Režie, kamera, hudba, herci, celá atmosféra, která z toho skvostu stříká na všechny světové strany, scény s přechodem pouště Nefud, záchranou Gasima, ničením vlaku, lodí "plující" pouští...Takhle se točí životopisy, takhle se točí epika, takhle vznikají klenoty.__P.S. Dnes, 4. 7. 2012, jsem se konečně dočkal Lawrence na velkém plátně. Díky ti, karlovarský festivale. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Velkofilm všech filmů. David Lean byl pan režisér a zatímco Ben Hur (další velkofilmů všech filmu) dnes působí trochu nostalgicky, Lawrence je i dnes, takřka čtyřicet let po svém vzniku, stále bombastický. Jen jedna věc mě nepřestane udivovat: jaktože Peter O'Toole nedostal za jednu z nejživotnějších postav všech dob Oscara? ()

Galerie (226)

Zajímavosti (65)

  • Někteří vojáci jsou „hráni“ skutečnými vojáky. Byli do filmu „zapůjčeni“ jordánským králem Husajnem. (Kulmon)
  • Natáčení probíhalo 14 měsíců, a to v Jordánsku, Velké Británii a Maroku. Scéna útoku na Akabu a železnici pak byla natáčena poblíž španělského města Almería. Lokace byly převážně na skutečných místech děje, čímž film zprostředkovává realistický obraz jednoho z vedlejších bojišť první světové války. (HellFire)
  • Lawrence z Arábie je jedním z nemnoha filmů, které se vyhýbají klišé dvou spojených kruhů při pohledu skrz dalekohled. (L_O_U_S)

Související novinky

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Omar Sharif 1932 – 2015

Omar Sharif 1932 – 2015

11.07.2015

Ve věku 83 let nás dnes opustil egyptský herec Omar Sharif. Charismatická legenda zemřela na infarkt v nemocnici v Káhiře a zanechala po sobě nejen syna Tareka, ale také šedesátiletou kariéru… (více)

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (více)

Pattinson z Arábie?

Pattinson z Arábie?

16.08.2012

Britský důstojník, cestovatel, spisovatel a archeolog Thomas Edward Lawrence je hrdinou jednoho z nejlepších filmů všech dob, i letos ve Varech uvedeného Leanova Lawrence z Arábie. Pro jakéhokoli… (více)

Reklama

Reklama