Reklama

Reklama

Neuvěřitelná

(seriál)
  • USA Unbelievable
Trailer
USA, 2019, 6 h 29 min (Minutáž: 44–59 min)

Tvůrci:

Susannah Grant

Hudba:

Will Bates

Hrají:

Toni Collette, Merritt Wever, Kaitlyn Dever, Vanessa Bell Calloway, Dale Dickey, John Hartmann, Austin Hébert, Liza Lapira, Kai Lennox, Danielle Macdonald (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Jedna mladá žena obviněna ze lži o znásilnění a dvě detektivky vyšetřují sérii děsivě podobných útoků. Podle skutečných událostí. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (144)

uiu 

všechny recenze uživatele

V prvé řadě - jsem žena, mám mírně feministické názory, ale tenhle #MeToo seriál šel fakt mimo mě. Příběh několika žen, které byly znásilněny jedním mužem, který léta uniká zákonu, z toho "hlavní" hrdinku policisté donutí k tomu, že si znásilnění vymyslela a soudí se s ní za křivou výpověď. Neustále omýlané fráze, že znásilnění je pro ženu ten nejhorší zážitek v životě, na který už nikdy nezapomene a bude na něj myslet každý den svého života - jako vážně? Vážně se ženě nemůže stát mnohem horší věc? Prosím vás... ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

V první řadě se chci rozčílit nad tím, že se něco takhle ohavnýho a nelidskýho na tomhle světě vůbec děje. Ale nedá se před tím zavírat oči, musí se o tom mluvit, řešit se to, předcházet tomu. A já si nedokážu představit lepší a údernější způsob, jak tohle nepěkný téma ve společnosti otevřít. Zahrané je to naprosto božsky a přesvědčivě. Cítila jsem spolu se znásilněnými ženami bezmoc, jakou ani slovy nedokážu vyjádřit. Za mě excelovala především Merritt Wever v roli vnímavé detektivky. Už v momentě, kdy poprvé vplula na scénu jsem si ji zamilovala a vlastně mě celou dobu nutila prohlížet si ji s obrovským respektem a obdivem. Líbily se mi dialogy mezi ní a manželem, její parťačkou (která byla mimochodem taky super), obětmi a zbytkem týmu. Ale nebyla to jen ona, kdo působil opravdově. I oběť ze všech nejsmutnější zahrála Kaitlyn Dever dokonale. Ve zkratce, jedna z nejlepších krimi záležitostí, co si vybavuji. 5* ()

Reklama

hanagi 

všechny recenze uživatele

Ono nestačí, že vás ve zdánlivém bezpečí vlastního bytu znásilní, že to zodpovědně nahlásíte a podrobíte se všem nepříjemným, ponižujícím procedurám. Policie má však pochybnosti, a tak vás zmanipuluje ke změně výpovědi. Už chcete mít konečně klid, a tak vše odvoláte. Jenomže noční můra pokračuje, zvěsti o falešném znásilnění se roznesou, přátelé jsou naštvaní, nikdo vám nevěří. Všichni se od vás odvracejí, a to jste v situaci, kdy nutně potřebujete pomoc a účast. A poslední kapka – policie vznese žalobu za křivé obvinění. Je to jen nedokonalým systémem, který dává do rukou moc nekompetentním a lhostejným jedincům, pro které je uzavřený případ víc než ztrápená oběť? ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná je seriál, který navýsost uvěřitelným, věcným a civilním způsobem líčí vyšetřování případu sexuálního napadení, ze kterého se postupem doby díky houževnatosti a zápalu policejní vyšetřovatelky stává něco většího, znepokojivějšího a trpčího. Oproti běžné žánrové produkci je tu větší prostor věnován obětem trestných činů a ačkoliv absentuje často používaný manifestačně plakátový feministický prvek, má Neuvěřitelná výrazně femininní zabarvení. Je o ženské intimitě, studu, bolesti a vzpomínkách, které se mění v nůž, co bodá do nejcitlivějších míst. Nečekejte akční scény, ale trpělivou kriminalistickou práci s nezbytnými slepými uličkami. Ze série mi utkví především skvěle zahraná vyšetřovatelka v podání Toni Collette a celkově dobrý pocit z projektu, na kterém neshledávám žádné výraznější slabiny. Celkový dojem: 80 %. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

I know I´m supposed to say, if I had it to do over, I wouldn´t lie. But the truth is... I would lie earlier. And better. True crime o tom, jak systém nefunguje (což má nemalé dopady na konkrétní osudy), a to až do chvíle, kdy opožděně přeci jen zafunguje (což má nemalé dopady na konkrétní osudy). Největší výtka seriálu směřuje k tomu, že po soustředěné a znepokojivé úvodní epizodě, se rozkročí do dvou časových rovin o dvou různých žánrech. Zatímco jedna linie (o vyrovnávání se) pokračuje po původní linii, kde jedno nešťastné rozhodnutí spustí spirálu dalších, tak druhá linie je až příliš standardní procedurálka, která těží především z výkonu Weverové a její proti typu jdoucí empatické policistce. Jenomže první linie nemá potřebný prostor a vynechává nejzajímavější pasáž oněch tří let. Ta druhá díky standardnímu průběhu a zkratce zase působí... Obyčejně a rovněž vynechává nejzajímavější pasáž; a minimálně navíc i dovětek "jak to sakra bylo s tím harddiskem". ()

Galerie (62)

Zajímavosti (3)

  • Pachatel sériových znásilnění Marc Patrick O'Leary (v seriálu pod jménem Chris McCarthy) byl za své činy odsouzen ve státech Colorado a Washington celkem ke 396 letům vězení. (Caminzind)
  • Seriál je adaptací článku „An Unbelievable Story of Rape“ od Kena Armstronga a T. Christiana Millera, kteří za něj obdrželi Pullitzerovu cenu. (Caminzind)

Související novinky

Watchmeni vedou Emmy nominace

Watchmeni vedou Emmy nominace

28.07.2020

Televizní akademie oznámila své nominace pro 72. ročník cen Emmy. Ty se každoročně udílejí nejlepším seriálům, minisériím, televizním filmům a zábavním pořadům, přičemž jejich výběr probíhá na… (více)

Reklama

Reklama