Reklama

Reklama

Ohrožení Britannicu

  • Česko Ohrožení Britanniku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film režiséra Richarda Lestera, u nás patrně nejznámějšího svým klasickým zpracováním Třech mušketýrů s Michaelem Yorkem v roli d‘Artagnana, velmi sugestivně líčí nebezpečnou situaci, v níž se nečekaně ocitne na otevřeném moři velká transoceánská loď. Neznámý šílenec, plný nenávisti ke společnosti, která mu podle jeho přesvědčení ukřivdila, vyhrožuje, že loď pomocí skrytých náloží třaskavin potopí, nebude-li mu vyplaceno požadované výkupné. Jen tehdy je ochoten prozradit, jak v poslední chvíli zkáze zabránit. V sázce je život dvanácti set cestujících na palubě a na loď je neprodleně přepraven pyrotechnický tým pod vedením zkušeného poručíka Fallona. Souboj s časem začíná... Snímek, který byl dva roky po svém vzniku uveden i v československé filmové distribuci, vyniká především poctivě budovanou atmosférou nejistoty a strachu z vždy přítomné možnosti, že předem ohlášené katastrofě nebude možné zabránit. Hlavní role ve filmu ztvárnili Richard Harris, Omar Sharif, David Hemmings, Anthony Hopkins a Ian Holm. Film uvádíme s původním dabingem ČST z 80. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

martins 

všechny recenze uživatele

Tak tehnle film je dnes už klasikou, jeden z mála špionážních thrillerů, který k nám během totality přišel. Premiéra tuším v roce 1980. Mistrovsky zahraný souboj Harris vs Jones, Harris se pokouší zlikvidovat nastražené bomby ukryté v sudech, které tam naaranžoval Jones, dílem kvůli penězům(500 tis.Liber) a také jako odvetu za výpověď ze služby. V dalších rolí i další herecké hvězdy Sharif, Holm, Hopkins nebo James(šerif ze dvou bondovek), skvělý film. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Výborný thriller (dříve často reprízovaný v televizi) o sebevědomém šéfovi pyrotechniků Fallonovi (R.Harris), který poprvé v životě narazí na sobě rovného soupeře. Snad nikdy nebylo zneškodňování náloží tak napínavé a otázka „Červený, nebo modrý (drát)“ se stala předmětem mnoha napodobování či parodování. ()

Reklama

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to před pár dny a ještě hrozně dávno v 70.letech.Myslím, že nejden výborné herecké obsazení, ale i zpracování tématu bylo zárukou kvalitního zážitku.Schéma těchto filmů je vždy stejné, ale tenhle se povedl mimořádně.A i dnes se na to dalo koukat.Základem je opět boj dobra se zlem,obarveno je to konfliktem etiky a kapitálu, a to celé pak umocňují herecké výkony protagonistů.Přiznám, že jsem se těšil spíše, než na příběh, tak na jednotlivé herce, které má moc rád. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Klasika z dětství, kterou jsem viděl v době, kdy jsem ještě neznal ani Hopkinse, natož Harrise nebo Sharifa. Film, který je pramáti všech těch pyrotechnických scén či celých filmů 80-90. let, který přišel s přestříháním modrého/červeného drátu a který si půjčil pro jednu skvostnou epizodu MacGyver. Čekal jsem, že tomu napálím 4-5*, ale ono to opravdu nepěkně zestárlo. Jsou tu samozřejmě plusy - veškeré scény s deaktivací bomb jsou perfektně vymyšlené, napínavé a fungují. Funguje i Richard Harris jako samolibý, cynický i pochybující pyrotechnik a jemná kritika vlády. Ostatní herci (a jejich postavy) jsou ale nevýrazní, k tomu ošuntělý britský vizuál. Pátrání prakticky neexistuje a odhalení pachatele je dílem náhody. A hlavně režisér po vzoru katastrofáků neúnavně stříhá napínavé scény s pohledy na "obyčejné lidské osudy", které nejsou ničím zajímavé a brzdí děj. Ve výsledku napětí a atmosféra na nule a celkově jsem se víceméně nudil. Bez falešné nostalgie si to víc jak 3* nezaslouží. PS: Stejně jako v Pohled společnosti Parallax se tu prvně objevuje první videohra na světě Pong :) ()

J-o-k-e-r 

všechny recenze uživatele

"Červený nebo modrý drát?!" Tahle hláška už se proflákla dosyta, ale tady zřejmě najdeme její kořeny. R. Harris v parádní roli vedoucího pyrotechnického týmu jako jediná naděje na doplutí lodi Britannicu. Kvalitní napínavé thrillery se v klidu zvládaly i v 70. letech. V menší roli se tu nepřehlédnutelně míhá i A. Hopkins. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (11)

  • Film byl inspirován skutečnou událostí z roku 1972. Rejdařství Cunard Line kontaktoval neznámý muž s tím, že na loď Queen Elizabeth 2 rozmístil bomby. Cunard hodlal vyděrači zaplatit, ale britská vláda to nedovolila a poslala na loď speciální jednotku. Na lodi žádné bomby nebyly a ve spolupráci s FBI byl vyděrač později zatčen. (Robbi)
  • Větší část filmu se skutečně odehrávala na lodi. Jednalo se o německý parník Hamburg, který byl prodán do SSSR a společnost Morpasflot loď před převzetím pronajala filmařům. (Robbi)
  • Jméno Britannic se objevilo na několika britských lodích, nejslavnější ale určitě byl Britannic, postavený jako sesterská loď slavného Titanicu a Olympicu. Patřil rejdařství White Star Line a byl dokončen v době, kdy vypukla I. světová válka. Byl změněn na lazaretní parník a potopil se při své páté plavbě roku 1916 najela na německou minu. Spekulovalo se ale i o jiné verzi, podle níž byl natočen televizní film Britannic. (Robbi)

Reklama

Reklama