Reklama

Reklama

Ohrožení Britannicu

  • Česko Ohrožení Britanniku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film režiséra Richarda Lestera, u nás patrně nejznámějšího svým klasickým zpracováním Třech mušketýrů s Michaelem Yorkem v roli d‘Artagnana, velmi sugestivně líčí nebezpečnou situaci, v níž se nečekaně ocitne na otevřeném moři velká transoceánská loď. Neznámý šílenec, plný nenávisti ke společnosti, která mu podle jeho přesvědčení ukřivdila, vyhrožuje, že loď pomocí skrytých náloží třaskavin potopí, nebude-li mu vyplaceno požadované výkupné. Jen tehdy je ochoten prozradit, jak v poslední chvíli zkáze zabránit. V sázce je život dvanácti set cestujících na palubě a na loď je neprodleně přepraven pyrotechnický tým pod vedením zkušeného poručíka Fallona. Souboj s časem začíná... Snímek, který byl dva roky po svém vzniku uveden i v československé filmové distribuci, vyniká především poctivě budovanou atmosférou nejistoty a strachu z vždy přítomné možnosti, že předem ohlášené katastrofě nebude možné zabránit. Hlavní role ve filmu ztvárnili Richard Harris, Omar Sharif, David Hemmings, Anthony Hopkins a Ian Holm. Film uvádíme s původním dabingem ČST z 80. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tohle už je taková stará, lety prověření katastroficko thrillerová záležitost spíš pro oldschol diváky. Chápu, že dnešnímu divákovi to může přijít nudné, protože to nehraje co nejvíc na efekt ani tu neuvidí destrukci za miliardy. Dřív se prostě tyhle filmy dělali jinak, Pracovalo se především z postupným budováním atmosféry a nervydrásajícím napětím samozřejmě podpořený hereckou elitou tehdejší doby. Takže modrej nebo červenej drát? Juggernaut je určitě chytrej chlap, ale Fallon je zas šampión! 80% ()

baroko16857 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší thriller-detektivka, navíc se zvláštní patinou, kterou mají jen britské filmy sedmdesátých let. Dále megahvězdné obsazení, tajemná hudba, virtuozně gradované napětí scén i filmu jako celku. A (nikoli v poslední řadě) samozřejmě mimořádně bravurní původní český dabing. Nemohu si pomoct, ale musím na dobrý dabing poukazovat, protože dabérská práce posledních patnácti let (vyjma animovaných filmů) je bohužel oproti té staší nepoměrně ubohá. Nemyslím překlady textu a dialogy - to je i dnes víceméně v pořádku; ale ten celkový charakter a schopnost vkusně dotvářet danou scénu - dnešní dabing prostě už nesvede. Je většinou jen "odmluvený - přečtený - odfláknutý". Na filmy po roce 95 se z tohoto důvodu dívám výhradně v původním znění s titulky. Schválně srovnejte: např. scéna v tomto filmu, kdy Juggernaut poprvé telefonuje Porterovi, ta mě v původním znění téměř nenadchla - a tady je s naším (tehdejším) dabingem skvělá. Dnes je tomu téměř výhradně naopak: tedy, že s titulkama je pro mě film daleko lepší, než s tím novodobým dabingovým nánosem. Že by se vkus tolik změnil? Nebo jsem já tak konzervativní? Naštěstí pro mě odpověďi znám! ()

Reklama

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem film po 40 letech. Bohužel mě nijak neuchvátil a popravdě, za to co se stalo v závěru, by si zasloužil ještě o hvězdičku méně. Zvláštní, že si tady toho všiml jen Gudaulin. Jakto, že když Richard Harris střihá podle pokynu teroristy modrý drát a na poslední chvíli se rozhodne pro červený, nikomu svou volbu nesdělí. Pokud by to bylo špatně a on by vybuchl, přestřihli by i ostatní modrý a vybouchla by celá loď. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Málo atmosferická akčná dráma so zaujímavým obsadením, ktoré však mňa osobne až tak nepresvedčilo. Veci okolo bomby boli v podstate fajn, aj keď som čakal zložitejšiu záležitosť ako iba záverečnú dilemu či prestrihnúť modrý alebo červený kábel. Lenže to jediné bolo ako-tak napínavé. To ostatné okolo atmosféry na lodi alebo vyšetrovanie páchateľa bolo slabé, také britsky nevýrazné. Absencia väčšej akcie tiež urobila svoje. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Skoro by se zdálo, že ten film je zastaralý, ale díky tomu, jaké jsou zde herecké výkony, že to ani jeden herec nevypustil, a že je to opravdu napínavé, jak se to blíží ke konci, tak tomu ty klišé odpustíte, protože tady se tvůrci skutečně snažili o to, aby diváka napínali. A dařilo se jim to skvěle. Richard Harris exceluje. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (11)

  • Známý "beatlerežisér" Richard Lester se na režijní stoličku posadil až po odchodu Bryana Forbese a Dona Taylora. Lester společně s Alanem Platerem upravil i původní scénář Richarda Alana Simmonse. Ten se na znamení nesouhlasu se změnami odmítl nechat uvést v titulcích filmu svým skutečným jménem, takže ho tam najdeme pod pseudonymem Richard De Koker. (Robbi)
  • Větší část filmu se skutečně odehrávala na lodi. Jednalo se o německý parník Hamburg, který byl prodán do SSSR a společnost Morpasflot loď před převzetím pronajala filmařům. (Robbi)
  • Jméno Britannic se objevilo na několika britských lodích, nejslavnější ale určitě byl Britannic, postavený jako sesterská loď slavného Titanicu a Olympicu. Patřil rejdařství White Star Line a byl dokončen v době, kdy vypukla I. světová válka. Byl změněn na lazaretní parník a potopil se při své páté plavbě roku 1916 najela na německou minu. Spekulovalo se ale i o jiné verzi, podle níž byl natočen televizní film Britannic. (Robbi)

Reklama

Reklama