Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý Roy Hobbs, jenž má nevšední baseballový talent, si ze dřeva stromu poraženého bleskem vyřeže vlastní pálku, kterou nazve Fenomén (Wonderboy), a vydává se z rodinné farmy do Chicaga, aby své vlohy zúročil. Setkání s pomatenou fanynkou, která ho těžce zraní, však jeho kariéru o šestnáct let opozdí. Na prahu středního věku přichází do newyorského klubu Knights (Rytíři), ale o své místo v týmu musí bojovat. Jeho Fenomén se prosadí, ale cena je příliš vysoká. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Baseball ma nikdy nejak nechytal. Nevidím na tom nič heroické hodiť, udrieť a bežať ako blázon. Čo sa tíka filmu je absolútne predvídateľný, obohraný scenár a ani český dabing tomu nepomohol. Práve že český dabing mi vôbec nesedel a to ho považujem za veľmi kvalitný. Jediné čo ma na filme zaujalo je vsadenie do doby a hudobný podklad. Film dal podnet na veľa paródií, a to je vraj značka kvality u filmov. Ja som však tú kvalitu nenašiel. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Pre niekoho jeden z najlepsich filmov o baseballe, pre mna jeden z najslabsich alebo jednoducho nudnych, na taketo tipy filmov jednoducho musim mat naladu a teraz som ju asi nemal. Avsak musim pochvalit nadhernu hudbu Randyho Newmana a 2 najlepsie filmy samotneho rezisera Barryho Levinsona SPACI a RAIN MAN. ()

Reklama

LeoH 

všechny recenze uživatele

Sportovní bijáky to se mnou mají jako s absolutním antifanouškem koukání se na to, jak sebou na hřišti mrská někdo jiný, fakt těžký (i když zrovna baseball jsem si naštěstí jedno léto na vysoké párkrát zkusil zahrát a tudíž se v něm aspoň neztrácím); když už začnu nějaký ten zápas na plátně prožívat, musí za tím být ještě jiné kvality, v tomhle případě, lapidárně řečeno, pečlivé budování dějových oblouků i podobloučků, často sympaticky jen v nedoříkávaných náznacích pro pozorné, postupné gradování opakovaných motivů ve scénáři, obrazu i Newmanově muzice a netlačení na hrdinskou pilu, ale naopak důraz na obyčejnou, uvěřitelnou člověčinu, vedle kterého je těch pár neuvěřitelných odpalů naprosto bratelných a v pořádku – jsme přece v pohádce. A pak samozřejmě mocná skoropadesátnická identifikace se skoropadesátníkem Redfordem v roli pozdního třicátníka zabejčeně dohánějícího v životě věci, na které je i pozdní třicátník už moc starej. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Redford jako Roy Hobbs, který na stará kolena jde dělat kariéru baseballisty do New Yorku se svou pálkou Wonderboy vyřezanou ze stromu zasaženého bleskem. Trochu sice nesedí ty věkový brejkule hlavního hrdiny a jeho představitele, ale jinak je to asi nejlepší film z prostředí baseballu .... teda vlastně si nějak nevybavuju, že bych někdy viděl jiný. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Upravit by si zasluhovalo úvodních 15 a závěrečných 10 minut, kde bylo více klišé a kýče než se sluší a patří, ubral bych také na nereálných úderech alá rozbité hodiny, ale jinak to byl velmi dobrý film se sportovní tematikou. Ještě bych volil jiný casting, Glenn Close se mi vůbec nelíbila a do role krásné "dámy v bílém" ani moc nehodila, což neznamená, že snižuji její herecké umění, to v žádném případě, i když na oscarovou nominaci to také zdaleka nebylo. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (13)

  • Filmový Roy Hobbs (Robert Redford) má od své reálné předlohy dost odlišný osud. Skutečný hráč Eddie Waitkus nezačínal v profesionální soutěži ve 35 letech jako Hobbs, ale už ve 22 letech. Bylo to v roce 1941. Ročník 1942 odehrál v nižších soutěžích a poté 3 roky sloužil v americké armádě a do USA se vrátil až po jejím konci v roce 1945. Baseball začal opět profesionálně hrát v roce1946 a v roce 1949 ho postřelila jeho fanatická fanynka. Na rozdíl od sttřelkyně ve filmu se nezabila, ale skončila v psychiatrické léčebně. (Tonula)
  • Sklo hodin [značky Bulova], které byly na pravé straně výsledkové tabule a ukazovaly přesně 16:25 hodin, rozbil ve skutečnosti druhý metař Carvel „Bama“ Rowell, a to 30.05.1946. (Kulmon)
  • Zatímco filmový Roy Hobbs (Robert Redford) čekal 16 let po postřelení na svou další příležitost a zřejmě musel sportovní kariéru ukončit, jeho předloha Eddie Waitkus se vrátil ke sportu už rok po svém těžkém zranění. Jeho návrat byl dokonce oceněn cenou pro nejlepší baseballový comeback roku 1950. Hrál pak až do roku 1955 a zemřel v roce 1972 na rakovinu. (Tonula)

Související novinky

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (více)

Reklama

Reklama