Reklama

Reklama

„Čtyři vraždy stačí, drahoušku“

  • angličtina Four Murders Are Enough, Darling
TV spot

Učitel Georg Camel ze Springtownu marně usiluje nejen o pozornost žáků k veršům Shakespeara, ale také o pozornost šéfredaktora místního časopisu k básním, které píše. Rád by upoutal i redaktorku společenské rubriky Sabrinu. Vše se změní, když u dveří do bytu najde mrtvolu doktora Portera, otráveného lupiči kvůli šeku na milion dolarů. Nechápající učitel se nečekaně ocitá uprostřed bláznivého boje o peníze, který svádějí gangsterská banda ze San Boniga, v čele s Josém Antoniem a michiganská banda, kterou vede mladá Kate Draixová. Obě jsou přesvědčeny, že George má šek a snaží se ho získat. Obě za něj zaplatí kauci, když ho policejní komisař Brooks zatkne a obviní z vraždy. Muž je sice na svobodě, jeho trable však teprve začínají. V domě, ve kterém bydlí, se totiž ubytují členové obou gangů. Učitel si zatím užívá nečekanou popularitu vraha. Všichni ho znají, někteří se ho bojí, někteří si ho začali vážit a Sabrina, která ho dosud přehlížela, je jím okouzlena. Jenže praktiky padouchů jsou značně nevybíravé, a tak téměř kdykoli otevře dveře, vypadne z nich nějaká mrtvola. Do městečka se mezitím sjíždějí policejní posily a zabijáci. Ti se postarají o dostatek mrtvol, které mohou být připsány na vrub nic netušícího učitele. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (493)

choze 

všechny recenze uživatele

Třetí hvězdičku za Káju Saudka, který tady odvedl kus parádní práce, a za komiksy, jinak mě to ale - stejně jako předchozí spolupráce tandemu Lipský -Macourek, ZABIL JSEM EINSTEINA, PÁNOVÉ - moc nenadchlo. Čekal bych promakanější scénář a ne, že jen odevšad budou automaticky padat mrtvoly. Mnohé gagy mi přišly ohrané nebo ne nejlíp podané nebo oboje, i když nějaká ta hláška by se našla a herci jsou dobří. Ze všech Lipského parodií bezvýhradně uznávám jen JOEA. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické -5* Tahle komedie vždycky patřila mezi mé oblíbené a její komiksové zpracování mi přišlo už v mládí velmi originální. Bylo to hlavně tím, že první podobně ztvárněný film Kdo chce zabít Jessii? se nevysílal před revolucí – že by trezor? Vystřídal se tu tehdejší komediální herecký výkvět a Miloš Macourek napsal zábavný scénář plný parodický narážek na detektivky a gangsterky. I když tu nemá tolik hodnocení, tak ji nejspíš skoro každý viděl, tak nemá smysl se nějak rozepisovat. A i když už jsem ji dlouho neviděl, tak si nejspíš stále nejvyšší známku zaslouží a je zdrojem spousty nezapomenutelných hlášek. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 3 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] A zase nutné BLÁBOLENÍ u kratších komentářů nakonec, kvůli zdejšímu omezujícímu pravidlu pro recenze (vysvětlení najdete v mém deníčku) ... BLA BLA BLA BLA BLA BLA ()

Reklama

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Macourek a jeho krváky s povolenou dávkou čuňačinek. Po Vdově a Einsteinovi sestupuji ještě o patro níž, ke Čtyřem vraždám. Ukrutná třeskutost. V nějakých patnácti letech mě to ohromně bavilo („Dej fem ten fek!“), dnes mohu jen podepsat, co píše Amirgal. Patlanina i ve srovnání s jinými soudobými macourkovštinami. „Reálie“ jsou sice stejně čupr jako v nejlepších Lipského parodiích, komiksový Kája Saudek se k tomu snad tématicky hodí, ale dohromady to moc nešlo, o reklamních vsuvkách nemluvě. Dějová logika k pláči, parodičnost na úrovni Teletele (tedy taková, která si vystačí s ukazováním přehnaných typikálií), zuby spadnuté do polévky, hlasitě pérující nože v zádech, zoufalí školáci. Nutno srovnat se starším Kdo chce zabít Jessii (Macourek+Vorlíček): zatímco tam se v „reálném“ světě objevují zhmotnělé komiksové postavy, tady je zřetelný pokus o transformování reality do komiksu, tedy o zfilmovaný komiksový formát jako takový (čímž nemyslím saudkovské náhražky scén, které by byly moc drahé, ale bezprostřednost všech akcí a událostí – výjevů). Janžurová coby mistr převleků není vůbec špatná, bestie Bublina L.L. docela sedí, hoši z Michaga i ze San Boniga rovněž. Postavy jsou vůbec velmi dobře obsazeny (jen tu Bohdalku jsem tady nikdy moc nepochopil), krutými hláškami se nešetří a Zázvorková coby barová kurva je prostě unikát. Trvalou hodnotu má však jen písňová složka, totiž Eva Olmerová s Koptovým textem „městem táhne sex“, jakož i nová vlna z Newyorteku – to můžu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Niektoré vtipy  a scénky naozaj ušli, ale toto určite nie je jedna z najlepších komédii v bývalom Československu, na mnohých iných sa dá zasmiať oveľa, oveľa viac. Avšak výrok Jiřin Bohdalovej: "Připadala bych si s tebou jako nula na desetidolarovce. Ta taky tahá za sebou furt nulu." je vskutku nesmrteľný. Avšak pani Bohdalová potešuje ľudí so zdravým rozumom až dodnes, keď sa len nedávno vyjadrila k téme úchylov: "Ať si to myslí pro sebe, ale ať to nevykřikují, tyhle pitomosti." Pani Bohdalová je ešte z doby, kedy svet bol ako tak v poriadku. Nech jej slúži zdravíčko. Inak vo filme ešte zahviezdila Janžurová, ale tej šla vtedy karta výnimočným spôsobom. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Když jsem dostal chuť si to po letech připomenout, málem jsem u toho umřel smíchy. Fakt mě až překvapilo, jak moc je to vtipné, protože prvních 12 minut jsem vnímal dost rozpačitě a vadily mi ty záměrně pozměněné názvy amerických měst, jakož i divná výslovnost cizích jmen. Když ale do děje konečně vstoupí první mrtvola, spustí se téměř neuvěřitelná kadence vtipů, která vše přebije, takže tomu člověk leccos odpustí (například jistou trapnost, kterou jsem vždy v Lipského filmech vnímal, či jistou poplatnost době jejich vzniku, jakož i samotnou skutečnost, že název filmu obsahuje repliku, která ve filmu v této podobě nezazní, nebo že se tam klasicky zaměňuje masový vrah se sériovým). Ale už jen pro ty Saudkovy dokonalé kresby a výtečné obsazení prostě nejde ten film nemilovat. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (19)

  • Lubomír Lipský st. (Georg Camel) vzpomínal, že pro scénu, kdy jsou po flámu v posteli se Stellou Zázvorkovou (Peggy), se „vylepšili“ lahví Becherovky, aby byli autentičtější. Režisér však byl jiného názoru a nechal je vystřízlivět a scénu zopakovat. (sator)
  • Vo filme sa objavia časti z rôznych komiksov Káji Saudka: "Pepík Hipík", prerábky stránok z komiksu o Muriel, dokonca jemnejšia varianta z komiksu "Kdo by nezabil bestii". Nadšenie zo Saudkových kresieb bolo tak veľké, že počas premietania filmu niektorí z fanúšikov fotili jednotlivé kresby. Taký vzťah k tvorbe kresliara zdieľali aj premietači, ktorí vystrihovali jednotlivé okienka s kreslenými pasážami. Vo filme sa prvýkrát objavili fragmenty z druhého komiksu o Muriel, ktorý tiež nebol nikdy vydaný, "Muriel a oranžová smrť".
    (Raccoon.city)
  • Jan Libíček (policejní komisař Brooks) celé natáčení doslova protrpěl. Měl velké zdravotní problémy, trpěl silnou cukrovkou, měl nemocné ledviny a denně spolykal několik prášků proti bolesti, které navíc zapíjel pivem. „Nevěděl už kudy kam. Strašně trpěl. Byl tak zoufalý, že si i občas dal toho panáčka. Myslel si, že tu bolest pak nebude tolik vnímat,“ prozradil scenárista. Maruška Rosůlková s Františkem Filipovským mu marně domlouvali, ať jde okamžitě do nemocnice, že zdraví je přednější. On se ale lékařů bál, odmítal jejich pomoc,“ dodal Miloš Macourek. (alonsanfan)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama