Reklama

Reklama

„Marečku, podejte mi pero!“

  • angličtina Marecek, Pass Me the Pen!
TV spot
Československo, 1976, 96 min (Alternativní 91 min)

Kamera:

Jiří Macák

Hrají:

Jiří Sovák, Václav Lohniský, Iva Janžurová, Míla Myslíková, Josef Kemr, Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, František Kovářík, Josef Abrhám, Jiří Schmitzer (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Jiří Kroupa, mistr v továrně na zemědělské stroje, je závodní radou donucen zasednout do lavice večerní průmyslovky. Potřebuje si totiž zvýšit kvalifikaci, aby mohl zůstat ve funkci i po chystané modernizaci podniku. S ním do lavic usedá pestrá směsice studentů - šplhoun Hujer, koketní paní Týfová, třídní rošťáci Tuček a Šlajs, zmatkář Plha nebo věčný ospalec Dudek. Zkrátka chybí jen Hliník, který se odstěhoval do Humpolce. Přestože jsou to vesměs lidé středního věku, znovu se mění ve školáky. Opisují, žalují, zdržují vyučování a na zvonění čekají jako na vysvobození. Lžou, že nedostali domácí úkol, tropí si žerty ze sebe i z učitelů. Stejně osobitými postavičkami jako žáci jsou i jejich učitelé, mezi nimiž vyniká svérázný chemikář, češtinář Hrbolek nebo třídní Janda, který si musí během školního roku se svými odrostlými žáky vytrpět řadu obtíží, jako třeba nečekané třídní schůzky s hojnou účastí, zejména rodiny Hujerovy. (TV Nova)

(více)

Recenze (989)

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

Tak tady se projevil geniálně rodičovský vliv otce na syna. Otec fenomenální herec, syn pokračuje v jeho šlépějích... 5* ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Nádherná komedie Oldřicha Lipského, která je vedena v duchu roztomilé naivní poetiky Divadla Járy Cimrmana. Jak to může vypadat, když dospělí lidé zasednou do školních lavic a znovu se chovají jako děti ve škole. Nádherně stvárnil hlavní roli Jiřího Kroupy Jiří Sovák, který nejdříve nechce do školy. Ale okolnosti, jeho okolí a jeho hrdost nakonec způsobí, že se do toho vrhne a i přes jeho morouství vše zvládne. Když mu ještě pomáhá jeho filmový i skutečný syn Jiří Schmitzer. Nemůže chybět šplhoun a zároveň Kroupův kolega z práce Hujer (Václav Lohniský), který se jen třese na jeho místo. Dále jsou tu šprímaři Tuček (Ladislav Smoljak) a Šlajs (Zdeněk Svěrák), znuděná Týfová (Iva Janžurová) a výborně opžděný Plha (Josef Kemr). Z učitelstva oslnili především třídní Janda (Josef Abrhám) a svérázný starý profesor Hrbolek (František Kovárik). A je tu jedna z posledních rolí Václava Trégla a první role pro pozdější dětskou hvězdu Tomáše Holého. Nádherná příjemná komedie, která ukazuje dospělé bavící se, ale i trpící, když musí zase chodit do školy. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

"Sejdeme se na hřbitově" a mnoho a mnoho dalších geniálních hlášek a situací (Hujer) dělají z tohoto filmu legendu české kinematografie, která si rozhodně zaslouží být v popředí žebříčku. Oldřich Lipský je nejspíš nejlepší český režisér všech dob a tady to jenom potvrzuje. 100% ()

carly 

všechny recenze uživatele

"Kam jdeš?" "Na ZRPŠ:" "Prosím, tě, jakej si ty rodič." "Já sem přítel školy" a ktorá je vaša najobľúbenejšia? ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Výborná komedie s plně využitým hereckým potenciálem, ovšem také s trochu větším počtem hluchých míst, než bych čekal - například Hliník na potřetí působí méně vtipněji a scéna, kde zahájil svou kariéru Tomáš Holý, je úplně mimo mísu - opravdu nikomu nebylo divné, co tak malý kluk dělá na průmyslovce? :-) Navzdory povedeným zlidovělým hláškám ale pouze lehký nadprůměr v české komedii. ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

K tomuto filmu, kde co slovo to perla, pronášená vynikajicími herci, už asi není co napsat. Povinná "hleďba". Pro ty, kdo neviděli, příležitost pravidelně minimálně každé září po boku Školy základ života a Cesty do hlubin študákovy duše. Ty mám ještě radši. Komentář píšu hlavně proto, abych mohla napsat, že jsme měli irského setra, který uměl koukat naprosto stejně jako Plha-Mlha po panu Kroupovi, když mu řekl, ať si "vobkreslí pětikorunu" místo práce s kružítkem. Pes tak koukal vždycky, když marně žebral o žrádlo. On žebral stále, i když právě pojedl ( to aby si někdo nemyslel, že jsme mu nedali nažrat - jako tuhle říkal Felix Holzman "Manželka chce pořád jenom peníze, peníze!" A známý se ptá: "Prosimvás, a co s nima dělá?" Holzman: "No já nevím, já jí nikdy žádný nedal!") ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších komedií, která nemá jediné hluché místo. Herci vynikající, hlášky nezapomenutelné, humor nadčasový. Nenapadá mě, co kdo vyšťoural, aby dal horší než plné hodnocení. ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Co se vám vybaví, když se vás někdo zeptá na nějakou klasickou českou komedii? Mě teda první asi tohle. Herecky zvládnuté na výbornou, námět také originální a vtipem to srší od začátku do konce. Divný je jen ten závěr, kdy možná jen jako mladý divák neobdivuji ten "moderní" nádech továrny :). ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Hujer, metelesku blesku ! " ----- Vždycky mi trochu vadila náležitě futuristická, leč zároveň trochu odbytá, tudíž papundeklová vize nové výrobní haly, ale to není nic zásadního. Jednotlivé scénky jsou mi blízké ... některé dokonce VELICE blízké, nicméně k "Marečkovi" jako takovému jsem si cestu nikdy nenašla ... jakoby se mu určitá "papundeklovitost" dostala pod kůži a maličko tak znehodnotila veškeré jeho počiny. Vlastně nemůžu říct nic zásadního proti němu ... ale ani pro něj. Přesto ... v zájmu zachování objektivity - opravuju hodnocení na slabší 4* ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Typický příklad normalizační zábavy. Škola je dobré únikové prostředí od reality a hlavně jsme jí prošli všichni. Jenže několik hlášek nemůže zachránit moji hrůzu z modernizace komunistické továrny a vůbec z totalitního ducha díla. Film je na stejné úrovni jako Televarieté s Bohdalovou a Dvořákem, jako Šimkovy pořady typu Zavěste prosím, tady Semafor či Ze Soboty na Šimka, jako televizní bezčasový svět Nemocnice na kraji města, jako problémy Takové normální rodinky. V dané době to byly vděčné úniky od hrůznosti vnějšího světa. A škola vždycky byla pro únik jako stvořená - vždyť jde o naše dětství.. Když padl komunismus, bylo mi patnáct let a přesto si dodnes přesně pamatuji hrůznost základní školy na malém městě blízko HK, strach učitelek mluvit o šedesátém osmém, o Nohavicovi, kecy v Občanské výchově, pionýrské dny...brainwashing nejhrubšího kalibru. Jsem nyní v páťáku na filosofii a celé studium jsem viděl, co komunisté tomuto oboru provedli. Promiňte mi všichni obdivovatelé Marečka na CSFD, ale pro mě je to živá minulost. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Hláška jedna za druhou, herci se baví, duo Svěrák, Smoljak jakbysmet a televize jako kolovrátek může točit stále dokola. Pořád se na to dá dívat a smát se. ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Kultovní Česká komedie! Tomu se říká inteligentní humor. Skvěle zrežírované dílo s úžasným scénářem, dvojky Svěrák a Smoljak. Film plný kultovních scén a hlášek. Navíc s dokonalou hereckou sestavou, kde si pro sebe každý ukrojí kousek. Staří kmeti ze zemědělské strojové továrny, chodí do večerní školy. Mám ale větší České srdcovky, 4 hvězdy. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších českých komedií, jaká kdy byla natočena. Prostě bomba. Hlášky typu "Hliník se odstěhoval do Humpolce", "To jsem si dovolil z vlastním zahrádky" nebo "Pane učiteli, už je čas" jsou typicky Smoljakovsko-Svěrákovské a zlidověli snad mezi každou generací, která tento film viděla. ()

AdaMM 

všechny recenze uživatele

připadám si skoro nepatřičně, když nedám 5 hvězdiček - ale i když je to mezi komediemi kultovní klasika, -zas tak- geniální to není ;) nicméně kdyby byl seznam filmů, které udělaly nejvíc hlášek, tenhle bude jistě na předních místech... ()

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Zemřel herec Jan Skopeček

Zemřel herec Jan Skopeček

27.07.2020

Ve věku 94 let zemřel herec a dramatik Jan Skopeček. Skopeček, jenž měl na kontě přes 150 filmových i televizních rolí, patřil rovněž mezi zakladatele Divadla pod Palmovkou. Mezi jeho nejznámější… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama