Reklama

Reklama

Mandalorian - Season 1 (2019) (série)


Kapitola 4: Útočiště (S01E04)

(epizoda)
  • USA Chapter 4: Sanctuary (více)

VOD (1)

Mandalorian spojí síly s bývalou výsadkářkou a brání farmáře proti nájezdníkům. (Disney+)

Recenze (100)

AllShallFall 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tu máme mírné zpomalení, zlehčení a už tu máme také kritiku. Na to nelze nic jiného říci než: Aby jste se neposrali. Jako ve filmech Star Wars také jsou slabé chvilky, tak musí být i tu. Pro mě, ale žádné zklamání. Naopak sice jiná atmosféra, ale pořád originální. Připomnělo mi to Bitvu o planetu Endor. Za mě stále 100%. A kritici běžte se léčit. Absolutně nedokážete ocenit snahu držet Star Wars universum na vrcholu. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

// Holy shit, to bylo tak špatný. Cringe momenty se střídaly s facepalmy, herci jak z ochotnickýho divadla, mizerná a nesmyslná akce (haló, k čemu má hlavní postava loď když ne k přesunu po planetě a snadnému ničení podobně primitivních nepřátel?) a to nemluvě o ději, kterej jen sprostě vykradl Sedm statečných aniž by přišel s čímkoli vlastním. Bryce D. Howard je mizerná režisérka, tahle epizoda měla fakt mizernej scénář a celej ten seriál mi začíná být vrcholně protivnej svojí kolísající kvalitou a nejednoznačným stylem. Zlatej Cal Kestis. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Malý zelený přítel si krade všechno pro sebe. Úplně všechno. Ovšem neříkám, že jsem si neužil i tuto další planetární zastávku, která přebrala další tradiční westernovou/samurajskou zápletku. Jen škoda, že na tak malém prostoru se nedá vybudovat příliš velké napětí nebo rozvinout více některé postavy. Takhle si člověk užil alespoň další porci slušné akce, hezké nové prostředí a pár cool Star Wars odkazů + jednu opravdu atmosférickou scénu. Ale i přes všechny pozitiva prozatím asi nejslabší epizoda, kterou pro mě znatelně vylepšuje každá scéna s ušatým klukem. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S takovou dostane mimi Yoda spin-off. Koncepčně to začíná připomínat Firefly. Létat sem a tam, řešit problémy ve westernovském stylu. Čtvrtá epizoda cituje ze Sedmi statečných, samozřejmě. Skvělá akce s AT-ST, cvičení bojovníků, vtipné mezihry s mimčem, fungují na jedničku. Pro Star Wars je hračička Favreau doslova požehnáním. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtvrtá epizoda znamená pro seriál Mandalorian konec první poloviny 1. série. Její režii si přitom vzala na starost Bryce Dallas Howard- dcera režiséra Rona Howarda (Solo: Star Wars Story) ale především známá herečka, která sice už natočila pár kraťasů a jeden dokument, 4. epizoda Mandaloriana s názvem Sanctuary je ale její reálně první akční filmovou tvorbou. A Howard dostala na starost tu epizodu 1. série, která ve finále opravdu neposouvá hlavní děj seriálu někam daleko, na druhou stranu ale opět dokáže hlavní postavě ,, Manda´´ v podání Pedry Pascala dodat nějaký vývoj a dozvíme se o jeho historii a charakteru zase něco trochu víc. Epizoda 4 se reálně dělí na dvě zásadní poloviny- Tu klidnější, která právě dává důraz především tomu jak lépe se poznává Mandalorianův charakter a teprve poté ona druhá akčnější polovina. Hrubá synopse Sanctuary opravdu odpovídá zápletce Sedmi statečných, tedy chránění jedné vesnice před zákeřnými bandity. Planeta Sorgan je planetou plnou farmářů s malými technických proporcemi. Už úvodní sekvence ale dokáže, že se ,, Mandalorian 4´´ nebude s akcí držet zkrátka a Mandalorian tak skutečně svým novým dílem nějak neklesl, naopak si pořád drží svou parádní úroveň a dokáže skvěle balancovat mezi akční a charakterní podívanou. Především se zde definitivně dočkáme již dávno ohlášené Giny Carano v roli Cary Dune, bývalé člence povstání, která po Bitvě o Endor a pádu Impéria žije právě na planetě Sancuary. Garano se v Hollywoodu už dávno cpali především akční role, nikdy ale nedostala postavu kde by měla vyloženě co hrát. A dovoluji si tvrdit, že Cara Dune je postava kde má snad skutečně poprvé v kariéře možnost se nějak herecky předvést. A doufám, že v dalších dílech dostane více prostoru, společně s Mandem jde totiž o parádní dvojku, která by navíc ve spojení s naším milovaným ,, McGuffinem´´, (který má pořád potřebu si krást každý moment pro sebe) mohla fungovat jako parádní trio. Krom Giny Carano je tu postava Omery v podání Julie Jones a i u Jones platí, že stejně jako Carano dostává konečně v kariéře možnost se herecky předvést a je tu opravdu dobrá. S Mandem naváže velmi zajímavý vztah, díky ní se o Mandovi dozvíme něco víc a ve finále je mezi nimi parádní jiskra, která snad nezhasla stejně tak rychle jako byla spuštěna. Sekvence trénování vesničanů v boji proti nájezdníkům je povedená, závěrečná akční sekvence je opět parádní a především finále dokazuje, že i když tohle byla spíše výplňková epizoda (podobně jako Chapter 2), rozhodně funguje jako důstojný následovník prvních tří epizod a donutí diváka aby opět odpočítával dny, hodiny, minuty a sekundy do Chapter 5. Jen je otázka jestli se další díly ponesou v duchu Chapter 4 a půjde tedy ve finále tedy spíš o seriál, který bude v každém díle předvádět jednu samostatnou misi nebo se v Chapter 5 opět budeme věnovat primárně hlavnímu příběhu spojeného s naším malým zeleným přítelem. Uvidíme, Mandalorian ale zatím rozhodně neklesá..... ()

dennykr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ve svém komentáři k Last Jedi jsem se radoval, protože Rian Johnson uhnul od abramsovského fetišizování Lucase a zamířil k jeho původní inspiraci – filmům Akiry Kurosavy. Jon Favreau jde stejnou cestou. Mimo neustále se navracející odkazy na samurajské filmy představuje Sanctuary přiznanou poklonou Sedmi samurajům. Ať už na rovině celé zápletky epizody nebo konkrétních momentů – nácvik použití dřevěných kopí s vesničany je explicitním pomrknutím. Tahle transtextuální hra mě dost baví. // Celkově teď Mandalorian začal pracovat jako epizodický a vertikálně orientovaný seriál. Klíčový je epizodický svět, zatímco transkompoziční vlákna jsou pouze rámující. Připomíná tak staré a brakové dobrodružné příběhy o osamocených hrdinech, kteří přijdou do nového prostředí a vyřeší v něm konkrétní problém, aby jej mohli zase opustit. Znovu, především samurajské příběhy typu Yojimba, Lone Wolf and Cub nebo Rurouni Kenshin. // Mandalorian pracuje i transkompozičně, uvnitř ságy Star Wars. Na té nejvyšší úrovni ostentativně provokuje otázkami o stavu světa. Třetí díl nabídl první pojmenování post-imperiální galaktické společnosti, když Carga řekl „… report them to the New Republic“, Mando reagoval: „That's a joke.“ Nově se objevivší Cara má – jako bývalý rebelský Shock Trooper – podobný problém, pročež novému řádu utíká na planetu Sorgan. Co to říká o Nové republice? Jak moc složité bylo ustavování nového stavu světa po bitvě o Endor? Něco víme z knihy Star Wars: Aftermath, ale Mandalorian to ještě komplikuje. Blíží se nástup Prvního řádu? Je už zapuštěný v republice? // Další zajímavá otázka se objevuje ve vztahu k hrdinovi. Je Mando konvertita? Jeho zmínka z první poloviny dílu naznačuje, že není Mandalorianem, ale přijal jejich náboženství, když se ho rasa ujala. // Tahle epizoda se zdá trochu pomalejší, a ne tak dobrá, ale je extrémně důležitá. V první řadě ustavuje vztah hlavního hrdiny k tradičnímu osobnímu životu. Sice představí novou planetu, postavy a vrátí se populární Klatooniani, jenže řídící je touha usadit se, která stojí v rozporu s jeho mandalorianským kódem. Částečně jí podlehne, když usoudí, že vesnici pomůže bez finanční kompenzace, ale ve chvíli, kdy ho s možností zůstat přímo konfrontují, pracovní rovina znovu zasáhne. V minulém díle přišel o polovinu své identity: Mandalorian / Námezdní lovec -> Mandalorian. Její absenci se snaží kompenzovat integrací v novém prostředí a částečnou adaptací jejich hodnot. Avšak v závěru je prací nucen pokračovat dál v cestě. // A nevím, jestli se mi to zdálo nebo ne, ale AT-ST nemělo pilota? ()

classic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zveriť režisérske kreslo dcére režiséra Rona Howarda, t. j. Bryce Dallas bol podľa mňa jeden poriadne veľký omyl, lebo jednak zničila vysokú úroveň seriálu, ktorú si doteraz prechovával, alebo je to tak strašne amatérsky zrežírované, otrasné, že som si normálne v kútiku duše myslel, akoby som sledoval mix Siedmych statočných, či aj Sedem Samurajov podľa Akiru Kurosawu, zmutovaný (skrížený) s Clintom Eastwoodom, a la spaghetti western Sergia Leoneho, keď na záver ešte dodám, že pevne verím tomu, aby ona už nikdy viac v živote čokoľvek režírovala, ba ani 30 sec. reklamu na žrádlo pre Dunčov, pretože to ešte nič neznamená, že jej Otec-Ron vytvoril trebárs 4. oscarovú Čistú dušu, čiže dá sa celkom poznamenať to, že akým-takým režisérskym potenciálom, skrátka srší, ale dcérenka zrovna sršať nemusí, nepodedila žiadny takýto talent, a nemyslím si, že má na to byť úspešnou režisérkou, keď nie je ani bohvieakou herečkou ! Pozrite sa ešte na syna Clinta Eastwooda, Scotta, síce sa podobajú, ako vajce-vajcu, ale to je tak asi všetko, lebo mladý je tak neuveriteľne mizerný herec, že to horšie byť ani nemôže ! A takýchto príkladov je neúrekom... ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Třikrát jsem už hodnotil kladně, jen proto jsem teď přidal i třetí hvězdičku. Příběh byl ve čtvrté epizodě velice slabý, když už chtěli tvůrci natočit svou verzi Sedmi statečných, neměli jejich počet zkrouhnout na dva a ten výcvik vesničanů... Jinak, ti váleční veteráni musí být sakra tvrďáci, když jdou s úspěchem pěstmi do materiálu, který běžně odolává blasterům. ()

pools 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

7 Statečných Star Wars edice. Zatím to pokračuje jako to začalo - hlavně nic nevymýšlet a držet se zažitých stereotypů... Lidem co tady dávají pět hvězd bych doporučil momentálně běžící konkurenční Watchmen. ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtvrtá epizoda je mnohem více dialogová a i když se zde vyskytuje pár hodně klišé momentů, tak stále baví. Jsem rád, že se konečně pracuje s postavami, které se charakterově vyvíjejí. Prostředí a zápletka zajímavé. Především oceňuji noční atmosférické scény, které byly prostě parádní. Mandalorian má možná nejlepší triky, jaké byly v seriálové tvorbě, kdy vidět. Doufám, že se s takovou akcí i výstavbou charakterů bude pracovat i nadále, jen se ubere na těch klišé momentech. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na rozdiel od väčšiny hodnotení mi práve táto epizóda pripadala asi najlepšia zo všetkých. Takých Sedem statočných vo svete Star Wars pokladám za vcelku vydarený nápad, aj keď nie je to práve klasický príbeh z tejto série ale možno práve o tom to je. Trochu to oživiť. Pridajme k tomu trochu rodinnej atmosféry a tých 40 minút ubehne jedna radosť. ()

Reklama

Reklama