Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento sice komediální, ale současně i tklivě zabarvený příběh dokládá, že ani špičkové herecké obsazení ještě nezaručuje žádoucí zdar, chybí-li příběhu nápaditost I vypravěčská obratnost. Režisér Jaroslav Mach obsadil do hlavní role Vladimíra Menšíka a využil veškeré jeho dispozice: Menšík tu sehrál roli prostého tiskárenského dělníka, jenž obětavě pečuje o svou nemocnou matku. Tráví s ní veškerý volný čas a jedinou zálibou, kterou si čas od času dopřeje, jsou železniční modely. Jenže vše změní příchod vnadné dívky. Hrdina náhle propadá milostnému poblouznění, nevěda si rady s konfliktem dosud nepoznaným citem a starostí o matku... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Příliš hlučnou samotu starého mládence Čendy v podání Vladimíra Menšíka protne divná mladá slečinka, to je v kostce dějová linka tohoto polozapomenutého filmu, který má snad jediný velký klad, totiž fakt, že jde o (smutnou) romantickou komedii, tedy v České nové vlně (kam by se Klec pro dva svým způsobem mohla řadit) žánr opravdu hodně raritní. Z celého filmu ovšem převládá šedavý dojem a pocit neuvěřitelnosti a nebýt samého finále, hodnotil bych ještě příkřeji... ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Vladimír Menšík hraje v roli ničím výjimečného čtyřicetiletého Čendu, dobráka od kosti, který žije sám, pouze se stará o nemocnou matku. Jednoho dne do jeho života vstoupí, úplně náhodou pěkná mladá slečna a Čenda se zamiluje…….. Klec pro dva je příběh lásky o potřebě citu v životě. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Nádherné romantické drámo, podpořené krásnou a vše vystihující melodií. "Takovej trouba, jako seš ty, je pro manželství jak vyšitej...". První setkání s Jaroslavem Machem dopadlo výborně. Skutečně, vidět herce jako Marvan, Záhorský či paní Rosůlková ve filmu přetékajícím šedesátkovou atmosférou, je skvělý zážitek. Celková herecká uvolněnost i stejně laděné dialogy jsou postaveny tak, že v tom lze najít kus Formana i kus Schorma. Skvěle se vyvíjející zvrat v životě jednoho osamělého pracovníka tiskárny, kterému se dostalo nečekaného blonďatého životního "štěstí", je zpracován přesně tak, jak to já osobně potřebuji. Menšík v srdcervoucí poloze u mě opět povýšil a Consuela se svými pohledy je jednoduše okouzlující. Dívčina s nelehkou minulostí a schopna všeho...třeba upřímné lásky. Velké překvapení a další nezvratný důkaz jedinečnosti filmů ze 60. let. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní, jak moc depresivní a citlivý příběh vymyslel a zahrál ten věčně veselý Vladimír Menšík. Dokonce mi ani nevadil Landovský. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Tiché a pomalé drama o jednom starém mládenci, který v pokročilém věku svého života prahne po lásce a porozumění, které se mu do života připletou v podobě mladičké a krásné dívky, která je o 16 let mladší než on. Poblouzněný zamilovaností netuší, co se na něj vlastně chystá. Výborné herecké představení Vladimíra Menšíka, kterému je drama přímo šité na tělo a v každé chvíli soucítíte s ním. Ostatní už jsou jen statické figury, které nepřesvědčivě vykreslují herci svým uměním. Opravdu zajímavý příběh pak zaujme především svým koncem. 70% ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Tklivé drama, které stojí hlavně na velmi citlivém výkonu Vladimíra Menšíka, ale jinak nic nového nepřináší, jen solidní průměr. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Hlavní postava Čenda ztratil kvůli péči o maminku naprostý kontakt s nežným pohlavím. Když ale maminka umře, bezhlavě se zamiluje do první slečny kterou potká. Snaží se na ni být tak strašně hodný ale neví jak na ni. Ona neprovuje moc žádné emoce a je jasné, že v něčem jede (taky je teda totálně nudná ale to ponechme stranou.) Jde o poměrně úměleckou záležitost. Vše je zahaleno do tmavého černobilého vizuálu, postavy jsou vpodstatě figurky , co se ztráceji ve svých vlastních životech, atmosféra uvolněných šedesátek je velmi výrazná, film se zabývá vztahovými problémy a nikterak nepřikrášluje realitu. Tohle všechno si ale dělá svým osobitým způsobem možná v rámci napodobení nové vlny. Jednotlivé scény mi třeba připadaly spíše jen jako takové útržky. Až jsem dostával dojem, že nesleduju souvislé vyprávění ale sled různých záběrů. S hlavním hrdinou jsem souznil a jeho příběh byl určitě zajímavý. Úmělecké navození pochmutné atmosféry mi taky celkem sedlo. Ale onen útržkovitý střh mi tedy docela vadil. Když měl film gradovat, výrazné stříhání scén všemu jenom uškodilo a přestával jsem dost ztrácel nit a požitek. Z těchto důvodů nemohu bohužel dát nadprůměrné hodnocenní ale najdou se střipky, které na velmi hezké tři hvězdy postačí. Hlavně Vladimír Menšík v krásně přirozeně zahrané tragické poloze, ve které mě vysoce přesvědčil a na závěrečnou sekvenci, kdy se opět v tiskárně zavírá před světem venku, přičemž na něj už žádná slečna nevyleze a jeho oči se zahalují do smutku jen tak nezapomenu. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Vladimír Menšík jako hodný a nesmělý starý mládenec Čenda, do jehož života zničehonic vstoupí dívka Tereza (nádherná Consuela Morávková, na kterou je opravdu radost pohledět...škoda, že nehrála potom nějaké větší role, potenciál určitě měla). Další skvělé role hrají podvodníci a gauneři v podání Jiřího Kodeta a Pavla Landovského, nebo výbornou roli starého herce, který žije v bytě vedle Čendy a kterou skvělě ztvárnil Jaroslav Marvan. Výborná byla i Čendova matka Marie Rosůlková. Hodně dobrý potemnělý snímek z 60. let, kde to z filmu přímo sálá. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Rozjezd vskutku slibný, zajímavé téma a jako vždy zajímavý Menšík. Příběh se ale posune ( trochu nevěrohodně, dle mého mínění, ale budiž ) a jeho náboj stagnuje. Největší rozpor ve mně budila slečna Consuela - zajímavý typ, ovšem její výkon mi evokoval často ono cimrmanovské "oživlé dřevo". Proto jen průměrné hodnocení. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Praveze vysoke hodnotenie je tu preto, ze vzdy veselya optimisticky Vladimir Mensik dokazal obdivuhodne zahrat i smutne depresivne roly . Tuna sa stara o staru matku a zamiluje sa do krasnej holky s krasnymi vnadami a pozadim : 77 % ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Slušné zpracování motivu čistého dobračiska s mistrem Menšíkem a Consuelou - dívkou bez historie. Připomene pozdějšího Svatého z krejcárku (který navíc přinesl atmosféru periferie), v kratičké scéně u vody pak Mladého muže s bílou velrybou. Nijak převratný závěr přispívá k celkově obyčejnému vyznění. Autobusy na Václaváku pro pamětníky. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Menšík si zahrál psychologicky věrnou roli silně troubovitého chlapíka, který žil 20 let sám s bláznivou matkou a tak si neosvojil správný přístup k ženám... zkrátka se zamiloval do první, která mu po smrti matky přešla přes cestu, choval se nesměle, byl strašně hodný, furt by ji na rukou nosil... prostě přesně ten týpek, který začne každou normální ženu po pěti minutách maximálně štvát a vyslouží si od ní akorát tak pohrdání. Pravda, Consuela s ním měla trochu větší trpělivost, ale jen proto, že hledala nocleh na pár dní. Jinak tahle herečka byla v tomhle věku a v té blond paruce až nadpozemsky přitažlivá... Bohužel její krása rychle odkvetla, jak prokazuje galerie na jejím profilu. PS: Fakt by mě zajímalo, co šlo v protektorátu ve čtyřicátých letech v televizi za argentinskou telenovelu, že dal starej Morávek svým dcerám jména Consuela a Aglaia. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

tklivý příběh - on svým citem obrodí mladou dívku z polosvěta (?) a ona mu za to zničí život. Docela zajímavé jsou i vedlejší postavy - bláznivá matka Marie Rosůlkové a poněkud vlezlý soused Jaroslava Marvana. Vl. Menšík je opravdu schopný zahrát všechno, ale tahle role mu až tak úplně neseděla. ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Mistrovsky zvládnuté komorní drama, přesně to, co si představuji pod pojmem umělecký film. Opravdu bych rád něco tomuhle filmu vytknul, ale nemůžu nic najít. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Tyhle mene zname Mensikovi filmy dokazou opravdu prekvapit. A toto neni prvni pripad... Plus krasna Jaruska jako bonus. Me to bavilo moc. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Priemerný film, natočený skoro ako televízna inscenácia. ( strašný materiál) . Menšík je strašný dobrák a tá slečna je strašná..... 55%. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Přes hvězdné obsazení celkem nezajímavý film. Stojí a padá s výkonem Vladimíra Menšíka, kterému ale samotný námět neumožnil nijak zvlášť vyniknout. Takový šedý průměr. ()

Reklama

Reklama