Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z pražského Hlavního nádraží vyjíždí na Moravu běžný rychlík, ovšem tentokrát se zvláštní zásilkou, kterou v poštovním voze hlídá stráž Veřejné bezpečnosti pod velením poručíka Lenka (R. Brzobohatý). Zásilku tvoří zbrusu nové bankovky, určené do oběhu. Během cesty však dojde na krátkém úseku trati ke dvěma tragickým událostem. Na 196. kilometru je zavražděna mladá žena, o pět kilometrů dál dojde k explozi poštovního vagonu. Případu se ujímá major Kalaš (J. Sovák) s mladým spolupracovníkem Karlíčkem (J. Hanzlík). Prvním podezřelým je právě poručík Lenk, který výbuch jako jediný z ostrahy přežil. Ovšem záhy se ukáže, že Lenk zůstal naživu jen díky tomu, že jej skutečný pachatel omráčil, a že stopy k rozuzlení záhady vedou zpět do Prahy… Tento film ze série o majoru Kalašovi jako jediný nenatočil režisér Petr Schulhoff, jenž stál za filmy Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966), Po stopách krve (1969) a Diagnóza smrti (1979) nýbrž Josef Mach. V tomto filmu si hlavní roli taktéž nezopakoval Rudolf Hrušínský, jako ve zbývajících, ale Jiří Sovák. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (196)

Gavin87 

všechny recenze uživatele

Tento film mám rád především pro odlehčenost, kterou mu dodává suchý humor majora Kalaše v podání Jiřího Sováka. Ale ani u tohoto filmu se nemohu zbavit dojmu, že scénáristé šlápli trochu vedle. Totiž když vyšetřovatelé konečně zjistili identitu a adresu pobytu "pana Trojánka" a rozhodli se jej navštívit, tak teprve nyní zjistili, že je po smrti a seznámili se s čerstvou vdovou - Květou Fialovou. Když potom v závěru filmu potřebovali zjistit, zda se pan Bláha nepohyboval v bydlišti "pana Trojánka" - tedy pana Velena a Fialové, nechali si pustit film, který policisté "hlídající" Trojánkův dům natočili, aby zde viděli ze vchodu domu odcházet nejen pana Bláhu, ale rovněž posléze paní Fialovou, jak běží volat do budky VB. Jen je mi záhadnou jak předem mohl někdo dát pokyn natáčet před vchodem Trojánkových, když se okamžitě po zjištění jeho adresy za ním vydali a už byl po smrti.... ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak nám vyměnili majora Kalaše a s tím se zcela změnila jeho osobnost. Z kdysi lidského vyšetřovatele se stal nepříliš zdatný detektiv, který jen štěká kolem sebe rozkazy a všechny bezdůvodně systematicky uráží. Navíc nám vraždění vystřídala jediná vlaková loupež. Celý díl je nechutně rozvleklý a extrémně nezajímavý. V závěru mě to celé postupně přestávalo zajímat a už jsem tomu nevěnoval moc pozornosti. Extrémní pokles kvality, co se týče nového otravného charakteru vyšetřovatele i případu samotného. [25 %] ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

Ironický Kalaš sype hlášky, dloube svého sidekicka do žeber a nikdy nezaváhá. Jiří Sovák si postavu, kterou zdědil po Rudolfu Hrušínském upravil podle svého a dodal jí šmrnc, který si udržuje i po více než čtyřiceti letech. Hanzlík zdatně sekunduje, Brzobohatý tomu dodává charakter, amatérský "megret" Bohumil Šmída jistotu, že nic není tak jak jeho teorie naznačují. Nechybí exploze, honička a přestřelka, správně dobově umírrněné a strohé, a všechno to jistí povedený scénář a kvalitní kolektiv vedlejších postav. Jedna z těch klasických českých detektivek, které si občas rád připomenu. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Až na pár drobných naivit, kvůli kterým jednu hvězdičku dávám dolů, je to velmi zdařilá detektivka z dob, kdy se ještě točily a nemusely to být akční thrillery. Vynikající Sovák a Květa Fialová, spousta dalších výborných herců minulosti. Detektivka, jaká má být, je plná zvratů, do poslední chvíle nevíme, kdo střílel na kolejích proti náhodně projíždějící Regině Rázlové, Výborně ukázaná práce našich kriminalistů 70. let. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Souvislosti, Karlíčku!“ Na kolejích obvykle čekává sebevrah, ale pokud vlak převáží 5 melounů, je potřeba postoje přehodnotit.. Dnes již televizní klasika s majorem Kalašem, který směrem ke snaživému elévovi Hanzlíkovi pronáší bonmoty s kadencí zbraní svého ruského skoro jmenovce, mravenčí pílí skládá puzzle důkazů a občas vyzkouší Karlíčkův postřeh náznakem úderu do podbřišku. Neříkám, že jsem přímo začal trpět příznaky narkolepsie, ale nějaká gradace příběhu v poslední půlhodině by třeba zvedla z lůžka i Ráďu Brzobohatého.. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (26)

  • Snímek byl natočen dlouhých 12 let po prvním vydání knihy a její autor se ho už nedožil, zemřel ve svých 58 letech, 9 let před uvedením do kin. (ČSFD)
  • Když major Kalaš (Jiří Sovák) sedí ve vrtulníku, má vysílačku. Když vylézá z vrtulníku, vysílačku nemá ani on, ani jeho kolega a na sedadle také vysílačka neleží. (pjotri)
  • Původní major Kalaš (Rudlof Hrušinský) se v tomto filmu neobjevuje a je nahrazen Jiřím Sovákem, protože měl od roku 1969 zakázáno točit filmy. (hendrich6)

Reklama

Reklama