Reklama

Reklama

Obsahy(1)

9. listopadu 1985. Gang provede krvavé přepadení supermarketu Delhaize v belgickém Aalstu. Takzvaní Brabantští zabijáci brutálně zavraždí osm nevinných lidí, mezi nimiž jsou i Gilbert, Thérèse a Rebecca Van de Steenovi. Devítiletý David Van de Steen navzdory vážným zraněním střelbu přežije. Jeho rodiče a sestra se však stanou jedněmi z posledních obětí nechvalně proslulého gangu. Z Davida je náhle sirotek a jeho prarodiče na sebe vezmou srdcervoucí úkol – poskytnout vnukovi novou životní perspektivu a postarat se o jeho buducnost. Dědeček Albert se přes pětadvacet let úporně snaží dostat vrahy před soud. Až do dnešního dne však zabijáci, kteří mezi lety 1982 a 1985 zavraždili 28 lidí, nebyli dopadeni. Jedná se o největší skandál v dějinách belgické justice. (Cinemax)

(více)

Recenze (59)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek je víc něž cokoliv jiného hutný. Dějově se můžou zdát ony více než dvě hodiny jako neopodstatněné, ale tady opravdu není kam spěchat a klidně bych snesl i větší nálož. Ta by mohla být synonymem k dlouhému boji s větrnými mlýny a personifikací beznaděje. Velmi si vážím, že tvůrci nešli po emocích, kterých by se z dané situace dalo vytěžit požehnaně. Slzy tu téměř nevidíme, a jádrem příběhu není zbytečná smrt, ale snaha o spravedlnost. Hlavní postavy nelitují sebe, ani se emočně neobracejí k minulosti a neviní ji z toho, jakým způsobem jim obrátila životy, přesto všechno je ale otisk oné hrozivé události jasně viditelný v jejich chování a každé scéně. Pevná filmařina bez zbytečných výkyvů. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já o tomto případu nevím vůbec nic, ale pokud je to blízký pravdě, tak je to neskutečná síla a další příklad toho, proč se mě chce s politiky blejt. Film není ani tak něpínavej, jako psycholgickej, představa, že se Vám něco takového stane a vy se marně dovolávate spravedlnosti je hrozná a přesně na týhle vlně empatie a divákovi solidarity s dědečkem Albertem tvůrci pracují a jde jim to hodně dobře. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Drsné, nekompromisní a chladné belgické drama, které vypráví příběh jedné tragédie z místního belgického supermarketu, o které jsem neměl ani ponětí. Odehrávající se v hlubokých osmdesátých letech. Precizně odvedené a vyprávěné z pohledu prarodičů obětí. Popravdě ale nechápu, jak v takové civilizované zemi, jako je Belgie, může vzniknout gang zvaný Brabanští zabijáci, kteří nemají důvod...a vraždí. To mi hlava nebere. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Za námět si snímek zaslouží 2 hvězdičky. Případ je to fascinující a rád bych si přečetl na dané téma knihu investigativního novináře nebo aspoň obsáhlý fundovaný článek. Spokojenost s filmem spočívá v tom, nakolik se spokojíte s tím, o čem snímek vypráví, a nakolik budete věnovat pozornost umělecké formě. Coninxův snímek by chtěl být hybridem politického thrilleru a kriminálky, jenže oba žánry mají své potřeby a režisér jim bohužel nevychází vstříc. Nenacházím v jeho práci žádnou přidanou filmařskou hodnotu. Pokud jde o estetiku, filmový styl a způsob vyprávění, nemá mi co nabídnout. Navíc mi nesedělo ani obsazení, v některých případech bylo přímo iritující. Nu což, někdo musel tu jednostrannou chválu v komentářích narušit. Za mě jen 40 % celkového dojmu s tím, že Coninxovi se budu do budoucna raději vyhýbat. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Jediné čo môžem tomuto snímku "trošičku" vytknúť je, že nie je úplne tak emotívny, ako by sa žiadalo. Ale inak je "Niet schieten" výbornou sondou do prípadu, z ktorého sa chce dodnes mnohým "obyčajným" ľudom v Belgicku - zvracať. Toto je ďalšia dokonalá ukážka, ako kokoti na vrcholových miestach, nakomplet jebú na tých, čo sú dolu, pričom jediné začo ich dokážu považovať, sú ovce pred voľbami. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Silné téma a silný film, který by si zasloužil větší pozornost. Krásně totiž ukazuje, že úřední a státní marasmus, klientelismus a v podstatě mafiánství rozhodně není specialitou Čechů, ale spíše specialitou druhu homo sapiens, protože i v takové Belgii se může dít něco, co si u nás skoro ani neumíme představit. Snímek má i vynikající casting, bohužel s výjimkou dospělého Davida, u kterého si asi nikdo nevšiml, že mu zmodraly oči. Také je možná až zbytečně dlouhý (na HBO je 134 minutová verze) a některé věci se zbytečně opakují. Každopádně je to oči otevírající záležitost, která je zcela podle reality a přesto skoro až neuvěřitelná. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Ty dvě hodiny opravdu uplynou jako nic, ale osobně bych tedy delší nálož už asi nesnesl. Takhle je to akorát a nelze tomu nic vyčíst. Od začátku do konce jsem sledoval se zaujetím, jestli se totožnosti Nijvelské bandy dočkáme či nikoli - okolnosti tohoto skandálního období Belgie my byly totiž doposud utajeny (na rozdíl od ještě mnohem více skandálnějšího období Belgie za Dutrouxa, které je notoricky známé). Některé scény působivé, některé méně, dohromady ale povedený mix napětí, soucitu a sounáležitosti s tou děsivou beznadějí. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilý film na pomezí krimi a politického drama, ze kterého mrazí. Zejména při ujištění, že se jedná o odraz skutečných událostí v civilizované Belgii. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Bol som primerane zvedavý na tento film a nebol som vôbec sklamaný. Všetko bolo na svojom mieste, nepostrehol som žiadne falošné tóny a naviac mi bol príbeh, ako obyvateľovi Slovenska, blízky. Veľmi ma rozladilo, že 38 minút pred koncom sa zasekli titulky a budem si musieť počkať, až budú film na nejakom Cinemaxe reprízovať. Po krátkom čase sa mi to aj podarilo a ani odsledovanie zvyšku filmu neviedlo k úprave hodnotenia. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Zručne natočený zaujímavý príbeh plný nemohúcnosti a beznádeje, ktorý je určite viac o ľuďoch, ako o tom, čo sa vtedy stalo. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Mať takého dedka bojovníka to je česť. Najmä ak ide o spravodlivosť, ktorej je na tomto svete pramálo. Užívateľ s príznačným menom mamlas síce napísal, že je to "nedívatelná supernudná hovadina pro důchodce", ale takýto prízemný názor nemožno brať do úvahy. Pretože neviem, prečo by boj za spravodlivosť mala byť hovadina, ani čo je na dôchodcoch zlé. V podstate film nemožno za nič odsúdiť, okrem toho, že uspokojivé riešenie sa nenašlo ani dodnes. Na filme treba ešte pochváliť výbornú hudbu, v ktorej sa objavia Vivaldiho i Mozartove kúsky. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý belgicky filmový počin, kde ani tak nejde o vraždiaci masaker, ale o psychologickú sondu do života nevinných obetí, ktorí sa dožadujú riadneho vyšetrovania potrestania vinníkov. Dobre a pútavo natočené. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

To máte pralinky, čokoládu,… pak uvidíte tenhle film a neodbytně si uvědomíte, že svou proslavenou cukrovinku vyrvala Belgie krvavýma rukama z Konga. Malá, nezajímavá země má hodně temné podhoubí a film to předvádí drsně dokumentárním stylem. Nesmyslné, surové vraždy a urputná snaha zamést je pod koberec, jakoby se nic nestalo a mohli jsme si zase dát pár pralinek. Rekonstrukce děsivých událostí i šíleně bojkotovaného vyšetřování není nic pro milovníky detektivek, protože na konci se nedozvíme, že vrahem je zahradník. Jen tušíme tu špínu a hrůzu a můžeme s obětmi prožívat ještě léta trvající agónii, protože jak se vzpamatovat z takového zážitku? Pro mě velmi upřímná výpověď o zemi a době a rozhodně varování, kdybych snad někdy chtěla Belgii navštívit. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Případ o kterém jsem nic netušil. Silný. A filmařsky i scénáristicky dobře uchopený. Z logiky věci se toho jistě do filmu spoustu nevešlo. Ale pohled z perspektivy konkrétní rodiny ve víru zločinu, vyšetřování a politiky vtáhl a nenechal oddechnout až do závěrečných titulků. Napadá mě slovo beznaděj. Ale když nad tím uvažuju, tak je tenhle film alespoň drobnou náplastí na utrpení, které oběti zažívají. A to není málo. ()

dyfur odpad!

všechny recenze uživatele

.....120 minút pozerať a nedozvedieť sa mená vrahov je umenie nielen natočiť ,ale hlavne pozerať....pozerať a vedieť, že sa dozviete prd...... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dlho som vedel o Nijvel gangu, ktory terorizoval ludi v Belgicku, zacalo to 1985, a slo to veru poriadne vysoko. Narazil som an to pri svojom studiu Studenej vojny no v zivote som si nemyslel, ze pozriem aj film. perfektne je zobrazena atmosfera bezmocnosti tej rodiny - policia sa sprava tak ako sa sprava, vela veci sa zamietlo pod koberec , proste brutal, najlepsie veci pise sam zivot  : 95 % ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Hrozná bezmocnosť :( Popravde, doteraz som ani netušil, že v Belgicku mali v 80tych rokoch takúto skupinku Brabantských zabijákov, ktorí terorizovali civilistov kade tade vo verejných priestoroch. Tento film pojednáva o poslednom vyčíňaní tejto skupinky, ktorá sa vybúrila v Aalste. Ani si len neviem predstaviť, čo museli prežívať pozostalí, po takomto masakri. A čo je horšie, vidieť, že vyšetrovanie opakovane prichádza do slepej uličke a páchatelia sú neustále na slobode, to musí byť mega deprimujúce. Film mal výborný spád, vyváženú kompozíciu, ktorá pôsobila vcelku realisticky - a prostredníctvom dedka Alberta a vnuka Davida sledujeme neutíchajúci boj za spravodlivosť. 5 hviezd! ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že papaláši jsou svině po celém světě a že (jak bylo řečeno v samotném filmu) když má někdo peníze a moc, může si dělat, co chce. Snímek by potřeboval trochu prostříhat, údernost jako třeba Présume coupable neměl, ale i tak kvalitní zážitek. 75% ()

angel74 

všechny recenze uživatele

O nikdy neobjasněném případu spojeném s vražednými útoky Nijvelského gangu jsem neměla ani potuchy, takže jsem po zhlédnutí tohoto filmu dost šokovaná, že se něco podobného vůbec kdy stalo a ještě k tomu v civilizované Belgii. Snímek Nestřílejte! sice není natočen nijak objevně, ale díky silnému příběhu je natolik poutavý, že ty dvě hodiny utečou jakoby nic. Na konci zbývá jen bezútěšný pocit zmaru nad obrovskou nespravedlností a zrůdností celého systému. Nedá mi to a musím se zmínit o Janu Decleirovi, který i po více než dvaceti letech od svého majstrštyku ve filmu Charakter dokazuje, že má herecky stále co nabídnout. (75%) ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Žel peklo "zaparkovalo" u dětí. Proudem teklo ulicemi, naproti. Úřady však klopí zrak nad pamětníky krutých koupí, kteří úpí bolestí. Žal kupí bouři jedince nad ztrátami, které se vykouřily z hlav mocných. ()

Reklama

Reklama