Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Válečný velkofilm světoznámého režiséra Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Patriot, Godzilla) líčí příběh příslušníků amerického námořnictva a letectva v bitvě u Midway, která znamenala zlom na pacifickém bojišti druhé světové války. Hvězdně obsazený film (Luke Evans, Woody Harrelson, Patrick Wilson, Ed Skrein, Aaron Eckhart, Nick Jonas a další) působivě ukáže nejen pozadí konfliktu, ale zejména bitvu samotnou, která doposud nikdy nebyla natočena tak velkolepě. Zároveň nám jednu z rozhodujících námořních bitev druhé světové války přiblíží i z pohledu japonské armádní elity. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (17)

Trailer 2

Recenze (398)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Kdo jiný mohl natočit tuto velkolepou akční podívanou než Roland Emmerich? Film je skutečně nabitý hvězdnými jmény. Celé to začíná útokem na Pearl Harbour. Poté film sleduje následný vývoj událostí, až po zmíněnou bitvu. Pro neznalce detailů bitvy to byl zajímavý pohled. Film se soustředí hlavně na piloty, přestože se snaží ukázat i námořníky nebo kryptografy. Co dodat, prostě Japonci dostali na prdel, vlastenecký film... "Jsou to odvážní muži." ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Od začiatku držal Emmerich vlny neodbytného pátosu na uzde tak, že sa to naznačovanou podvratnosťou blížilo k jeho Útoku na Biely dom. Až som sa (naivne) začínal tešiť, kedy prejde od náznakov k plnej realizácii svojho odvážneho zámeru. Samozrejme sa nič také nestalo; počas veľkého víťazného finále mu oprate vykĺzli a stal sa z toho americkejší, než americký blábol... čo je celé typickejšie, než typický Emmerich. Škoda! ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Rodák ze Stuttgartu už dávno není tím hitmakerem jako kdysi, nicméně jím natočenou Bitvu u Midway nemůžu brát jako jeho absolutní porážku. Pouze finanční. Filmařsky se jedná o solidní řemeslo, ve kterém si Amerika opět upevňuje své sebevědomí. A to je věc, kterou umí Emmerich setsakramentsky dobře. Pokud nám v minulosti někdo předvedl, že Amerika nikdy nepadne. Je to Roland. V minulosti si na Americe vylámali zuby: mimozemšťani, Godzilla, Britové ve válce o nezávislost, mrazivé počasí, terotisté v Bílém domě, znovu emzáci a teď dostali pěkně na zadek Japonci (s tím rozdílem, že tentokrát jde o historickou událost). Casting je takový zvláštní. Pochvalu zaslouží duo Wilson/Harrelson. Nasekat by zasloužil ovšem hrozně otravný a špatný Ed Skrein. 55% ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Typický Emmerich. Nemám nic proti používání CGI, když je to ku prospěchu věci - například vesmírné lokace, věci technicky nereálné a mnoho dalšího. Každopádně nic se nemá přehánět. To ale zjevně nikdo Rolandovi neřekl, a tak v každé druhé scéně dostáváme krásné pohledy na zelené plátno, které se vyskytuje i na místech, kde se dalo celkem jednoduše točit i bez něj. Nemluvě o "gumových" lodích a explozích, které by si zasloužily ještě nějaký ten týden péče ve studiu. On by to nebyl ani takový problém, kdyby zbytek šlapal jako hodinky. Ale on nešlape... Postavy jsou naprosto o ničem, herecké hvězdy jsou v jejich rolích absolutně nevýrazné až zbytečné a příběh obsahuje spoustu nadbytečných odboček, které nemají žádný podstatný vliv na hlavní směřování děje. Tvůrci se ke smůle všech okolo snaží postihnout co možná největší časové období, a tak místo pořádné bitvy u Midway sledujeme k krátkém sledu Pearl Harbor, bombardování Tokia a Marshallovy ostrovy. V neposlední řadě také dojde na samotnou Midway, ale ta jako taková zabírá 1/3 maximálně 2/5 stopáže. A to je už z principu špatně. Na druhou stranu se nedá říct, že by tady někdo podcenil faktografickou přípravu. V tomhle ohledu se totiž film drží obstojně a na plátno převádí i různé situace doložené dobovými fotografiemi. Celkově je tak pro mě Bitva u Midway průměrná a na poměry válečných snímků až mírně podprůměrná podívaná, která brzy vyšumí. Možná to ještě změním, ale nakonec za dvě. Toho špatného tam bylo více, než toho dobrého. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ako akčný veľkofilm funguje Bitka o Midway výborne. Možno aj ako strohá hodina dejepisu. Ako film nebodaj tematizujúci niečo okrem hrdinstva vojakov bojujúcich na oboch stranách samozrejme uspieť nemôže, keďže ho režíruje Emerich. No a našťastie sa o nič podobné nepokúša. Pokiaľ chcete filozofovať nad morálnym aspektom bombardovania Tokya, poohliadnite sa inde. Tu je to vážne najmä o tom vychutnať si v kine dve veľké akčné scény a dve menšie, z čoho vyplýva, že vlastne všetky dialógy sú v podstate len vata. Dobre, nejaké tie infošky ohľadom taktiky sú prospešné, rodinné vsuvky alebo small talk medzi vojakmi sú čistý balast. ()

Galerie (113)

Zajímavosti (13)

  • Dvoumotorové americké bombardéry, které útočí na japonskou flotilu, jsou typ Martin B-26 Marauder. Ty se této bitvy skutečně zúčastnily, ale pouze v počtu čtyř strojů. Dva náležely do stavu 69th BS / 22nd BG a dva do 408th BS / 22nd BG operujícich z pozemní základny Midway. Sice šlo o armádní stroje, ale na tuto akci byly vybaveny torpédy. Všechna minula cíl a dva z Marauderů byly ztraceny. (p3tris)
  • Filmové North American B-25 Mitchell jsou verze B-25J. Doolittlova letka ve skutečnosti letěla ve starších B-25B. Rozdíl je viditelný hlavně v umístění obranné výzbroje. (p3tris)
  • Ve filmu je u amerických strojů věnována veškerá pozornost torpédovým bombardérům TBD Devastator a střemhlavým bombardérům SBD Dauntless. Celkově film působí tak, že Američané útočili naprosto nechránění, což samozřejmě není pravda. Americké letouny byly doprovázeny palubními stíhačkami F4F Wildcat a při prvních útocích na atol Midway se do boje zapojila i tamní posádka námořní pěchoty se stíhačkami F2A Buffalo a F4F Wildcat. (Foxhound#1)

Související novinky

Roland Emmerich zničí Měsíc

Roland Emmerich zničí Měsíc

09.05.2019

Režisér Roland Emmerich (Den nezávislosti, 2012) má pověst tvůrce, který rád ničí věci. Města, planety, kariéru Williama Shakespeara – ve jménu zábavy to zničí všechno. Jeho nový velkofilm Moonfall… (více)

Válečný Midway nabírá obsazení

Válečný Midway nabírá obsazení

10.08.2018

Nový film režiséra Rolanda Emmericha (2012, Den nezávislosti) akční thriller z druhé světové války Midway, začíná postupně uzavírat obsazení. Vedle již dříve potvrzených Woodyho Harrelsona, Mandy… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno