Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Válečný velkofilm světoznámého režiséra Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Patriot, Godzilla) líčí příběh příslušníků amerického námořnictva a letectva v bitvě u Midway, která znamenala zlom na pacifickém bojišti druhé světové války. Hvězdně obsazený film (Luke Evans, Woody Harrelson, Patrick Wilson, Ed Skrein, Aaron Eckhart, Nick Jonas a další) působivě ukáže nejen pozadí konfliktu, ale zejména bitvu samotnou, která doposud nikdy nebyla natočena tak velkolepě. Zároveň nám jednu z rozhodujících námořních bitev druhé světové války přiblíží i z pohledu japonské armádní elity. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (17)

Trailer 2

Recenze (398)

Marze 

všechny recenze uživatele

Efekty masivní, drama nízkokalorické. Je to směs historicky přesného výklady a nezapomenutelného fejku. A neobstojí ve srovnání s Bitvou o Midway z roku 1976. Paradox, že remake díla o slavném americkém vítězství za druhé světové války točil německý rodák, by nestál za řeč, kdyby jím nebyl Roland Emmerich. Tvůrce, který právě chystá už třetí díl svého Dne nezávislosti, totiž vyznává jediné náboženství – počítačové efekty, ať s jejich pomocí honí Godzillu, mimozemšťany nebo Japonce. Výsledkem jeho Bitvy u Midway je tudíž plochá bojová videohra za 75 milionů dolarů, do níž mají přístup už jen chápavé manželky, rodinné fotografie, baseball a strašlivé dialogy, podpořené hromadou pohřebních projevů a motivačních výzev k novému odhodlání.Protože velkofilm pojímá látku hodně zeširoka, od roku 1937 přes japonský útok na Pearl Harbor a čínskou zastávku až po boj o Marshallovy ostrovy, titulní Midway přijde na řadu teprve v poslední půlhodině. Chudák Woody Harrelson coby legendární admirál Nimitz neuplatní nic než svůj osobitý hlas. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Emmerichovi tie vazne filmy uplne nejdu. Tu som sa vsak (na rozdiel od Patriota) ani chvilku nenudil a to retro rozpravanie mi urobilo velku radost. Herci sa snazia, akurat nemaju prilis co hrat a triky by potrebovali este velmi doladit. Vo vysledku velmi slusny starosvetsky koncipivany vojnovy epos, ktory tu uz velmi chybal. S prizmurenymi ocami 7/10 ()

Reklama

oLí 

všechny recenze uživatele

Emmerich překvapil. Po úplně zbytečném pokračování jednoho ze svých nejlepších snímků jsem krom zklamání byl i celkem nasranej, ale tímhle si to u mě vyžehlil. Od Midway jsem čekal především hodně dobře ozvučených a trikově vypiplaných akčních scén, ale bavilo mě to celý od začátku do konce. Začátek byl pro mě strhující, výborně mě vtáhl do děje a celá první hodina a půl šlapala na výbornou. Paradoxně mi přišlo, že zrovna k závěrečné části bitvy tomu už lehounce začal docházet dech, ale skončilo to v tak akorát vhodnou dobu. Hodně jsem si tuhle podívanou užíval a mám pocit, že to bavilo i Emmericha a dal si fakt záležet a o to víc mě mrzí, že jsem plánovanou návštěvu kina odkládal, až jsem Midway v kině nestihl... Tohle je pro velký plátno. 8/10 ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Japonec! Pal! Pal! Pal! Pal! Já nehraju, ty nepadáš..!“ Rolie si zavzpomínal na klukovská léta a s viditelnou podporou čínských investorů zrealizoval svůj vysněný projekt. Probouzení pochrupujícího obra, do kterého vtéká strašlivé odhodlání a který měl v pravou chvíli kliku jako od blázince, sice nedokáže pracovat s postavami a bitevní scény, u kterých hledáte herní ovladač, jsou často nepřehledné, nicméně musí se nechat, že Otec zakladatel moderního amerického filmového patosu přišel s na sebe dosti neobvyklou střídmostí. Sice se posledních dvacet minut už trošku na řetězu vzpouzí, ale pořád je to v žánrové normě.. Lehce jsem postrádal momenty, kdy by třeba Ed „Žvýkací skráň“ Skrein mířil střemhlav k útoku a při tom by z palubních přístrojů odletěla fotografie manželky a dcery, přilepila se mu na obličej a on by to i s letadlem flákl vedle japonské letadlové lodi, ale chápu, že je to pocta hrdinům na základě skutečných historických událostí, takže se musí se vší symbolikou trefit přesně do středu červeného terče.. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Kdo jiný mohl natočit tuto velkolepou akční podívanou než Roland Emmerich? Film je skutečně nabitý hvězdnými jmény. Celé to začíná útokem na Pearl Harbour. Poté film sleduje následný vývoj událostí, až po zmíněnou bitvu. Pro neznalce detailů bitvy to byl zajímavý pohled. Film se soustředí hlavně na piloty, přestože se snaží ukázat i námořníky nebo kryptografy. Co dodat, prostě Japonci dostali na prdel, vlastenecký film... "Jsou to odvážní muži." ()

Galerie (113)

Zajímavosti (13)

  • Ve filmu se vyskytuje při Bitvě o Midway i mimo jiné režisér John Ford, který opravdu žil a také doopravdy natočil dokument Bitva o Midway (1942), který točil i v tomto filmu a v roce 1943 za něj vyhrál Oscara. (PlayEasy)
  • Trosky japonských bitevních lodí Akagi a Kaga byly na dně oceánu nalezeny až zhruba měsíc přes premiérou filmu. (NiWi)
  • Najväčšou zaujímavosťou bitky o Midway je dokonale načasovaný prílet strmhlavých bombardérov na miesto. Bombardéry, ktoré za 5 minút poškodili 3 lietadlové lode a otočili vojnu v Pacifiku v prospech USA a vyhrali už skoro prehratú bitku o Midway, prileteli na miesto určenia v dokonalom čase len preto, že sa po ceste stratili (teda meškali s útokom). Vo filme je len spomenuté, ako sa už chceli vrátiť a náhodne zbadali japonský torpédoborec. Predpokladá sa, že ak by prileteli načas 20 min. skôr, boli by zostrelené. Ak by prileteli 10 min. neskôr, aj tak by boli zničené Zerami, ktoré by sa už stihli vrátiť na letovú hladinu hliadkovania nad loďami. Jedná sa o jednu z najväčších šťastných náhod v dejinách vojenstva. (mikibu)

Související novinky

Roland Emmerich zničí Měsíc

Roland Emmerich zničí Měsíc

09.05.2019

Režisér Roland Emmerich (Den nezávislosti, 2012) má pověst tvůrce, který rád ničí věci. Města, planety, kariéru Williama Shakespeara – ve jménu zábavy to zničí všechno. Jeho nový velkofilm Moonfall… (více)

Válečný Midway nabírá obsazení

Válečný Midway nabírá obsazení

10.08.2018

Nový film režiséra Rolanda Emmericha (2012, Den nezávislosti) akční thriller z druhé světové války Midway, začíná postupně uzavírat obsazení. Vedle již dříve potvrzených Woodyho Harrelsona, Mandy… (více)

Reklama

Reklama