Reklama

Reklama

Nikdy nezestárnou

  • Velká Británie They Shall Not Grow Old (více)
Trailer 1
Velká Británie / Nový Zéland, 2018, 99 min (Alternativní 95 min)

Uhrančivý snímek Petera Jacksona ukazuje filmový materiál z první světové války tak, jak jej ještě nikdo neviděl... Oscarový režisér Peter Jackson vybral archivní černobílé záběry každodenního života vojáků i civilistů a s pomocí moderních technologií je převedl do barev, které odpovídají dobové realitě. Ve svém unikátním projektu vybral archivní černobílé záběry staré více než 100 let a s pomocí moderních technologií znovu přivedl k životu ty, kteří mohou příběh války odvyprávět nejlépe – muže, kteří v ní bojovali. Po měsících strávených v archivech BBC a britského Imperial War Museum v Londýně vznikl film, v němž znovu a doslova v nových barvách ožívá každodenní realita v přední linii jednoho z největších světových konfliktů. Jaké postoje k němu zastávali jeho řadoví účastníci, co jedli, jak spali a jaký život vedli mimo válečné zákopy? Jackson sáhl do mlhy času, aby vrátil hlas těm, kteří byli navždy poznamenáni první světovou válkou. (Česká televize)

(více)

Recenze (137)

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Působivé dokumentární zpracování první světové vojny. Nemnozí dokonce uvádějí, že je to ten nejlepší válečný film/dokument vůbec. A to bych zase brzdil. Záběry hezky kolorované, ale nikterak unikátní. Možná dobrá ¼ filmu jsou pouze obrazy a fotografie. Po stránce faktografické je lepší: https://www.csfd.cz/film/386674-apokalypsa-1-svetova-valka/komentare/ . Po stránce emocí a umění (a to je primární pole TSNGO) mě zase více zaujalo: https://www.csfd.cz/film/324479-velka-valka-1914-1918/komentare/ . 4,5* Díky osobě režiséra lze předpokládat velkou popularitu tohoto snímku a já tomu fandím. ()

Tft 

všechny recenze uživatele

Za They Shall Not Grow Old si zaslouží uznání především technické oddělení, které na filmu pracovalo. Dokázali z minima vytěžit maximum a i přesto, že je na spoustě záběrů znát, že proces „obarvování“ starých černobílých pásů filmu nebyl ani z daleka jednoduchým (někdy barevnost působí kýčovitě, především v obličejích vojáků), odvedli tvůrci natolik dobrou práci, že spolu s poutavým komentářem samotných účastníků války si divák konečně může představit alespoň trochu reálný obraz toho, jak to mezi roky 1914 až 1918 mohlo na bojových pláních a v zákopech vypadat. Peter Jackson tady působí spíš na takové pozici patrona (otce projektu chcete-li) a samozřejmě, že finální podobu dokumentu poskládal on a je to jeho vize, ale uznání si zaslouží především jeho tým kreativních svěřenců. Ti díky rekreaci nejen obrazových, ale i zvukových efektů, vytvářejí uvěřitelný obraz první světové války. Místy je znát, že použitelného materiálu není ani z daleka tolik, kolik by bylo potřeba a Jackson si musí pomáhat různými berličkami v podobě zoomování na dobové fotografie atd., to je ovšem pochopitelný nedostatek, přeci jen se jedná o stol let staré záběry a je vůbec zázrak, že se jich dochovalo tolik, aby z nich mohl být vytvořen přes hodinu a půl dlouhý film. Naštěstí nedostatky obrazové plně vyvažuje komentář samotných veteránů, kteří vyprávějí své historky a poznatky z války, které Jackson citlivě skládá do průběhu celé první světové války a vytváří z nich páteř filmu, která diváka provede od začátku až po konec válečného období. They Shall Not Grow Old sice není nijak převratným filmem, ale je o to víc důležitější, protože připomíná a především zlidšťuje jednu z nejsmutnějších kapitol lidské historie. Víc reálně už snad první světová válka vyobrazit nejde. ()

Melios 

všechny recenze uživatele

Už dlho som nepocítil taký silný pocit prázdnoty a beznádeje ako pri tomto dokumente. Ak len čakáte nejaký bezduchý vzdelávací film pre základné školy ,ktorý vám ma vo faktoch povedať aká bola vojna hrozná ,koľko ľudí tam zomrelo a je to doplnené slovami svedkov a takmer nepozeratelnými autentickými zábermi...potom vás musím vyviesť z mieri. Film Nikdy Nezostarnú taký nie je. Znova sa mi potvrdilo ,že Peter Jackson môže natočiť čokoľvek ,ale jeho zmysel pre detail vždy ostane. Tento dokument sa odlišuje od ostatných v hneď niekoľkých veciach: 1. Je farebný. 2. Nerozpráva fakty ,ale spolieha na výpovede ľudí ,ktorí boli rovno na fronte. 3. Neukazuje tu nepriateľov ako možných zloduchov a 4. pre potreby dokumentu boli nanovo natočené scény na dokreslenie atmosféry a ich následná úprava ,aby vyzerali dobovo. Pokiaľ vás ani ten posledný bod nepresvedčil si to pozrieť ,potom už neviem. Film rozpráva príbeh niekoľkých mužov ,ktorí ako mladí a neskúsení chalani (v rozmedzí 14-18 rokov) narukujú do armády a sú nám prerozprávané ich zážitky ,pocity a hrôzy ,ktoré vo vojne zažili ako napríklad neustále pochodovanie ,nízka miera socializácie a navštevovanie bordelov ,strach sa vzpriamiť ,pretože sa bojíte ,že vás niekto odstrelí ,veľa práce, zabíjanie svojich spoločníkov ,aby im ušetrili trápenie ,choroby ,omrzliny ,zranenia ,zabíjanie nepriateľov (to všetko ukázané na kameru) a v poslednej rade návrat preživších domov a náraz krutej reality ,že ich nikto nechce a ich obetovanie bolo pre civilistov úplne zbytočné. Úprimne fakt neviem ako mám film hodnotiť ,je to niečo úplne nového ,perfektného ,originálného a niečo hrozne nedoceneného! Film urobil všetko správne ,dokonca sa nebál ukázať mŕtve a hnijúce telá ,aby ukázal ako to naozaj bolo. Prajem si ,aby sa tento dokument vysielal na školách a hlavne na hodinách Dejepisu ,pretože mi príde ,že súčasná história zatieňuje Prvú Svetovú vojnu a v porovnaní s Druhou sa správa akoby ani neexistovala. K filmu mám len jednu výhradu: pre mňa ako človeka ,ktorý si užíva vizuál filmu mi prišlo niekedy nepozerateľné ,keď som videl ako sú niektoré novo natočené scény zlé vyretušované. Nie je to až tak veľký problém ,ale dokáže to ubrať na autenticite ,hlavne keď si uvedomíte ,čo za filmy v minulosti Peter Jackson vytvoril. Inak ,ale nemám ,čo dodať. Ukážkový dokument! 85% - smekám pred všetkými ,ktorý sa na tom podielali. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Neskutečný... NArazil sem na to uplně náhodou, díky tomu, že to rejžoval autor Pána prstenů. 1.Světovou mám hodně rád, už jen kvůli tomu, že ce to celý netočí jen kolem Ádi Hitlerovic. Tenhle dokument je sestříhanej z dobovejch záběrů a to chronologicky od naverbování až po konec války. NEní k tomu komentář jednoho týpka, nýbrž to sou autentický výpovědi zúčastněných a právě tím to má pořádný grády. KAždej z nich nastupoval do války jako hrdina a musel tam za každou cenu, i když jim nebylo požadovaných 19 let, byli tam i 15 ti letý... Z výpovědí a obrázků jak to chodilo v zákopech mrazilo. No a když se tam pak popisoval obrovskej útok, tak to už byl vůbec masakr. Jo, tohle je mnohem vydatnější než série dokumentů... PECKA! ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Neskutočný prístup k látke, neskutočné spracovanie. Pochopme sa, prerobiť niečo staré 100 rokov do takejto podoby, upraviť rozlíšenie, doplniť farby a zvuk, spracovať dokonca drobnosti ako realistické snímkovanie, to sa len tak nevidí. Čo však urobilo snímok prelomovým, to bolo dodanie podmazu a príbehu vo výpovediach "pamätníkov". Neskutočné spracovanie. Pri záberoch na mŕtvoly sme sa s otcom zhodli, že ešte že nie je cítiť ten puch z tých tiel von z telky. Pre niekoho nudný dokument, pre druhého dokonalé dokumentárne dielo, ktoré nikdy nezostarne a zapíše sa do dejín veľkým písmom, aj keď širšie povedomie o ňom príde až časom, keďže to kiná obišlo, čo je strašná škoda. Toto by mala byť povinnosť pre školy. P.S. Tento film je len čerešnička na torte. Pán Jackson zreštauroval a kolorizoval cca 100 hodín materiálu Britského imperiálneho vojnového múzea v Londýne. Všetko bez nároku na akýkoľvek honorár. Jednoducho len tak. Niečo neskutočné a tým tento pán ešte viac stúpol v mojich očiach, pričom kvôli LOTR bol už tak tak vysoko. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Řemeslně neskutečně skvěle zvládnutý… počin. Chtělo by se napsat dokument, ale on to vlastně dokument tak úplně není. Nepřinese vám totiž žádná data, fakta, ani zasvěcený komentář. Jde „jen“ o skvěle restaurované a kolorované záběry z první světové války doplněné vzpomínkami těch, kteří si válečné peklo prošli. U výborného dokumentárního seriálu Apokalypsa (platí pro 1. i 2. světovou válku) jsem psal, že jsou to ty nejlepší možné záběry. Peter Jackson šel však ještě dál. Kromě výtečně zrestaurovaných a dobarvených obrazových materiálů přidal také zvuk. Díky tomu jsem měl poměrně často pocit, že jsem přímo ve válečném pekle. Dopomohla tomu i projekce v kině, kterou rozhodně doporučuji, v televizi to nebude mít pravděpodobně tu sílu. Jedinou možnou výtkou je příliš úzký a jednostranný pohled. Nicméně cíl tvůrců nebyl dokument o první světové válce, a proto jim to vytýkat vlastně ani nelze. ()

Pttak 

všechny recenze uživatele

Hodně jsem se těšil, ale musím říct, že mě dokument žádný nový vědomosti ohledně 1.světové války nepřinesl a že jsem se na začátku docela i nudil než přišlo na krásné vyhlazené pravé záběry na které právě upoutával trailer. Takovýhle nádherný záběry jako málo v kterým dokumentu pohledáte a právě za ně mířím v hodnocení až na tři. A jak se říká dobrý je za tři, což není vůbec špatný. Každopádně nebýt těchto záběrů, tak moje hodnocení klesá, poněvadž je spoustu jiných a lépe zpracovaných dokumentární filmů a cyklů na toto téma. ()

bloodline 

všechny recenze uživatele

Zas ma dobehli vlastné očakávania. Netradičný spôsob poňatia dokumentu, ktorý azda osloví len fajnšmekrov (vojnovej) histórie, robí z neho úzkoprofilový tovar. Rozprávanie veteránov o živote radového vojaka od povolávacieho rozkazu po návrat z vojny domov uspí nejedno senzáciechtivé oko. Preto sú jedinou devízou colorované a ozvučené dobové zábery, ktoré aj tak vyťažia dĺžku dokumentu iba z polovice. Na škodu veci naďalej zostáva tieň, ktorý vrhá WW2 na staršiu predchodkyňu. Jacksonova robota nech slúži ku cti, ale v zálohe ešte zostalo veľa nevyužitého potenciálu. Pre spestrenie rýdzo kinematografického zážitku odporúčam Spielbergov War Horse, ktorý (odhliadnuc od deja) dokonale ilustroval (nielen) zákopové šialenstvo WW1. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavě zpracovaný dokument o hrůzách první světové války z pohledu britských expedičních sil bojujících na západní frontě. Barevné záběry dodávají velmi osobitý ráz, stejně jako výpovědi skutečných veteránů. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Doufal jsem, že dokument nebude postaven pouze na restaurovaných záběrech, že bude mít i nějakou vyšší hodnotu, kterou naštěstí opravdu má. Vyprávění několika bezejmenných pamětníků, by totiž fungovalo i samo o sobě, ale jeho seřazení do pomyslných kapitol výborně skládá příběh. Ten je samozřejmě velmi silný, měl jsem pocit, že těžko může přijít něco horšího, než přežívání v zákopech, kde je snad i smrt vykoupením. A také nepřišlo, tohle byl skutečný začátek všeho, romantické iluze odcházejí společně s řekněme lidskostí, která je ve válce pouze překážkou. Kladem je i to, že se ve výpovědích přeživších neřeší politika, ale především každodenní život těch, kteří skutečně bojovali. Restaurované záběry jsou samozřejmě úchvatné, nabízí úplně jiný a svým způsobem reálnější pohled na válku. Výborný byl i doprovodný zvuk k nim, vlastně ho (i přes sílu vyprávění pamětníků) mohlo být více. 85% ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Peter Jackson, s dech beroucí precizností rekonstrukce, vdechl život synonymu marné smrti, hroznému strachu a utrpení v bahně zákopů I. světové války. Polidštění vzpomínkami a kvalitou obrazu umocňuje bezmoc obětí vražedného soukolí, které mocní poroučí roztáčet po celé dějiny. A pokaždé je to horší. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Proměna v barvu a některé autentické dialogy jsou silné. Podobně i skvělý pohled do zákulisí. Ano, je to kvalitní a svým způsobem originální dokument, ale do kolen z něj nejdu.. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Cesta na západní frontu a zase zpátky. Neobyčejný dokument složený z kolorizovaných a ozvučených záběrů a fotek, spojených s očitými svědectvími veteránů. Na 100 minut vás vtáhne do zákopů a nepustí. ()

barteca 

všechny recenze uživatele

Nádherná pocta hrdinům WW1. Že někdo přežil v masomlejnku tolik nesmyslného utrpení, je zázrak. Souhlas Davies182. ()

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Je úžasné vidět, co všechno lze s dnešní technologií. Zpracování je přímo filmové. V podstatě jde o dokumentární film, který vypráví o tom, jak krutá byla první světová válka pohledem odvedenců od začátku až dokonce. Příběh vypráví různí pamětníci. Já osobně bych ocenil pohled ze strany centrálních mocností, protože se více týká našich dějin a hlavně předků. ()

Související novinky

AFO bude bořit mýty

AFO bude bořit mýty

06.04.2019

Blíží se 54. ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO). Čeká vás 6 dní plných vědy, poznání, filmů a mnohem víc! Od 23. do 28. dubna si nenechte ujít tuto… (více)

Co chystá Peter Jackson?

Co chystá Peter Jackson?

30.01.2019

Režisér filmových trilogií Pán prstenů a Hobit Peter Jackson se v posledních letech soustředil spíše na produkci. Nedávno si však odskočil k dokumentu, jeho film They Shall Not Grow Old spočíval v… (více)

Reklama

Reklama