Reklama

Reklama

Henry: Portrét masového vraha

  • USA Henry: Portrait of a Serial Killer (více)

Snímek volně inspirovaný skutečným příběhem sériového vraha Henryho Lee Lucase sleduje Henryho a jeho spolubydlícího Otise, bývalého parťáka z vězení.Mnohé z jejich vražd jsou považovány za ty nejbrutálnější,jaké kdy byly ve filmu natočeny... Henry je ztrápený tulák, který se bezcílně potlouká z místa na místo a s děsivou nenuceností páchá jednu brutální vraždu za druhou. Jeho nahodilé chování, které je pro něj příslibem relativní beztrestnosti, maří jakékoli pokusy policie dát si jeho četné zločiny do souvislosti a postavit jej před spravedlnost. Když Henry přijede do Chicaga, dělí se o dočasný domov se starým parťákem z vězení a jeho sestrou. Jakmile se svými spolubydlícími začne sdílet i svá tajemství a násilný životní styl, získá dva nové komplice – jejich porozumění však nemůže trvat věčně. (Cinemax)

(více)

Recenze (213)

Zero_Signal 

všechny recenze uživatele

Týždeň v živote seriového vraha. Drsný, chladný a surový film, v ktorom nečakajte nejakú katarziu alebo štastné momentky. Henry a jeho komplic Otis zabíja, chodí do práce, zabíja, pije pivo a zabíja. Naozaj vynikajúci a reálny chiller, kde ma najviac mrazili scény napr. kde Henry je zaparkovaný pri supermarkete a vyhľadáva si obete. Mrazilo ma to, lebo to je reálne, žiadne vymyslené príšery, takéto veci sa deju určite aj v tejto minúte. Filmu vytknem akurút miestami fakt "cheesy" soundtrack, ale dá sa cez to preniesť. Kľúčova scéna kde sa nádherne zobrazí Henryho chladnokrvnosť a sociopatia: keď mu Otisova sestra vyzná v aute lásku, on úplne bez emócií a najmenšieho znaku úprimnosti alebo hociakého citu odrekne ".. I guess I love you too". Brilancia! ()

Piškotka 

všechny recenze uživatele

Film mátl, odehrával se nečekaným směrem a neobvyklým způsobem. Na začátku plno zohyzděných ženských těl, bez komentáře, k tomu husí kůži nahánějící hudební podkres. Hlavní hrdina není přesně daný, jindy je na výsluní, jindy v ústraní. Henry, na první pohled obyčejný chlap, to nemá sám se sebou lehké. Jeho chování lze považovat za vysvětlitelné, i když za samotnou hranicí únosnosti. Je emočně plochý a jeho oběti umírají rychlostí blesku. V jeho kamarádovi Otisovi dřímá sexuální zvrácenost a společná exhibice může začít. Nejkrutější je "domácí video" a "jatka v zástavárně". Na druhou stranu Henry neublíží Otisově sestře, která mu dává najevo náklonnost a spřízněnost s jeho osudem. Stejně tak Henry ctí incestní tabu a stává se jejím ochráncem a ve finále i zachráncem. M. Rooker hrál velmi dobře. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem amatérismus nejhrubšího zrna a byl jsem příjemně překvapen. Jen trochu více explicitnosti by neškodilo. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"Open your eyes, Otis. Look at the world. It's either you or them."     Sugestívna štúdia podivných indivíduí z okraja spoločnosti, ktorá sa zaoberá otázkou fascinácie zabíjaním a mnohonásobnými vrahmi v našej kultúre (rád by som však veril, že sa to týka viac západného sveta (predovšetkým USA) ako našich končín). Pre mňa veľmi príjemné prekvapenie, pretože som ani trochu neočakával, že by ma film s touto tématikou dokázal takto upútať. Lenže je, napriek nízkemu rozpočtu, nakrútený tak zručne, takým nevšedným, atmosférickým (výborná hudba) a zároveň realistickým spôsobom, že aj jeho zaradenie medzi 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete považujem za celkom oprávnené. Hlavnou postavou je Henry, chladnokrvný psychopatický vrah bez emócií. Až ma desí predstava, že takéto odpudivé kreatúry si normálne žijú medzi ľuďmi, pričom okolie nemá potuchy, čo sú zač. Aby bol Henryho portrét úplnejší, veľmi dôležitú úlohu v ňom zohrávajú ďalšie dve postavy, Otis a jeho sestra Becky. Ide predovšetkým o vykreslenie Henryho vzťahu k iným ľuďom - jeho vplyv na iné hovädá (Otis) a jeho nepochopiteľná príťažlivosť na ženy (Becky). Najšialenejšie na tom je, že Becky, ktorá na pohľad pôsobí inak celkom normálne, vie čo je Henry zač a napriek tomu (alebo vďaka tomu?) ho dokáže milovať. Všetci traja herci sú vo svojich rolách veľmi presvedčiví - Michael Rooker ako Henry, Tom Towles ako Otis a aj Tracy Arnold ako Becky. Film sa nesnaží nič zakryť a niektoré scény sú poriadne drsné a tou svojou drsnosťou zároveň aj veľmi pôsobivé (video záznam prepadu rodiny, potýčka trojice v závere).     "I love you, Henry." "I guess I love you, too." ()

LBsmoke 

všechny recenze uživatele

opravdová krásná surovost jenže surovost a promyšlení mají hodně často daleko od sebe.. jediný poháněč filmu je opravdu hutná atmosféra..pokud si ale uvědomíte co postavy doopravdy říkají a že při drsném vzpomínání (navozeném "kreativně") na dětství v dálce buší blesky..začne to jít z kopce jediné co to pak zachrání je neváhej a toč domácí video.. ()

tenebrae86 

všechny recenze uživatele

Syrový, perfektně obsazený snímek, který zaujme každého, kdo se o sériové vrahy alespoň trochu zajímá. Do paměti se divákovi vryje hlavně skvělá ústřední melodie, výkony herců a brutální bezcitné vraždy. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Hodně silný film. Jedná se skutečně o portrét, o proniknutí do vrahovy mysli a duše. Samotných vražd je ve filmu sice docela dost, ale v podstatě o ně nejde. Nejsou moc vidět, zbylé zase fádně natočeny. Teda až na výjimku rodinky v jejich domě, to bylo skutečně mrazivé a nechutné. ()

Gore 

všechny recenze uživatele

Mrazivej a syrovej film, kterej byl ve svý době dost šokující a diskutabilní. Dnes vedle všech těch dnešních krváků působí jako milé a zajímavé retro. Film byl dost kontroverzní a hodně cenzurován, takže plno scén skončilo pod střihačskými nůžky, hlavně kvůli explicitě některých brutálních scén, proto některé scény působí zmateně a děj si člověk musí domýšlet, nejvíc to je poznat v závěru, který je zkrácen a průběh před závěrečnými titulky se tak musí odehrávat jedině v hlavě diváka, což filmu trošku škodí. Po pomalém rozjezdu, kdy se střídají detailný záběry zkrvavených těl Henryho obětí doplněných zvuky jejich zabití a Henryho poklidným až mrtvolně nudným bytím až k příjezdu sestry Otise (Henryho kámoš a spolubydlící), se náhle obrátky filmu rozjedou, když Henry zasvětí Otise do vražd a začnou vraždit spolu. Henry je zde vykreslen jako 'vraždící profesionál' (skvěle ho ztvárnil Michael Rooker - asi jeho nejlepší role), který dokonce místy působí jako sympatickej týpek, zatímco z Otise se postupně stává nadržený prase a vraždící bestie, který je všeho schopen a začína si libovat ve vraždění a znásilňování a ani mu nevadí, jestli znásilní mrtvolu nebo svou sestru. Mám k tomu už jen 2 slova - Zlej film. ()

bolan 

všechny recenze uživatele

Nemyslím si, že by Henry byl nějaké speciální dílko, které by musel uznávat člověk který si dává horory k snídani. ()

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

Film je to strašný a protože tihle dva sériový vrazi byly tak odporné hovada,nedokážu dát víc jak jednu hvězdu.Čili hodnocení je vlastně naopak,páč tohle funguje.Ne,že ne.Takové zmrdy bez milosti zabíjet (pomalu a bolestivě) a ne ještě o nich točit filmy! ()

Petrus1 

všechny recenze uživatele

Já to říkám pořád – v Americe je to samej magor. Je to holt země, ve které si každej může splnit svůj sen, ať už je jakkoliv zvrhlej. Tenhle film už sem jednou viděla a pamatuji si, že ze začátku mě to moc nebavilo, ale paxe to teda rozjelo docela ve velkým stylu. A přesně takový dojem jsem měla i teď. Taky mě napadalo, že toho chlapa od někud znám, než mi došlo (opět), že je to přece Merle Dixon z The Walking Dead :-) Samože všichni už víme, že se jedná o film inspirovaný příběhem skutečného masového vraha Henryho Lee Lucase a i když na začátku jsme upozorňování, že nejen postava Otise je fiktivní - není tomu tak. Byl to totiž Henryho kámoš, s kterým podnikali vražedné tahy na řidiče nebo stopaře a prý je občas i ochutnali. No, není se co divit - jeden je z podivné famílie, ve které otec klátí svou dceru a ten druhej ještě z podivnější (to, co Henry o matce vypráví, je založeno na pravdě) - tak je jasný, že když se tahle dvojka dá dohromady, nemůže to dobře dopadnout. "Chtěl bych někoho zabít." Proč ne, kámoš Henry ti poradí, jak na to. "Když někoho střelíš do hlavy pětačtyřicítkou, když někoho zabiješ, stane se z toho tvý poznávací znamení. Ale když jednoho uškrtíš, dalšího zapíchneš, jednoho rozřežeš a druhýho ne, pak si policie neví rady. Mají tě za čtyři různý lidi." No a máme tady návod na to, jak vraždit. A i když to není přesně tak, jak ve skutečnosti bylo (ale kdo ví, Henry udal neuvěřitelné číslo svých obětí - i když to pak odvolal...se mi zdá, že to byl tlučhuba...nemůžeme mu prostě všechno žrát), většina filmu se odehrává v dokumentárním duchu, což na mě působilo drsně, násilně a znepokojivě. "Michael Rooker sehrál roli titulního vraha s děsivým přesvědčením a strhujícím způsobem podal jeho vnitřní zmatky. Režisér John McNaughton vykreslil Henryho i další ústřední postavy filmu jako slabá, zraněná zvířata, která mají velice lidské (ačkoli přehnaně rozvinuté) problémy. Což z jeho snímku dělá výjimečně silnou a přesvědčivou výpověď na téma každodenního života šílence." A navíc taky Jeden ze 101 hororů, které musíte vidět, než umřete A jelikož se řadí i mezi Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete, dovolím si citovat ještě jeden odstavec, který mě zaujal: "Henry je vyprávěn natolik zdrženlivě, že mladším divákům, otupeným stříkající krví jiných hororových opusů, které následovaly po osmdesátých letech, může připadat nudný. Nepyšní se ani tak okouzlujícím a elegantním zabijákem, jakým je například Hannibal Lecter. Henry naopak vzbuzuje hrůzu odvážným realismem a vynikajícími hereckými výkony. Sledování filmu není žádná velká zábava, ale je nesmírně důležitý, neboť nutí diváka k zamyšlení, k otázkám nad fascinací naší kultury masovými vrahy." Možná, že vám to tak zajímavý nepřijde, ale mě rozhodně jo. Nejsem sice mladší otupený divák, ale krváky mám taktéž ráda...ale tohle mě rozhodně nenudilo. Nejvíc mě ale zarazil ten konec odstavce...já totiž tak trochu fascinovaná masovými vrahy jsem! Ne, že bych jim fandila a posílala obdivné dopisy, ale vždycky sem milovala thrillery, ve kterých se takový individua vyskytují - vždyť mám hned dva v top 10! A nejenže miluji tyhle filmy, ale i knihy. A dnes sem si koupila časopis 100 největších zločinů historie...A to furt není vše...já se na starý kolena dala na studia a nejvíc mě prostě baví kriminalistika a trestní právo...ach jo. Měla bych se nad sebou zamyslet...jen jestli já nejsem nějaká marodná na hlavu... () (méně) (více)

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Skvělý výkon Michaela Rookera. Nicméně film nemá s opravdovými reáliemi nic společného. Je to jen inspirované příběhem těch dvou masových vrahů, kteří ve skutečnosti oba od pohledu vypadali na pomocnou školu....Lucas může bejt spokojenej, že ho zahrál takovej frajer.... ()

Endlessly 

všechny recenze uživatele

Henry nie je Dexter, nie je to serióvý vrah, ktorého si obľúbite lebo je sympaťák. Zďaleka nepripomína nejakú fiktívnu scenáristickú postavu vraha, je vystrihnutý zo skutočného života. A áno ja mám tendenciu s vrahmi sympatizovať, ale z Henryho kamenného výrazu tváre, reálnosti a chladu naskakovali zimomriavky. Film sa skôr vyhýba psychologizácii, nemáme možnosť nahliadnuť hlbšie do jeho hlavy. Aj keď niečo samozrejme predhodené je, no nejak do hĺbky sa s tým nepracuje-a hoci to mám rada, nevadilo mi to. Chvíľami som totiž mala pocit, že sa pozerám na dokumentárny snímok.Jednoducho exkurzia bežným životom sériového vraha bez analýz. Podfarbená sužujúcou hudbou s dokonale zvráteným (a potešiteľným z hľadiska uveriteľnosti) koncom. Skutočne desivá predstava, že ľudia ako on naozaj sú a možno sa pohybujú medzi nami. Ale ako film o tejto problematike asi najlepšie čo som videla, z hľadiska vrážd určite drsné a surové, ale videla som už xy horších vecí, avšak ani jednu s takým nádychom skutočnosti. Autenticita však vyvolala riadne neprijemné pocity, ktoré doznievali ešte hodnú chvíľu po skončení filmu. B: I love you, Henry. H: I guess I love you too ()

jesus666 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý je strašidelný aj bez prvoplánových lakačiek a gore efektov. Henry: Portrét masového vraha, určite nepatrí k hororom, po ktorých som sa bál ísť doma potme na záchod. O to viac však (pravdepodobne) zneistiem, keď sa budem v noci vracať domov z krčmy. Najdesivejšia na tomto filme je tá pravdepodobnosť, že po ceste domov stretnete niekoho ako je Henry. A aj vďaka Najväčším kriminálnym prípadom Slovenska mám pocit, že tá pravdepodobnosť je celkom slušná. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Michael Rooker and company v komornej dráme, ktorá veľmi sugestívne pripomínala skutočné zmýšľanie ľudí tohoto typu. Absencia vyšších citov, prostredie v ktorom žili a rodičia, ktorých mali spôsobili a spôsobujú tragédie, ktoré sa pravidlelne objavujú na stránkach tlače a v médiách. Nebolo to až také napäté a zvrátené ako Funny Games no napriek tomu sú tu scény, ktoré aj po vyše 20 rokoch spôsobujú zimomriavky. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Tak jako reálně to působí. Je to takový naturalistický, to se mi líbí, že to vybočuje od ostatních podobných filmů. Nesnaží se to šokovat cákáním krve na všechny strany. Je to úlítlý samo o sobě. Henryho Lee Lucas byl prostě totální magor a lepší je takový zkrátka odstranit ze společnosti. Občas je to ale nudný a rozhodně mi nepřišlo, že by tady byly dobrý herecký výkony, jak zmiňují v popisku. Kouknout, vypnout, zapomenout. ()

mourinho 

všechny recenze uživatele

Přehnaná hlásání o kontroverznosti podle mě filmu dost škodí. Spousta lidí pak čeká kdovíjaký gorefest a mordování všeho druhu, načež jsou zbytečně zklamáni, protože o tom tento snímek rozhodně není. Jde jen o takové nahlédnutí do duší dvou psychopatických zabijáků, které je, uznávám, docela autentické, tím pádem velmi ponuré, depresivní, zvrhlé a znepokojivé, nicméně i přes svoji přesvědčivost mi film připadal takový prázdný, bez nosného příběhu a přestože hlavní postavy byly magoři prvotřídní, já byl k tomu co se na obrazovce odehrává tak nějak apatický. Každopádně žádné příjemné pokoukání. ()

Související novinky

Staronová noční můra

Staronová noční můra

05.10.2006

O pokračování kultovní série, kterou Wes Craven začal v roce 1984 svou Noční můrou v Elm Street, se hovoří už delší dobu, ale až dnes začíná tato myšlenka nabírat reálné kontury. I když popravdě… (více)

Freddy zas a znova?

Freddy zas a znova?

04.04.2006

Ani šest pokračování kultovního hororu Wesa Cravena Noční můra v Elm Street a tři roky starý crossover Freddy proti Jasonovi zřejmě nestačily zabijákovi z městečka Springwood. Podle slov Roberta… (více)

Reklama

Reklama