Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Benedict Cumberbatch ztvárňuje hlavní roli v tomto aktuálním a palčivém dramatu ze zákulisí kampaně referenda o brexitu. Film sleduje tuto kampaň z pohledu nepříliš známých stratégů z obou táborů – jak příznivců, tak i odpůrců unijního odcházení. Zatímco se jedna strana snaží získat navrch nad druhou, paktují se s politiky, kteří se snaží protlačit na výsluní, a kontroverzními sponzory. V době, kdy se do popředí zpravodajského zájmu dostávají odhalení o zneužívání osobních dat i škodlivém vlivu tzv. "fake news" a mikrocílené reklamy na sociálních médiích, snímek "Brexit" zkoumá, jak moderní techniky kampaní řízených daty přispěly k jednomu z nejméně očekávaných, nanejvýš napjatých a také nejkontroverznějších rozhodnutí v moderní politické historii. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (175)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Autoři tohohle filmu zjevně nebyli fanoušci opuštění unie. A je to vidět. Stejně, jako když udělali levicově zaměření filmaři životopis o Margareth Thatcherové (btw, málokdo je světonázorem tak daleko od Thatcherové, jako Maryl Streepová). Tahle tendenčnost, třeba v zobrazení Farage nebo dalších sponzorů a podporovatelů Leave křídla, filmu strašně škodí. Jinak to má tempo, napětí, dobrý výběr klíčových momentů a argumentů, i docela hezky zobrazenou britskou společnost prostřednictvím focus grupy... Kde samozřejmě jsou ti chytří, vzdělaní a pokrokoví zároveň černí nebo alespoň Indové, zatímco leavers jsou zaostalí, hloupí, bílí a chudí. Poklonu si zaslouží Cumberbatch, který toho svého geniálního sociopata vystřihl opět na výbornou a celý film táhne velmi energicky dopředu. Dal jsem 85 % a to už znamená, že mě to bavilo. A to teda bavilo. Takhle dobrý film o takhle čerstvé události... 350 milionů liber týdně. A Turecko!!! Zároveň dodávám, že podprahová linie příběhu, že mělo jít o souboj nudné pravdy s efektivnější lživou kampaní považuju za nesprávnou. Kampaně jsou vždycky zjednodušující a o sloganech, manipulující bývají obě strany a... jak jedna z postav podotýká... život je málokdy o tom, že je něco binárně jen černé nebo bílé. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Referendum se může vyhlásit, pokud se vybírá jméno náměstí nebo ulice. Tečka. Film o partičce dárečků, z pohledu proevropských zastánců. Určitě zajímavé, ale já z Bennyho zase nijak zvlášť neučůrávám, popravdě mi jeho herectví lautr nic neříká. Ani pohledný člověk to není, takže nezbylo než jen vstřebávat hojné informace a po filmu zhasnout. ()

Reklama

Parlay 

všechny recenze uživatele

Brilantní. Není sporu o tom, že 90% procent tvůrčího týmu by volilo "remain", ale i přesto se mi třaskavé téma brexitu zdálo být podáno netendenčně a s neohroženou střelbou i do vlastních řad. Prostor tudíž mimo jiné dostaly jak vypočítavý a neférový (až podvodný) přístup brexitářů k faktům, tak i podcenění a nezvládnutí kampaně zastánců setrvání (vedení kampaně dle zajeté šablony, přecenění vyhodnocování faktů z pohledu voličů a nulová empatie vůči tzv. potaženým globalizace). Řemeslné kvality snímku jsou nepopiratelné a plusem je i rozumná minutáž - tempo je chvílemi až smrtící a nuda je tak na nucené dovolené. Well done. Ale pro jistotu - nemyslím tím brexit, ale Brexit :-) ()

kaposlav odpad!

všechny recenze uživatele

Keď je raz téma pre mňa nezaujímavá, tak sa môžu herci aj s režisérom pokakať a nedám tu hviezdičiek blížiacich sa ku premršteným 73%. Táto medializovaná téma, ktorá sa na Slovensku 95% ľudí vlastne ani netýka je typická. Zasierať ľudom myseľ nepodstatným, čo mal napr. americký prezident na večeru, alebo kde sa britská kráľovna vysrala, ale dôležité veci obchádzať, či bagatelizovať. Jediné čo ako tak podstatné je fakt, že tam mnoho Slovákov pracuje a vystúpenie z EU im z komplikuje trošku život, ale a čo? Ľudia chodia na dovolenky do Egypta, Tuniska, alebo na Kubu. Priberieme ich do EU, aby sa ľudom jednoduchšie chodilo na dovolenky? Keď nechcú byť v EU, tak nech idú do pi*i a nech sa im nikto z EU nepoklonkuje a nepchá do prdele. A propagácia vecí a názorov je úplne bežná v Európe od 2.svetovej. Kto nepropaguje neuspeje! ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Dějiny jsou triumfem těch bez citu nad těmi bez rozumu. (Humphrey Appleby) V hlavní roli Brexitu stanul ne moc zajímavý cyklista a ne Cambridge Analytica, a to je v mých očích zásadní chyba. Brexit svádí pozornost diváka k osobě údajně brilantního propagandisty, čímž zakrývá podstatu věci: To, co skutečně hrálo roli, souvisí s postavou Dominica Cummingse jen okrajově. Snímek sugeruje, že vše hrálo ve prospěch týmu STAY; dramaturgické důvody. Jistě, nebylo toho málo, můžeme-li spojenectví mainstreamu považovat za trumf. Jenže když se neštítíte hrát proti všem pravidlům (pravidla fair play, diskuze a potažmo myšlení jsou hlavním hrdinou označována za mor konvence), ubude hodně starostí. Nakecat lidem prostoduché kraviny je snazší, než sdělit komplexní pravdu, ať už je její povaha jakákoliv, nahlíženo takto, nemohl by Brexit vypadat jako napínavý sportovní zápas a jeho protagonisté jako rovnocenné týmy. Myslím, že to kdysi neobvykle upřímně formuloval Miloš Zeman: "Třetina obyvatel (...) je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel (...) má podprůměrný intelekt. (...) Těmto lidem - je to tedy polovina národa - uniká ona složitá mnohotvárnost, komplementarita, mnohoznačnost světa." Připustíme-li, že na nebývale upřímném výroku pana prezidenta něco je, na tuto polovinu (+1%) kampaň cílila: Simple message repeated over and over and over. Pokus prodat Brexit jako příběh jednotlivce tedy nevyznívá věrohodně. Výsledky kampaně LEAVE dokládají, že člověk už nehraje roli jinak, než jako statistická položka. Umím si představit, jak se whole story of Tory victory odehraje na obrazovkách propagandistů, s konkrétními náhledy piškuntálií jako micro-tageting, v diskuzích a komentech pod fake-news příspěvky. Pseudointelektuální kecy, osobní vizionářství Dominica Cummingse, jeho nekonvenční myšlení a jedno přiblblé heslo (TAKE BACK CONTROL) s tím nejspíš nemá co dělat. Nejde ale o špatný film, mnoho dobrého lze objevit v jednotlivostech: Krátké vysvětlující vstupy výlupků z Cambridge Analytica, mile deonestující vyobrazení Nigela Farage, až moc lichotivá podoba Borise Johnsona, nahlédnutí do života a názorů spodních 3 000 000 Britů, kteří svými hlasy po náležité masáži cca 1 000 000 000 cílených reklam projevili touhu po jakékoliv změně, protože už nemají co ztratit. (A protože - proč si nepřiznat, že to mohlo hrát jistou roli - není-li k dispozici lepší vyhlídka, je lákavé ty šťastnější alespoň stáhnout s sebou.) Data is power :-) ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • Benedict Cumberbatch byl ve skutečnosti narozdíl od Dominica Cummingse, kterého ztvárňuje, zásadně proti Brexitu. (Blanch)

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Reklama

Reklama