Russell MulcahyKamera:
Gerry FisherHudba:
Michael KamenHrají:
Christopher Lambert, Roxanne Hart, Clancy Brown, Sean Connery, Beatie Edney, Alan North, Jon Polito, Sheila Gish, Hugh Quarshie, James Cosmo (více)VOD (1)
Snímek o muži, jehož cesta vede přes staletí a souboji, který začal v roce 1536 na skotských pláních a skončil o čtyři sta padesát let později v New Yorku. Jeho hrdinou je Connor MacLeod, nyní obchodník se starožitnostmi, který se v prologu utká v podzemních garážích Madison Square Garden v souboji meči s neznámým mužem. Poté co muži usekne hlavu, přijme do sebe mocný proud energie, která unikla z mrtvého těla. I když se děj sám odehrává v současném New Yorku, osnovou příběhu jsou osudy skotského horala, narozeného počátkem šestnáctého století. Connor MacLeod totiž patří mezi nesmrtelné, mezi skupinu vyvolených, kteří procházejí staletími a bojují proti sobě navzájem a všichni společně proti démonickému Kurganovi, ztělesňujícímu veškeré zlo. Každý z nich v sobě má část energie potřebné ke zlomení kletby nesmrtelnosti. Té energie, která po setnutí hlavy přechází do těla vítěze a násobí tak jeho sílu. A jen ten poslední, který v sobě nashromáždí energii všech ostatních jí má dostatek, aby dokázal zlomit kletbu a mohl se stát normálním člověkem. Člověkem, který může milovat ženu, bez obav, že mu zestárne a zemře před očima, může počít dítě. Nejprve je však nutno zabít Kurgana, který jediný se chce zmocnit veškeré energie ne proto, aby zlomil kletbu, ale aby se zmocnil světa a změnil jej v peklo. Během vyprávění se Connor ve vzpomínkách vrací do různých epoch a období svého života. Vrací se do roku 1536, kdy byl ve své první bitvě smrtelně zraněn a po zázračném uzdravení obviněn vesničany ze spolku s ďáblem a vyhnán z vesnice. Do doby, kdy se setkal se španělským šlechticem Ramirezem, který mu vysvětlil, že patří mezi nepočetnou skupinu nesmrtelných a naučil jej všemu, co by měl znát. Po jeho smrti a po smrti své lásky, smrtelné ženy Heather, prochází osamělý Connor staletími až k velkému Shromáždění nesmrtelných, při kterém se má definitivně rozhodnout o vítězi. To je také doba, kdy se MacLeod seznámi s expertkou na metalurgii starých zbraní, Brendou Wyattovou, která se stane svědkem horalova finálního střetnutí s věčným nepřítelem Kurganem. (Bontonfilm)
Tenhle film má jediné výrazné plus, a to krásnou skotskou krajinu a mystičnost z flashbacků. Děj odehrávající se v současnosti je předvídatelná natahovaná nuda, kterou nepodpoří ani béčkově přehrávající herci, kteří mi v tomto případě neskutečně lezli na nervy. Fantasy jsem ale popravdě řečeno nikdy neměl rád v jakékoli podobě, nejen filmové. ()
Who wants to live forever? Po zhlédnutí tohohle filmu už možná chtít nebudete. To je ta bomba - ne šermířské souboje na konci 20. století, ne skvělé efekty, ale ta mystika, ten kodex podle kterého se nesmrtelní řídí...."There can be only one!" a "It's a kind of magic." jsou naprosto kultovní hlášky, staré Skotsko je nádherné a Connery jako Ramirez nemá chybu. Hudba od Queenů a Michaela Kamena je jednoznačně na Oscara, na jedné straně je tak dojemná a monumentální a na druhé straně hravá a dravá...a z toho pramení atmosféra filmu. Nesmrtelnost neznamená neporazitelnost, ale samotu, celé to vypadá tak nějak ponuře, všude může číhat hrozba....geniální. 90% ()
Hudba Queenů, šermířské souboje, Christopher Lambert – co víc je třeba k pořádnému filmovému hitu? Řekněme, že kvalitní režisér a scénář, jehož absencí tohle poloamatérské béčko trpí nejvíc. Po čtyřiceti minutách budete vědět, jak to celé dopadne a nekonečně natahovaný závěrečný duel je jenom nevyhnutelným vyvrcholením předcházejících diváckých muk. 60% Zajímavé komentáře: pshimi, kitano, Fr ()
Dve herecké hviezdy, hudba Queenov a pekná škótska príroda vydajú na dnes už zastaralé, ale stále sympatické dobrodružstvo. Onu zastaralosť filmu robí hlavne trashový scenár, ktorý sa vezie v podstate iba na náznakoch a symboloch, ale k potenciálnej hĺbke námetu sa ani nepriblíži. Pre tehdajšieho mainstreamového diváka veľmi chytľavo namiešaná bejkovina. ()
Vůbec jsem si z dávného zhlédnutí nepamatoval, jak neuvěřitelně bohatou výstavbu Highlander má. Nejdřív na sebe poutá pozornost zejména střih. Na jedné straně umožňuje přecházet mezi přítomností a minulostí pomocí rozmanitého množství důmyslných návazností. Na druhé straně experimentuje s časovou kontinuitou v rámci zdánlivě plynulých montáží (padouch meč střídavě sestavuje a střídavě už s ním cvičí) nebo dojemných scén (flashforwardy při rozloučení se ženou). V souvislosti s časovými skoky lze zároveň obdivovat i rozmístění informací, kombinace různých žánrových tradic, proměny vědění atp. Ovšem ve chvíli, když už není třeba diváka vypravěčsky zorientovávat v přechodech mezi různými časovými obdobími, přesune filmový styl pozornost i na excesivní hru s optickými deformacemi objektivů a s bohatou přehlídkou různých prostředí (nehledě na proměnlivé funkce hudby). Jestli tedy první "půle" představuje experiment vypravěčský, druhá vypravěčsky přímočará část filmu směřuje mnohem víc k experimentu stylovému (s vtipnými časovými vsuvkami á la parodie na Scottovy Soupeře a vskutku brutálními rapidmontážemi, ostatně na osmdesáté roky jsem naměřil relativně rychlou průměrnou délku záběru 3,5 sekundy). Jinak řečeno, Highlander je nádherný příklad toho, nakolik okouzlující estetické experimenty mohly v hollywoodské kinematografii i podle těch nejpodivnějších námětů vzniknout. ()
- Christopher Lambert má tak špatný zrak, že mu ani kontaktní čočky nepomáhají. Při scénách, kdy nenosil brýle, pracoval téměř slepý, což vedlo k řadám nehod. (Mr.Critic)
- Evpropská verze filmu je o 8 minut delší a obsahuje scény, které se v té americké nevyskytují. (Terva)
- V roce 2012 se objevily zprávy, že se chystá reboot série s tím, že roli Connora McLauda by měl hrát Ryan Reynolds. (tyzmrde)