Reklama

Reklama

Záhada Blair Witch

  • USA The Blair Witch Project (více)
Trailer
Horor / Mysteriózní
USA, 1999, 81 min (Special Edition: 86 min, Alternativní 78 min)

VOD (1)

V říjnu 1994 se záhadně ztratili v lesích poblíž Burkitsville v Marylandu tři studenti při práci na dokumentárním filmu. O rok později byl nalezen materiál, který natočili... Mystifikační horor o tajemné kanibalistické příšeře, který zaznamenal mimořádný komerční úspěch, stál pouhých 25 tisíc dolarů, přičemž utržil přes 240 milionů dolarů. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 381)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Experiment, založený na velmi, VELMI dobrém nápadu, výsledek navíc opravdu působivý. Ale přinejmenším dvě věci mě zarážejí: 1.) "nalezené" záznamy ztracené omladiny jsou v některých případech sestříhané do záběrů, což je nelogické - sestříhat by to mohli teprve kdyby se dostali domů (naštěstí se tato chyba vyskytuje převážně na začátku filmu a poté na to zapomenete); 2.) celou dobu mi vrtalo hlavou, proč ksakru někoho z těch tří zbloudilců nenapadne prostě vylézt na některý strom a rozhlédnout se, kde Blairské lesy končí. I kdyby to ve výsledku k ničemu nebylo, je vysoce nepravděpodobné, že by to NEZKUSILI. Ale co, život je krátký - dávám pět hvězdiček, protože je to - přísahám - jediný filmový horror, který mě opravdu vyděsil. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

V jednoduchosti je krása. Nulový obsah, neherci len ťažko prekvapia, strašenie skôr náznakové ale napriek tomu fungujúce a už vôbec nie trápne. Blair Witch project je proste zaujímavý "dokument" ťažiaci z toho, že nič podobné tu predtým nebolo len netreba zabúdať na to, že stále ide iba o amatérsky natočené video z lesa. Ale keď tam chce niekto vidieť skrytú genialitu a sofistikované prvky, prosím. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Pár hvězdiček za ten nápad, neskutečně nízký rozpočet a geniální marketinkovou kampaň ... ale jinak - hraní si na horor, při kterém jsem se coby divák ani chvilku nebál, šílená schizofrenická kamera, ryzí amatérismus povyšovaný na kdovíco, pár divných bláznů běhajících v lese, podvod na diváky, NUDA BLAIR WITCH... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kdopak mi tu loupe perníček..? S mystifikačními dokumenty typu Záhada Tony Blair Witch mám problém. Zatížen skutečnostmi o "nalezeném materiálu" se prostě nedokážu oprostit a vidím štáb aranžující větvičky do tvaru pentagramu, popíjejíc přitom vychlazený světlý ležák od cateringu (i když při tom rozpočtu, kdo ví).. No a napětí je tatam. Ale na druhou stranu - posledních 30 sekund je skvostných! ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu považuji za geniální jedině to, že si autoři půjčili za vratnou zálohu na "vyzkoušení" nějakou super kameru a když přes víkend natočili tenhle film, vrátili ji zase zpátky do obchodu, že jim nevyhovuje. No, je to na tom poznat (tedy ne ta supr kamera, ale ten víkend práce). A pak možná oceňuju, že i když je to amatérskej film, herci v originále nezní jako amatéři. Tedy aspoň ne amatéři jaký jsem viděl u nás. A pak jim taky samozřejmě přeju ty prachy, kvůli kterým už nikdy nebudou muset dělat to, co nebudou chtít. No, tenhle styl filmu je levnej a zapůsobil už mnohokrát dřív (viz třeba asi před třiceti lety v Itálii hodně podobnej horor Cannibal Holocaust). No a protože mě tenhle film už ničím nezaujal, rozházenou kameru nesnáším a jsem radši, když je na obrazovce vidět aspoň něco, a ani dějově mě ten film nijak nechytl, moje hodnocení je více než zřetelně patrný. A jako horror se to brát vůbec nedá. Jen dlouhá nuda bez něčeho, co by stálo opravdu za zapamatování nebo za další podívání. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (84)

  • Herci nedostali konkrétní scénář, ale instrukce, kam mají ve který den dojít a kde rozbít stan pro přenocování. Těžký stan byl jednou z mála věcí, kterou s sebou nemuseli nosit. (kriplozoik)
  • Herci před natáčením nedostali scénář, jen 35stránkový spis, obsahující smyšlený příběh o čarodějnici. Všechny dialogy jsou tudíž improvizované. (oje)
  • Přestože Joshua Leonard dostal rychlokurz pro používání 16mm kamery, prvních pár dnů s ní zápasil a tyto záběry (například rozhovory s místními) jsou rozostřené a zrnité. (kriplozoik)

Související novinky

Záhada Blair Witch má pokračování

Záhada Blair Witch má pokračování

24.07.2016

Jestli jste se těšili na zářijový horor The Woods, ode dneška se na něj budete těšit ještě trochu víc - z nového filmu Adama Wingarda (The Guest) se totiž vyklubalo pokračování Záhady Blair Witch.… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Paranormální příběh jednoho filmu?

Paranormální příběh jednoho filmu?

22.09.2009

Horor Paranormal Activity se očividně pokouší navázat na úspěch nízkorozpočtových hitů typu Záhada Blair Witch, Saw či aktuální District 9. Jak? Promyšlenou kampaní, která buduje mýtus… (více)

Reklama

Reklama