Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Protagonistom je Bill (Jeremy Theobald). Bill je nezamestnaný ctižiadostivý spisovateľ, ktorý žije samotársky a nudný život v Londýne. Billa veľmi fascinujú ľudia s nádejou, že nájde nejaké podklady, o ktorých by mohol písať. Z davu ľudí si teda začne náhodne vyberať jednotlivých ľudí a sleduje ich. Stanoví si pravidlá, aby sa vyhol problémom a aby jeho sledovanie bolo vždy náhodné. Ale čoskoro poruší jedno z pravidiel a sleduje niekoho viac krát, než len raz. Osoba, ktorú často sleduje je Cobb (Alex Haw). Cobb ako sebaistý a inteligentný zlodej prichytí Billa pri sledovaní. Ale kto koho vlastne sledoval? (genetique)

(více)

Recenze (502)

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"JUST BECAUSE YOU BROKE INTO PEOPLE'S HOMES DOESN'T MEAN YOU NEED TO LOOK LIKE A FUCKING BURGLAR." -------- Temné, chladné, psychologické a občas až moc sociálne. Nolan prebral už v úvode tri posty, pričom všetky zvládol bravúrne. Napísané presne tak, ako to vie a čím je známy. Svieža dĺžka 69 minút taktiež pomohla. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Pan Nolan umí.. Můj šálek čaje, zastřené prostředí, atmosféra by se dala krájet, projev ústředních postav je skvostně jednoduchý, přímý. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Tohle je debut režiséra Nolana? No páni! Na světě je několik režisérů, kterým se opravdu jejich prvotina povede v takovém stylu, že divák se pak nestačí divit. Sledování je vynikající příběh, v němž se různě prolínají časy z odlišného období zlodějské kariéry hlavního hrdiny. S blížícím se závěrem se do zápletky vnáší světlo, vše do sebe začíná zapadat a pointa je vskutku silná. Parádní neo noir film, který by klidně mohl být i delší. Dávám 4*, jelikož k dokonalosti chybí něco málo, co nedovedu definovat. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Jestli něco Christopher Nolan opravdu umí, tak určitě strhnout pozornost zásluhou jedinečně vystavěného příběhu, což je právě případ jeho podivuhodného Sledování. Nic nákladného, nic přehnaně ambiciózního a rozhodně ne nic myšlenkově přesyceného, ale i z mála se dá vytěžit hodně a i z toho je možné díky vlastní šikovnosti a pečlivosti vytěžit ještě víc. Samozřejmě, celkovou kvalitou se jedná pouze o nepatrné tvůrčí rozcvičení před obsahově dalece bohatším Mementem, avšak Nolan se hned ve svém debutu projevil jako natolik zručný kameraman, natolik skvělý scénárista s jedinečným citem pro správný timing jednotlivých scén a hlavně natolik výborný režisér, že Sledování si vedle všech Batmanů a Počátků nezaslouží vůbec zatracovat. Ostatně, přesvědčte se sami.. :-) 75% ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Šikovne zostrihané, šikovne zamotané, tak ako je u Nolana zvykom. Len ma to nezaujalo tak ako neskoršie Nolanové filmy (Inception, Memento, Prestige). 70% - 3* ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Už v stredometrážnej prvotine Following je vidno vyspelú výstavbu scenára, spletitý a komplexný dej, a hru s divákom, ktorú Nolan neskôr uplatňuje vo svojom pravdepodobne najlepšom filme Memento. Snímka ponúka ako niekoľko pohľadov, tak niekoľko zaujímavých myšlienok a ešte zaujímavejšie čítanie medzi riadkami. V momente, keď si divák myslí, že ho už nič neprekvapí a začína sa báť stereotypu, nadhodí Nolan ďalšiu udičku v podobe dvoch brutálnych zvratov (jeden doslovne) a opäť navodí to správne napätie. Slabším článkom sú občas niektorí vedľajší herci, filmu dominuje ani nie tak príbeh, ako jeho nekontinuálne podanie, ktorému korunu nasadilo práve Memento, rozdelené do dvoch nie tak celkom paralelných línií, ktoré sú rovnocenné - žiadna nepôsobí iba ako vysvetľovacia či uvádzacia. Momentka zo scény, v ktorej Bill v bare stretáva ženu, pôsobí ako odkaz na štýlové noirové gangsterky zo 40.-tych rokov - tento príklon naznačuje aj celkový výzor ženskej postavy, ktorá je z nich akoby vystrihnutá. A tu to nekončí. Vo Following sa toho dá nájsť veľmi veľa, ale toto nie je priestor na diplomovú prácu, takže možno inokedy. 85% ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

rozehrát šachovou partii s přeházenými tahy na hodině pásky tak, aby dávala jako mozaika nakonec smysl, použít pro to jen pár herců, 6 (slovy ŠEST) tisíc dolarů, jeden rok, dvě barvy a vygradovat to vše geniální pointou, to už prostě vyžaduje určitou dávku režisérského (a scénáristického) umění. první film, jímž Nolan hlasitě zvolal: "Jakooo, halooo, jsem Pan Režisér!"... Sledování Sledování mě prostě bavilo a místo v mé TOPce režisérů si tenhle Brit svým debutem zase o něco víc upevnil... 80% ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Další důkaz, že k dokonalému filmu nepotřebujete závratný rozpočet ani známé tváře. Stačí mít skvělý nápad. Nolan je jednoduše génius a o jeho genialitě svědčí mj. výborný nechtěný (nebo netušený) odkaz na Batmana. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Prvotina Christophera Nolana a v tuto chvílí mého nejoblíbenějšího režiséra. Bavil jsem se, ale ne tolik, přeci jen to zpracování je poněkud laciné. Tím nic nevyčítám Nolanovi, problém je se mnou, protože na černobílé snímky si moc nepotrpím .. 6/10 = 60% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Dokonale promyšlený a napsaný scénář, celkově chytře působící film. K plnému počtu mi vadilo někdy samoúčelné střídání časových rovin, kdy jsem měl dojem, že forma převažuje nad obsahem a malinko mu i ubližuje. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Už vo svojej prvotine ukázal Nolan svoj talent. V tak krátkom čase je tu všetko potrebné na to, čo by mal mať zaujímavý príbeh, ktorý ponúkne i niečo viac ako len bežné filmové vyžitie - časové prelínanie, výborná práca s postavami s dôrazom na ich psychiku, nečakané zvraty, nečakané rozuzlenie.... No skrátka výborná záležitosť, len škoda, že tak krátka. 80/100 ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Prvotina těch nejvyšších kvalit. Mnohovrstevný scénář s logicky podloženým vyústěním, krásně temný hudební motiv, skličující neonoirovka, interiérová bitva charakterů. Film, který díky přesnému střihu nabírá na časoprostorové precizitě. Film, který by natočil Hitchcock, kdyby žil. Film, bez něhož by Memento patrně nebylo tak dokonalým dílem. P.S.: nemůžu říct, že Batmanovo logo na dveřích ve mně nevyvolalo šibalský úsměv. [Přesná stopáž: 70 min] ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavá věcička. To pohrávání s časovými liniemi a vybudovaným napětím se mi moc líbilo. Nolan už v 98 roce věděl jak udělat napínavý a chytlavý film. Za mě 80% ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(90%) FOLLOWING, coby prvotina/režijní debut slavného Christophera Nolana. Abych se přiznal pravdu, Nolan je v mých očích určitě velmi zdatný režisér, ale až tak bych ho do nebe nevychvaloval. Od něj se mi nejvíc líbila trilogie o Batmanovi v hlavní roli s Ch. Balem. Poté Insomnie a Interstellar. A také i Memento nebylo špatné, ale až tak mě nepohltilo. Další filmy jsou už trochu slabší. Dunkirk a Dokonalý trik jsou za mě lepší průměry a Počátek mi už vůbec nesedl. Tento krátký a černobílý až amatérský, nízkorozpočtový snímek v českém překladu Sledování mi paradoxně sedl jak ulitý. A to jsem očekával minimum. Po X letech jsem si tohle jen tak bezmyšlenkovitě a z nudy pustil. Nechci si hrát na odborníka, ale když jsem to sledoval, tak jsem ihned pochopil, že tohle je klasický Nolanův styl. Specificky zamotané, mělo to několik časových linií. Minulost, přítomnost, pak trochu popohnaná krátká budoucnost atd. Jenže vše to bylo naštěstí srozumitelné a ne moc složité. Mělo to pár dobrých nápadů a hlavně to bylo neskutečně originální. Ten nápad se sledováním a následném systematickém rabováním bytů – to vše bylo nápadité a mělo to i nějakou tu myšlenku. Atmosféru to mělo hodně dobrou, kterou dost vylepšoval hudební skladatel David Julyan, který později s Nolanem spolupracoval na několika jeho filmů. Na závěr tu máme velmi slušnou pointu, která vše přehledně vysvětluje. Právě u spoustě Nolanových filmů mi závěrečné rozuzlení apod. nepřipadá moc dobré. I je to tak složitě podané, že tomu každý divák hned na kloub nemusí přijít. Herecké obsazení bylo dobré, především ústřední dvojice mužů. Zbytek dostačující. Takže jsem váhal, jestli dát lepší 4* nebo 5*, ale nakonec jsem s radostí plný počet hvězd udělil. Na začátek Nolanové kariéry bylo toto parádní. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Chytrý scénář i černobílé provedení společně poráží prostinkou výpravu, stačí prostě umět dělat film, jak prosté. :) ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Výtečný nízkorozpočtový černobílý debut, jenž na Nolanovy následující filmy sice nemá (i když rozhodně nejde o žádné propastné kvalitativní rozdíly), ale už tady je krásně vidět, jak náramně rafinovaným vypravěčem tento velice úspěšný a oblíbený filmař je. 80 % ()

Reklama

Reklama