Reklama

Reklama

Držitel Oscara® Sam Mendes, režisér bondovek Skyfall, Spectre a filmu Americká krása, natočil jedinečný epický příběh z první světové války. Na sklonku jednoho z největších válečných konfliktů všech dob dostali dva mladí britští vojáci Schofield (George MacKay) a Blake (Dean-Charles Chapman) zdánlivě nesplnitelný úkol. V nervy drásajícím závodě s časem musí zdolat nepřátelské území a doručit zprávu, která má zabránit smrtícímu útoku na stovky vojáků - mezi ohroženými je i Blakeův bratr. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (1 023)

Lendak 

všechny recenze uživatele

"There is only one way this war ends. Last man standing."_____Nikdy nepochopím, jak mohol Sam Menzes s pomocou jedného záberu vytvoriť tak strhujúci a impozantný počin, na ktorý sa (dúfam) len tak nezabudne. Ale to neje len to jediné, na čo ten film stojí. Mimo toho tu je perfektne vybrúsený scenár s jednoduchými, ale stále úžasnými dialógmi, alebo aj neuveriteľná hudba, ktorá síce na prvý pohľad veľmi nepasuje do filmu, ale potom (hlavne na konci) to krásne dotvára tú atmosféru a beznádej ktorú vojna spôsobila. Aj vďaka tomu sa bude o tomto filme vo veľkom hovoriť na filmových školách, ako o filme ktorý ako jeden z mála je točený na jeden záber a zároveň rozpráva o Prvej svetovej vojne, ktorá je podľa mňa zaujímavejšia ako tá druhá. VERDIKT: Kulervoucí zážitok, ku ktorému sa určite niekoľkokrát vrátim. 9.5/10. ()

ReactLotus 

všechny recenze uživatele

What If Doctor Strange bol vojak vo WWI ?   Tak o tom tento film nie je. Veľmi zaujímavo spracovaný film. Herci nie sú nejak skvelý, ale ani najhoršií. Kamera, hudba efekty a dej sú skvelé/zaujímavé. Najlepšia je ale kamera. Film je totižto natočený na "jeden záber" a to ho robí špeciálnym. Možno je niekedy nudný, ale nikdy nie je nezaujímavý. 7,7/10 ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Dvojice mladých britských vojáků musí přejít nepřátelské území, aby doručili k jiné jednotce důležitou zprávu, která zabrání krveprolití... Nutno ocenit skvělou kameru, střih, výpravu a hudbu. Příběhově je to ale rozvleklé, banální a přímočaré - bez zásadnějších dějových odboček či předělů, bez překvapení. Taky jsem se občas nemohl ubránit pocitu samoúčelné hry s divákem v určitých pasážích. Ani herecky to není nic mimořádného. Mladí herci se snaží a krátké pasáže se známými tvářemi potěší, ale toť vše. Film, který mne nedokázal správně vtáhnout, ale za tu vizuální stránku si ty čtyři hvězdy (velmi těsné) zaslouží. 70 %. ()

pucino 

všechny recenze uživatele

Oscara za kameru nemohol dostať tento rok nik iný, iba Roger Deakins. Ešte nikdy som sa tak nestotožnila s filmom cez kameru tak, ako pri tomto. Príbeh veľmi jednoduchý, no dáva viac, než by človek čakal. ()

Kosi.. 

všechny recenze uživatele

Film skvěle vytváří dojem, že to jede bez střihu na jeden zátah. První půlka nicméně nasadí laťku tak vysoko, že ji ta druhá už nedokáže překonat a tak film vyznívá jaksi do prázdna. ()

oli9 

všechny recenze uživatele

Surovost první světové a opravdu skvělé prostředí. Ovšem 2 hodiny tam vlastně jde z bodu A do B celkem bez akce... ()

Radek273 

všechny recenze uživatele

Možná nejlepší způsob, jak vystihnout tento snímek, je říct: Podívejte se na prvních 10-12 minut. Vidíte je? A přesně tak to bude i po zbytek céééélého filmu. Pořád se jde a jde a jde. A kamera furt couvá a couvá a couvá. Což o to, hudba je fajn, kulisy jsou perfektní a bylo s nimi bezpochyby spousta práce, ale .. to přece ještě nedělá snímek dobrým. Kromě tohoto se bohužel nelze ubránit dojmu průměrnosti. Herecké výkony ústřední dvojice můžeme hodnotit jako ryze (pod)průměrné, děj tak přímočarý až se těch pár odboček na cestě s depeší zdá naprosto umělých, dialogy banální a smyslnost akčního úprku před kulkami ala James Bond až trapná. Jedinou útěchou se tak pro diváka stává fakt, že jde snad tedy o skutečný příběh a že existují alespoň ty cca 3 minuty s Andrew Scottem a 4 minuty s Markem Strongem. Jinak ovšem zklamání, Mendesi! ()

Fida_210 

všechny recenze uživatele

Wow!!!  Ani sekundu nepochybuji o zhlédnutí tohoto úžasného skvostu. Film začíná v britských zákopech, kde jsou vybráni 2 svobodníci, aby donesli tajnou zprávu, která má zrušit útok na němce. Dean-Charles Chapman, v roli mladého svobodníka má v té divizi, do které musí zprávu doručit, bratra, což je hlavní motivace postavy. George MacKay, v podobě druhého svobodníka, není z akce nadšený, a ze začátku působí celkem pesimisticky. Hoši se vydají a kamera z nich nespustí oči, a to doslovně. Ze začátku vám to přijde podivné, ale právě toto dělá z tohoto filmu něco neuvěřitelného. Za celý film zde byl 1 střih! První část filmu je taková odysea, která klasicky končí hloupou chybou, tentokrát milosrdenstvím. Poté se zde začne objevovat spousta nových postav, které vždy za chvíli zmizí, a už je nikdy nespatříme, což je vlastně naprosto unikátní vlastnost filmu. Nakonec George MacKay po namáhavé výpravě dokončí své poslání jakožto úplná troska. Během filmu zde bylo spoustu smutných i šťastných momentů, které se nedali čekat díky naprosto excelentní kameře, která měla vždy takový úhel, že se nedalo čekat, co se v nadcházejících chvíli stane. Za mě naprostá pecka a doporučuji všem. ()

karnifex 

všechny recenze uživatele

První hodina vynikající - ta by byla na 5 *****. Pak bohužel přijde scéna s francouzskou civilistkou, která nejen, že je naprosto zbytečná, ale film kvůli ní ztratí do té doby skvělé tempo a už ho (až na chvíli před koncem) nedokáže nabrat. Nevím, jestli šlo o snahu dodržet neduh současné kinematografie - dosáhnout zbytečné délky, ale zatímco ve většině snímků je to "pouze" iritující, zde to mělo doslova zničující účinek. Co se tak často zmiňované jednozáběrovosti týče, zde nejen že mi nevadila, ale myslím, že se i povedla a měla v sobě víc, než být jen na efekt (na rozdíl od přeceňované, za mě pitomé Atheny).  A i když samozřejmě chápu, že se to točí jinak, stejně se v těchto případech bavím představou, že to třeba v osmdesáté minutě někdo pose*e a režisér křičí: "Tak jo chlapi, zpátky do mundůru, musíme to sjet celé znova!" ()

Grimaldi 

všechny recenze uživatele

Nádherný film, který v sobě nemá mnoho slov, zato emocí na rozdávání má přehršel. Od prvního záběrů vás úchvatná kamera Rogera Deakinse připoutá k hlavnímu hrdinovy a pustí vás až na samém konci. Jeho putování doprovázené skvělou hudbou Thomase Newmana, to vše pod dohledem po Spectre si u mě reputaci napravujícího Sama Mendese dohromady tvoří téměř dokonalé dílo. Velká škoda jen že jsem si před lety neudělal čas ho spatřit v kině, celkové hodnocení by pak asi bylo ještě lepší. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca vojnová dráma so skvelou produkciou a výbornými hereckými výkonmi. Prostý príbeh doručenia rozkazu nie je nepodobný príbehu záchrany vojaka Ryana v kulisách prvej svetovej vojny. Tentokrát však ide o záchranu celej jednotky, preto má hlavný hrdina dosť naponáhlo a nezastaví sa od momentu keď na začiatku filmu vykročí na cestu. Miestami síce sám nechápe kde ja a ako sa má dostať do cieľa, takže je až neuveriteľné, že sa mu to môže podariť. Takže o dramatické momenty nie je núdza a nezostáva len držať slobodníkovi Schofieldovi palce, aby sa mu to podarilo. 90% ()

jan.para 

všechny recenze uživatele

Skutečná bomba a nejlepší film z WWI vůbec. Skvělá hudba, kamera, režie, herecké výkony a hlavně nervy drásající příběh, který se odehrává v reálném čase. Chvíli jsem měl pocit, že jsem v hrůze zákopů na západní frontě. ()

Mates Hradecky 

všechny recenze uživatele

Z přehlídky filmů nominovaných na Oscara, které jsou na webu k vidění, je tohle jasná jednička. Jednoduchý, nekomplikovaný příběh ve válečných kulisách 1.světové války, přibije empatického diváka do křesla jako sběratelského motýla. Někteří uživatelé vyčítají scénáristovi nedostatek bojových scén. Myslím, že bitvy odehrávající se někde v dáli a přece tak blízko, mají daleko těžší údernost na psychiku. U mě se při projekci objevil syndrom spánkové apnoe, ovšem při bdělém stavu, zkrátka jsem v některých místech zapomněl dýchat. Sam Mendes mě opět nezklamal. ()

Eric.Kosar 

všechny recenze uživatele

Dostal jsem přesně to, co jsem čekal. Takhle smutnej a deprimovanej jsem naposled byl, když jsem poslouchal Jokerův chichot, film zahraje na city ale není to vyloženě zkouška toho co vydržíte a co ne. Zpočátku se mi líbila kamera, ktera furt jela, akorát se měnily úhly, ale potom uz mě to tak nějak nezajímalo. Napětí by se dalo krájet, sice nečekejte nějaký akční přestřelky nebo hřích jako je Overlord, ale furt to mělo šťávu. A herecký výkony byly fakt vyborný. 9/10 ()

Oldass_ 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě nejzajímavější na celém filmu je souvislá kamera, kdy se navíc divák stává účastníkem děje, ale jinak snímek nijak výrazně nevybočuje. Přesto dávám 4****. Dobrý film, jen ten příběh je zkrátka na jednu stranu velikosti A5. :( ()

kotrlak 

všechny recenze uživatele

Začne to slibně, záběry na apokalyptickou zadrátovanou krajinu plnou černejch pahejlů maj něco do sebe. Pak se to ale časem změní v takovýho prvoválečnýho revenanta a kouzlo je v řiti. Některý scény jsou nablblý jako např. celá epizoda s mlíkem pro kojence, a zakončení je taky takový.....no ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Taika Waititi natočí Star Wars

Taika Waititi natočí Star Wars

04.05.2020

…a scénář mu napíše Krysty Wilson-Cairns, jež získala nominaci za 1917 a naposled pro Edgara Wrighta napsala thriller Last Night in Soho. Zprávu potvrdil samotný Lucasfilm v Den Star Wars. Informace… (více)

Na západní frontě klid v nové adaptaci

Na západní frontě klid v nové adaptaci

15.02.2020

Přestože pacifistické literární dílo Na západní frontě klid pochází od německého spisovatele E. M. Remarquea, kniha se dodnes nedočkala adaptace v domácí němčině. To se ale brzy změní. Režisér Edward… (více)

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

10.02.2020

Před pár desítkami minut skončilo vyhlašování výsledků 92. ročníku Oscarů a letos se zase jednou psala historie. Cenu pro nejlepší film si totiž odneslo vůbec poprvé v historii cizojazyčné drama… (více)

Reklama

Reklama