Reklama

Reklama

Přednosta

  • Česko Station Agent (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Povolání z titulu filmu odkazuje k ranému období americké železnice a kdysi patřilo přednostovi stanice a výpravčímu v jedné osobě, jenž zároveň provozoval v téže budově i obchod či holičství. Třicátník Fin McBride (Peter Dinklage) je samotář a nade vše miluje vlaky. Kdysi dávno se dobrovolně izoloval od okolí, které, zdá se, zajímá pouze jeho trpasličí vzrůst. Ovšem jen do okamžiku, kdy Finovi zcela změní život nečekané dědictví v podobě mechem obrostlé budovy léta nepoužívané železniční zastávky na newjerseyském venkově. Finův svět osamělých procházek a čekání na projíždějící vlaky, tak vzdálený povaze titulního zaměstnání, „naruší“ hned dva noví lidé, upovídaný majitel pojízdné kavárny Joe (Bobby Cannavale) a roztržitá malířka Olivie (Patricia Clarksonová). O tom, že „samota je snesitelnější, když jsou na ni tři“, vypráví se suchým humorem a neokázalou citlivostí jeden z divácky nejúspěšnějších nezávislých snímků roku 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (282)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Rozhodně oceňuji výkon Petera Dinklagea, který si v podstatě zahrál sám sebe. Scénář byl na tělo připraven všem zúčastněným a vznikl tak z toho takový příjemný, odlehčený film, který si nebere za cíl nic jiného, než potěšení diváka. Na zlepšení nálady tento nezávislý snímek funguje dokonale, chce to jen vypnout a vychutnávat si vesměs jednoduché, o to více však kouzelné, dialogy. Problémem snad může být vnímán jen příběh, který se vyvíjí jen velice okrajově a končí velice záhy. Záměr tvůrce však víceméně kvituji a jsem rád, že můžu sledovat něco netradičně pojatého...70% ()

sud 

všechny recenze uživatele

Takový malý milý nezávislý film. Nemá ani tak příběh, je spíše o pocitech a přátelství tří osamělých lidí, liliputána Fina, životem unavené krásné malířky Olivie a bouřlivého srandisty s dodávkou Joea. Od začátku do konce působí pozitivně a jeho příjemná atmosféra je nakažlivá. Velice příjemná podívaná pro příjemné i nepříjemné chvíle. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Ještě, než Tom McCarthy sledoval pozadí vzniku budoucí zpravodajské konzervativní bašty s démonickým Russellem Crowem v čele (The Loudest Voice) a než nám předložil ušlechtilé drama o jednom investigativního týmu (Spotlight), napsal a natočil civilní příběh z amerického zapadákova, ve kterém se toho příliš nestane, přesto si svého diváka najde. Ledový samotář Peter Dinklage zvláštně přitahuje své okolí a otevírá v druhých jejich třinácté komnaty a „pomáhá“ jim, jak se záklopkou naložit. Ve výsledku potěší mile zvláštní atmosféra a několik hereckých pokladů amerického (nejen) nezávislého filmu. Na skákání do vzduchu to ale zase určitě není, navíc se na něj docela rychle zapomene. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Další film ze série, jíž Česká televize označuje za Americké nezávislé léto. A další úchvatný film, kterému dávám maximální hodnocení. Příjemný, milý, úchvatně lidský příběh o člověku, jež vybočuje z řady, ale přesto má rád život, má svoje zájmy a sny, má svoje touhy a má city a srdce. Nemohu jinak, než vyslovit poklonu všem, kdo se na filmu podíleli, protože takovýhle milý laskavý snímek se hned tak nevidí. Úchvatné herecké výkony, které hereckým představitelům snadno uvěříte, perfektní scénář, bezchybná a příjemně lidská režie, nemám prostě filmu co vytknout. Je vidět, že představitel hlavní role, Peter Dinklage, vložil do své role všechny své pocity a skoro bych uvěřil, že tohle je opravdu jeho život. Tak věrohodné to bylo. Na tenhle snímek budu ještě velmi dlouho vzpomínat, protože to je snímek, který by rozhodně neměl zapadnout, a to ani v paměti těch, kteří ho viděli. Pět hvězdiček plných až po okraj dávám tomuto snímku, protože je jedním z nejlepších, které jsem kdy viděl. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

McCarthyho příběhy, vyprávěné díky kameře, jsou takovými "obyčejnými životními cestami neobyčejných lidí". V tomto případě se jedná o cestu samotářského liliputa Fina, který by sám sebe nejraději viděl v postapokalyptickém světě ala Já, legenda. Když se ale k podivínskému mužíkovi začnou přidružovat ukecaný mexikánec spolu se ženou ve středních letech na pokraji nervového zhroucení, je o zábavu postaráno. Ano, opravdu zábavu, neboť film se nesnaží o nic jiného, než diváka pobavit, okouzlit pravdivým příběhem a možná i nechat něco na duši. Nejvýstižnější synonymum je roztomilý. A přitom byť i jedna jediná vypjatější dramatická scéna by tomu tolik slušela... Ještě, že se pan režisér poučil do dalšího snímku (The Visitor). ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Hezky se čtou komentáře, které hlásají, že Přednosta má v sobě špetku optimismu a vaše problémy se při sledování zmenší na velikost broučího bobečku... Věřte, že jsem rád za tyto pozitivně myšlené věci, vždyť i já sám je vyhledávám víc než hojně, ale zkrátka McCarthyho malý Přednosta na mě zapůsobil podobně jako víkendový výlet na venkov. Je obyčejný, hezky zpracovaný a zahraný, ale nakonec si budete pamatovat jen scénu, kdy Peter Dinklage jde po cestičce zpět domů a za ním se na nebi rozprostírají červánky. Podobně jako na zmiňovaný výlet, tak i na Přednostu budete vzpomínat s úctou, ale až dojde na film, který bude mít podobný koncept, budete si říkat: "Krucifix, něco mi to připomíná! Nějakej film. A týkal se vlaků.....". Z hlavy vám, bohužel, vymaže Přednostu něco jiného, nepodstatného. I když se budete bránit zuby nehty... ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Snímek o přátelství, nevšední však logické lásce a všedních problémech obyčejných lidí z malého města se svými fyzickými i psychickými deformacemi... ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Vážně jsem nečekal, že by mě tenhle film mohl tak pobavit. Čekal jsem nějaký ponurý a nudný drama s občasným vtípkem, ale bylo to úplně naopak. Komediální stránka převažuje, za což jsem určitě rád. Má to i svoje dramatický momenty, ale ty do filmu velmi dobře pasují a vůbec mi nevadily. Ale hlavně musím ocenit tu komediální stránku, některý hlášky byly naprosto perfektní. Pohodová komedie s místy vážnější atmosférou a s výborným Peterem Dinklagem. 80% ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Během celé stopáže vlastně o moc nejde. Jenom se tak klábosí, pije, kouří, chodí a pozoruje okolní svět. Absence velkých témat ale rozhodně nevadí. Právě naopak. Co se na začátku jeví jako bible všech správných nihilistů, to se na konci změní na dojemný příběh, který vám vlije novou krev do žil a jasně ukáže, že přátelé jsou to nejdůležitější. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Přednosta stanice v dřívějších dobách nezajišťoval jen vypravování vlaků. Staral se o evidenci jejich průjezdů, poštu jež přivážely a odvážely, peníze... Byl spojkou mezi místním světem a světem dálek provoněným uhelným kouřem dálkových expresů, které dříve brázdili Ameriku od oceánu k oceánu... Tahle role byl doslova psaná na míru .-) Peteru Dinklagemu, který coby liliput proslul již v celé řadě filmů - zejména komedií (vzpomeňme skvělou britskou záležitost Horší než smrt). Když jsem po zhlédnutí filmu přemýšlel čím mně vlastně okouzlil, usoudil jsem, že to bylo jeho obyčejností. Ano tenhle film je o obyčejných lidech, je napěchovaný obyčejnou člověčinou a snad právě proto je tak okouzlující a neobyčejný... Nevím jestli v tom byl záměr, ale ta ústřední trojka byla dokonalá... Liliput Fin, kterého okolnosti zanesou na starou opuštěnou železniční stanici v Newfounlandu, dvoumetrový upovídaný Kubánec Joe z rychlého občerstvení či smutná Olivie... Postavy jak z románu Jonhna Steinbecka.. :-). Někdy prostě film o normálních lidech sedne. Vyloženě komediální film není, spíš hřeje u srdce, ale i tak se párkrát zasmějete:-) . Za mně je to za 4 kousky sušeného hovězího. * * * * ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Nádherný, malý, príjemný, trpkosladký film a dôkaz toho, že nezávislý film môže mať dej a nemusí byť nakrútený len pre nejakú 500-vku vyvolených. Vo filme exceluje osamelý Peter Dinklage, niekedy som sa až bál, že to nehrá, ale doslova prežíva. Pochváliť musím aj brilantný soundtrack a nádhernú scenériu. Jeden z najlepších filmov, aké som videl. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Ale jo. klidný a milý filmek o vstazích a přátelství, kterých jsou všude mraky. Tento ozvlášťňuje liliput v hlavní roli. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Krásna dráma s pár komickými momentami, ale bol to skôr taký smiech cez slzy, niektoré hlášky ma však celkom dobre pobavili. Film dýcha osobitou melancholickou atmosférou, ktorá ešte podtrhuje jednotlivé vážne momenty, tie často diváka prinútia popremýšľať nad tým, čo je vlastne v živote dôležité a čo menej. A k tomu treba ešte prirátať Tyriona z HoT alias Peter Dinklage, ktorý tu bol absolútne fenomenálny. Veru, samota je hneď znesiteľnejšia, keď sú na ňu traja. 85/100 ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Sakra povedená záležitost která byla navíc i skvěle zahraná!! Nebudu se tu rozepisovat o filmu. Dal jsem 5 hvězd už jen proto, že mě donutil přemýšlet o věcech které člověk považuje za všední, ale opak je pravdou.! Za mě 90% ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Největším překvapením byly závěrečné titulky, které naskočily ve chvíli, kdy jsem si myslel, že mě čeká ještě dobrá půlhodina filmu. Film pro mě jakoby postrádal závěr. Teprve posléze jsem pochopil, že jsem na dění ve filmu nahlížel poněkud špatně. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

krásny film, jednoduchý, príjemný, úprimný a priamočiary; jemne melancholický a trpko-optimistický komorný nezávislák, ktorý naozaj zohreje dušu a veľmi jemným humorom aj pobaví; vynikajúca ústredná trojica a moje osobné milé prekvapenie; ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keby ste niekedy chceli niekomu popísať, čo si predstavujete pod pojmom "feeling  amerického nezávislého filmu", tak si spoločne pustite Prednostu. Ide o ten typ filmu, aké sme žrali počas pondelkového amerického nezávislého leta kedysi na ČT2 a ktoré mi dnes chýba, i keď máme možnosť si pozrieť všetko, tak tá pravidelnosť a vytešovanie sa na to, čo bude o týždeň, mali svoje čaro. Všetci herci sú suproví a ich životné drámy uveriteľné. Ústredná myšlienka o tom, kto je tu ten divný, nám našťastie nie je násilne vtĺkaná do hlavy, takže tu ani nemáme typických záporákov. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Malý velký film s malým velkým Peterem Dinklagem alias Tyronem Lanistrem v hlavní roli. Musím se přiznat, že už mě tak dlouho žádnej snímek nedostal. Ono se toho moc neděje, žádná vražda, rvačka, sex, jak to člověk vidí v ostatních filmech, ale možná proto se mi to tak líbilo. Život o outsiderovi, kterému až nečekané dědictví zcela změní život a hlavně po létech izolace, kdy nemá skoro žádné přátele, ty správné najde, i když na místě, kde by to asi v životě nečekal. ()

Reklama

Reklama