Reklama

Reklama

Útěk

Trailer

Obsahy(1)

Steve McQueen vede soukromou válku proti zkorumpovaným policistům... Doc McCoy prožívá v nudě a ve vzpomínkách na svou krásnou ženu Carol čtyři roky v texaské věznici za ozbrojené přepadení. Při  návštěvě požádá manželku, aby šla za byznysmenem Benyonem a řekla mu, že dostane-li ho ven, je ochoten pro něj pracovat. McCoyovi je trest zkrácen. Po propuštění ale musí službu vlivnému a bezcharakternímu byznysmenovi oplatit. Protože se skrýt finanční machinace svého bratra, přikáže McCoyovi, aby vykradl jeho banku. Při akci McCoyovi pomáhá nejen jeho manželka, ale i dva Benyonovi muži banku. Ukáže se však, že je Benyon podvedl, a proto nenachází jiné řešení, než prchat s manželkou a s penězi před gangstery... Kriminální thriller se Stevem McQueenem a Ali MacGrawovou (známou především z Love Story z roku 1970, kde si zahrála po boku Ryana O´Neala) v hlavních rolích patří k nejlepším filmům klasika akčních žánrů Sama Peckinpaha a na přesvědčivosti mu neubral ani čas. Vedle brilantní režie na tom mají lví podíl herecké výkony obou protagonistů. Ali MacGrawová se nedlouho po natáčení tohoto filmu za McQueena provdala. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (215)

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $3,352,254║Tržby USA $36,734,619║Tržby Celosvetovo $58,831,997║ "Jedným slovom FANTÁZIA!" Strhujúca pecka ako hrom, od bankovej lúpeže z úvodu filmu sa dej ani na chvíľu nezastaví a ponúka nám doslova zbesilú jazdu na úteku dvojice lupičov v podaní chytráka Steva McQueena a jeho partnerky Ali MacGraw pred políciou, mafiánmi a jedného moc nahnevaného parťáka z lúpeže. Film v podaní režiséra Sama Peckinpaha ponúka poriadnu dávku násilia, prestreliek, naháňačiek, no doslova prešpikovaného deja do poslednej bodky z veľmi hustou atmosférou. /100%/ ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela drsná gangsterka se Stevem McQueeenem. Ali MacGraw byla vážně kočka a dost se k sobě hodili. Jako manželé vykradou banku v Texasu, a pak se vydávají na nekonečnou cestu do Mexika. Jde po nich jak police, tak gangsteři, takže to vůbec nemají jednoduché. Prožijí si i menší manželskou krizi. I přes všechnu tu smůlu ale nakonec dosáhnou svého cíle. Ve filmu je místy dost brutální akce. McQueeen je tu v nejlepších letech. Stojí za vidění. "Ruce vzhůru"! ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Navzdory tomu, že jsou mi Peckinpahovy trademarky nadmíru sympatické, jeho filmy mě nebaví. ÚTĚK začíná "geniálně sestříhaným prologem, dokonale vtahujícím nejen do odosobněné mašinerie nápravného zařízení, ale především do neurotizujícího mikrosvěta hlavního hrdiny, zbaveného svobody", u kterého jsem se osobně nemohl dočkat, až konečně skončí. Po tomhle zatraceně zdlouhavém začátku akčního filmu se sice rozjede svižná kriminálka o páru, který musí uniknout hned třema pronásledujícím stranám (policii, mafiánům a bývalému parťákovi) a do toho řeší vlastní krizi, se slušnou peckinpahovskou závěrečnou přestřelkou, ale žádný zázrak. McQueen je tu za nepříliš sympatického profíka-studeného čumáka, naštěstí mu sekundují půvabná MacGraw a skvělý Ali Lettieri jako animální podrazácký gauner Rudy. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Takřka psychologická studie jednoho zajímavého manželského vztahu - krásně smutná Carol ve mně zanechala snad ještě větší dojem než stylový a vězením i věkem trochu nalomený Carter. Peckinpah dobře ví, kdy přitlačit na pilu, a např. záběr tří dětí skoro lhostejně obcházejících na ulici pohozenou mrtvolu patří mezi jeho nejlepší. To, že nikdo jiný neumí natočit rozstřílení policejního auta efektněji, je stará známá věc. K úplné spokojenosti mi chybí jenom trochu jiný závěr filmu, který by podtrhl povětšinou ponurý styl celého snímku. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Bankovní loupitel Doc McCoy si měl ještě nějaký čásek pobručet ve vězení, ale je nečekaně propuštěn na svobodu. Za ukončením pobytu za mřížemi není prezidentská amnestie, ale dobrá vůle mocného gangstera Benyona, který potřebuje odborně provést přepadení banky. Po této fušce Doc překvapeně zjišťuje, že jeho milovaná manželka Carol za propuštění nabídla Benyonovi svou maličkost, z čehož po lehkých matematických úvahách vychází Docova smrt. Taková rovnice se však Docovi nelíbí, takže přichází se změnou programu: 1. zabít Benyona, 2. výlet do Mexica s rozhádanou manželkou, 3. zbavit se zabijáků, kteří pořádají výlet po jejich stopách. Plány však nikdy nefungují tak snadno, jak by si jejich stvořitelé představovali. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (25)

  • Na jeho jméno je i ve filmu narážka, když jedna z rádiových stanic nese název WHIL. (DaViD´82)
  • Policajné autá vo filme sú skutočné policajné autá. Zapožičali ich policajné stanice v San Marcos a Sierra Blanca. (Arsenal83)
  • První verzi scénáře si adaptoval sám autor předlohy Jim Thompson. Práce mu zabrala čtyři měsíce. Ovšem McQueenovi se nelíbil surrealistický konec na texasko-mexické hranici, a aby ho producenti do filmu obsadili, tak raději nahradili Thompsona vycházející scenáristickou hvězdou Walterem Hillem. (DaViD´82)

Související novinky

Wheatley láká známá jména

Wheatley láká známá jména

26.10.2014

Několik let si svými malými britskými filmy hledal diváky ve festivalových kruzích a dělal jméno mezi kritiky, mimo tuto ale režiséra Bena Wheatleyho málokdo znal. Ovšen zdá se, že jeho vyhraněný… (více)

Reklama

Reklama