Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

akisha 

všechny recenze uživatele

Hoffman je bůh. Během filmu jsem několikrát zapomněla, že Tootsie (tedy Dorothy, pozor) není žena. Nechápu, jak to sakra udělal, ale já jsem mu tu ženskou sežrala i s navijákem - včetně hlasu. Tohle je film, na kterej se dá dívat i po letech a pořád dokola a neztrácí kouzlo a komedií tohoto typu je požehnaně málo. Inteligentní humor, vynikající herci - třeba ten Pollack, no ten byl přesnej. Nebo Bill Murray a vůbec celá dokonalost toho, že Bill Murray hraje spolubydlícího Dustina Hoffmana. Sakra, dala bych si říct film, kterej by klidně byl jenom hodina a půl jejich konverzace o ničem. Z dalších třeba zmínit chudáka Charlese Durninga, se kterým jsem fakt soucítila. Málo věcí je víc na hovno, než se poprvé od smrti manželky konečně zamilovat a zjistit, že vaše vyvolená je chlap. A pak byl ještě skvělej George Gaynes a celé jeho extempore u Tootise v bytě. Pohodová hudba, chytrej scénář, Warhol! Hej, točte víc takovýhle filmů! Do háje s těma fekálníkama novověku, ach jo... No nic, jdu se podívat na Tátu v sukních. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Někdo to rád horké a někdo se nemůže prosadit jako herec, tak vypálí rybník alespoň herečkám. Je pro mě těžko uvěřitelné, že by si takový všední až ošklivý exemplář "ženy" získal obrovskou popularitu, ale scénář unese cokoliv. 30 let stará klasika o chlapovi, co se musí opravdu pečlivě a dohladka holit, schovávat ohon, rovnat si kozy a ovládat ladnou chůzi na vysokých podpatcích (umění, které jsem nikdy neovládla... ani se o to nepokoušela, už tak se v tramvaji mlátím čelem o horizontální šprušle). Zdejší hodnocení je zjevným produktem davové nostalgie - včera jsem Tootsie potkala podruhé po letech a zasloužila by si vetknout do paruky maximálně tři kopretiny, ale taky si dovolím podlehnout sentimentu: 70%. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Musíme upřímně konstatovat, že přes nesporné kvality má film hned několik vlažných momentů, spoustu hluchých míst i patosu. Na druhou stranu se na necelé dvě hodiny ocitneme mezi dokonalým hereckým obsazením, které z úst za dohledu znamenitého režiséra vypouští uchu lahodící dialogy. Tootsie tak rozhodně není komedií, u které by se divák popadal za břicho nebo se nachytal u zasněného výrazu, svou dobrosrdečností a čistotou však leccos dokáže napravit. Zoufalý newyorský herec mi v reálnějším pojetí nicméně neseděl tak, jako crazy rovina u kolegy Chrise Columbuse, který se svým „tátou v sukni“ moc dobře věděl, kdy sáhnout po sentimentu, jak pracovat s timingem a kdy zase ubrat. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Na Někdo to rád horké to zdaleka nemá, ale přesto jde o nadprůměrnou záležitost a jednu z těch nejlepších transvestity komedií, v níž dominuje vynikající Dustin Hoffman, který se sice neřadí mezi mé oblíbence, ale respekt coby herec u mě má značný. Čas u Tootsie poměrně rychle odsýpá, takže se divák nenudí a občas se může od srdce zasmát. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

"Mám strach, že se za to budeš smažit v pekle." "Já na peklo nevěřím, věřím jedině na nezaměstnanost." Inteligentní komedie vysoké úrovně (Dorothin coming out mě dohnal až k slzám smíchu), skvělí herci v hlavních i vedlejších rolích, k tomu osmdesátková hudba, zkrátka klasika, na kterou se vždy ráda podívám. Co se ale týče převlekové tematiky, "Mrs. Doubtfire" bude mému srdci vždycky bližší. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (19)

  • Pracovní název filmu je „Would I Lie to You?“, tedy stejný jako divadelní hra, podle níž byl film natočen. (raininface)
  • Ústřední melodie filmu "It might be You" se dostala do hitparád, nejprve do top 40 v USA a pak na první místo v US Adult Contemporary charts. (S.i.d.)
  • Při první návštěvě Dorothy Michaels (Dustin Hoffman) přinese květiny Julii Nichols (Jessica Lange), která je při vstupu z pokoje do kuchyně hodí na stůl. Následuje střih se záběrem v kuchyni, do které Julie vstupuje a opět má květiny v ruce a položí je na stůl. (velkyvezir)

Reklama

Reklama