Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Vojvoda Atreides veľmi dobre vie, že vládu nad planétou Arrakis, inak zvanou Duna, nedostane tak ľahko. Barón Harkonnen sa jej bez boja odmieta vzdať. Planéta, ktorá na prvý pohľad neukrýva nič, čo by stálo za boj na život a na smrť. Lenže na piesočnej planéte žijú nebezpečné obrie piesočné červy, vďaka ktorým sa na planéte vyskytuje mystická látka, ktorá umožňuje zájsť na miesta, kde ešte nikto nebol. Je to látka, ktorá pri správnom využití poskytuje neobmedzenú moc. Táto látka je však tým najvzácnejším, čo vesmírna ríša pozná. Vojvodova skupina je v obľúčení Harkonnena, ale Paul Atreides s Jessicou uniknú nebezpečiu a ukryjú sa v púšti. Tu narazia na miestnych obyvateľov, Fremenov, ktorí uveria v dávne proroctvo. Podľa tejto predpovede by mal byť práve Paul Atreides dlho očakávaným spasiteľom... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (113)

k212 

všechny recenze uživatele

Velmi přesné zpracování knihy, které v rámci video produkce vůbec neurazí a řada českých tváři člověka dokonce příjemně překvapí. Co ovšem naprosto absentuje je atmosféra, je to toliko jen sterilní převyprávění s průměrným formálním zpracováním - taková ta klasická televizní velkoprodukce. Člověk si tohle třídílné zpracování může pustit bez znalosti knižní předlohy a pochopí , narozdíl od podivného lynchovského zpracování z roku 1984 (ale já jsem mu přesto věrná ... ). ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Minisérie se více drží knižní předlohy, než Lynch ve své verzi, ale taky k tomu má vice prostoru. Zdaleka se mi toto zpracování nelíbilo tak, jako jeho starší bratříček, ačkoliv bylo srozumitelnější, ale o to nudnější a herci mne vůbec nepřesvědčili. Kulisovost z toho jen čiší. Navíc ten, kdo uděla z lady Jassicky blondýnu a z princezny Irulán brunetu, asi vůbec knihu nečetl - vím, že to jsou prkotiny, ale takových seků je tam víc a mne bijou do očí. Dílo nehodné fantazii Franka Herberta. ()

Reklama

eJacques 

všechny recenze uživatele

...No zdařilé podání na tak nízký rozpočet, chválím Pištěka za kostýmy, s těma si nezadá ani Pátý element... Ale jaksi se člověk neubrání porovnání s Lynchovou verzí - ta je prostě daleko lepší, svým způsobem úchylná a oplzlá, vyrazí dech... Tohle je jen prosté převyprávění, někdy až příliš dlouhé a plné nudných intrik... Doporučuji Lynchovu prodlouženou verzi (Extended), která má 3 hodiny a je daleko lepší než dvouhodinová... ()

téra 

všechny recenze uživatele

Poměrně věrně převyprávěný děj, to je asi tak jediné plus které tato TV série má. Atmosféra nijaká žádná a hlavní představitel zřejmě vyhrál mezinárodní soutěž o nejméně charismatického herce. Nevím proč tu všichni tolik vychvalují český přínos. Ještě bych snesla ty příšerný triky, ale kostýmy mi teda otevírali kudlu v kapse. Je mi putna jestli má Pištěk oscara, ale za tohle by si zasloužil zlámat ruce. Zajímalo by mě jestli to vůbec četl. Takže doporučuji spíše přečíst si knihu a pro vizuální představu si pustit raději Lynchovu verzi, která možná s dějem předlohy nakládá volněji, ale atmosféricky je vzoru tisíckrát věrnější než tahle spatlanina. ()

DonPedro 

všechny recenze uživatele

Harrison měl k dispozici čtyři a půl hodiny, ale chyběla mu Lynchova odvaha (nebo drzost) dostat do filmu víc původní mytologie, předlohu odvyprávěl co nejpřehledněji a to, co se přímo netýká děje, vypustil. Jenže Herbertova klasika - alespoň v mých očích - přežije všechno a výsledek je tak koukatelný, že bych klidně snesl i nášup. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (6)

  • Falešné koření ve scéně, kdy se znovu střetnou Paul a Gurney (P. H. Moriarty), bylo ve skutečnosti oregano. (Radiq)
  • Minisérie se natáčela v Itálii a v České republice - přesněji v Praze, díky tomu si v ní zahrálo mnoho českých herců. (Yardak)
  • Efektu modrých očí Fremenů bylo dosaženo pomocí speciálních ultrafialových kontaktních čoček a kamerami s UV-filtrem. (Radiq)

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Reklama

Reklama