Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Řidič starého náklaďáku Charvát (M. Perepeczko) se před půlrokem vrátil z vězení, kde byl za napadení. Kolegové jeho minulost znají, ale před svou bytnou Jarošovou (J. Obermaierová) a jejím desetiletým synkem Míšou vystupuje Charvát jako bezúhonný a spolehlivý člověk. Jedné víkendové noci muž sveze dvě studentky (J. Nagyová a D. Patrasová), kterým ujel poslední vlak. Neovládne své potlačované touhy a na odlehlém místě jednu z dívek znásilní a obě dvě zavraždí. Jejich těl se zbaví na velké skládce. Jenže mrtvoly druhý den objeví starý lesník, a tak se hned rozběhne pátrání. Vyšetřovatel Kameník (Z. Buchvaldek) se zpočátku nemá čeho chytit, tím spíš že korunní svědek záhy zemře na infarkt. Přesto se však díky pečlivé kriminalistické práci podaří dát dohromady několik stop, které ukazují správným směrem… (Česká televize)

(více)

Recenze (227)

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Arabela, vlhký sen tehdejších náctiletých chlapců, se ukazuje v celé své kráse. Nu což, zbývá jen litovat, že se totéž nepovedlo i u Patrasové. Na filmu mě lehce vadí dost nepravděpodobný scénář - kombinace náklaďáku, autobusu, dědečka a skládky mi přijde extrémně náhodná (a teď si představte, že by tam žádný autobus nejel, hm?). A ještě trochu víc mi vadí nepřizrozený soudruh Buchvaldek v roli komisaře. Na druhou stranu byl tento film tehdy velice odvážný, dnes by byl s tímto scénářem nenatočitelný - dívčina, která se zkamarádí s násilníkem, aby si u něj vymohla nějaké protislužby, a které se to asi i líbí, by dnes opravdu neprošla. A Perepeczko? Z něho jsem byl neklidný i u sebe doma. 85% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Po tomto filme sa museli stopárky z ciest celkom vytratiť a slušní vodiči prišli o príjemnú konverzáciu na cestách. To hrdúsenie a otvorené mŕtvolné oči boli dosť silné scény, zvyšok je klasické socialistické krimi so súdruhmi príslušníkmi a psychologický profil vraha. Krimi je netradičné v tom, že od samého začiatku vraha poznáme, ideme mu až pod kožu a zostáva len čakať, kedy, ako a koho. –––– Ono je to trochu jinak kamaráde. Já o chlapy nemám nouzi. Spíš jsem si řekla, že než si od tebe nechat pomačkat fasádu, tak ti radši podržím. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kriminálka se slušnou atmosférou, spádem, skvěle obsazeným a výborně zahraným vrahem, slušným hudebním motivem a samozřejmě s již příslovečnými scénami brutálního znásilnění a dvou dost explicitních vražd. Co naopak film trochu sráží je moc na hák brané vyšetřování, které chtělo víc času, na druhou stranu má díky tomu film velký spád. Na hraně tří a čtyř hvězd, ale mírně nadhodnotím, tak 72 %. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Zajímavé psychologické kriminální drama, které má silné stránky. Slibné je jisté zaměření na samotnou psychologii násilníka, i situační dramatičnost. Bývalý trestanec a současný řidič náklaďáku Charvát (dobrý Marek Perepeczko s hlasem Viléma Bessera) by rád vedl život normálního člověka s rodinným zázemím. Ale do cesty se mu staví mnoho překážek: jeho neschopnost a s tím související frustrace, podezíravost a nepřejícnost jeho okolí. To vše pramení v jeho násilnické chování, se kterým se zmocňuje žen, a které jediné ho uspokojuje. Až se z násilnického znásilňovatele stane během rozpoutaných okolností vrah a později i štvaná zvěř, která si snaží zachránit svůj život a svoji svobodu. Ale naštěstí je tu skvělá socialistická Veřejná bezpečnost v čele s kapitánem Kameníkem (Zdeněk Buchvaldek), který se zakousne do stopy a nedá pokoj, dokud neleží násilník ve vlastní krvavé skvrně. Z dalších rolí: stopující Klímová (půvabná Jana Janěková), která dokáže násilníka využít, Charvátova bytná Jarošová (Jaroslava Obermaierová), mající ze svého podnájemníka přirozený respekt, mladičké stopařky Marta Vaňková (Dagmar Patrasová) a Eva Černá (Jana Nagyová s hlasem Naďi Konvalinkové), oběti násilníka, doktorka Říhová (Jana Gýrová), přirozeně generující profil vraha, vyšetřovatel Horáček (Karel Heřmánek), pomáhající skvělému kapitánovi, a syn bytné Míša Jaroš (Petr Procházka s hlasem Tomáše Holého), rukojmí násilníka. Zajímavé. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Zhollywoodštěná verze skutečného případu vyniká především skvělým obsazením a naturalistickými scénami znásilnění, odvážnými i na dnešní dobu. V pozdních sedmdesátkách musely mít ještě větší sílu. Jindřich Polák vtiskl filmu nepříjemně realistickou atmosféru, ale jaksi neměl s čím pracovat. Scénář je zoufale přímočarý a tak se opřel o herce. Z nich mě zaujal výborný Marek Perepeczko a především pragmatická Jana Janěková. Kriminalisté se moc nepředvedli a Arebela s Xénií neměly dost prostoru. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (22)

  • Marka Perepeczka nadaboval do češtiny Vilém Besser, Janu Nagyovou Naďa Konvalinková. (BoredSeal)
  • Mezi filmem a skutečností lze najít několik odlišností. Například zavražděné dívky se ve skutečnosti jmenovaly Tatina Gangurová a Viera Kukulská. Skládka, kde zavražděné pohodil skutečný vrah, byla ve Valašských Kloboukách. Ve skutečnosti hlavní svědek nejel autobusem, ale projížděl kolem skládky v osobním autě, přičemž se po deseti minutách vrátil, aby se na skládku podíval. (M.B)
  • Ve verzi uvedené televizí v roce 2008 chybí scéna s odhaleným prsem, která ve verzi filmu vysílané v roce 1987 byla. (SeanBean)

Reklama

Reklama