Reklama

Reklama

Princezna Nevěsta

  • USA The Princess Bride (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hrdinové bez bázně a hany, chrabří piráti, všemocní kouzelníci, démoničtí zlouni a princezna čekající na záchranu – prostě pohádka, jak má být, jen tentokrát trochu lépe a s nadhledem... Žila, byla překrásná dívka jménem Pomněnka, která vyrůstala na statku. Tam také pracoval mladý čeledín Westley a jak už to tak bývá, postupně oba zjistili, že je k sobě něco pojí. Přísahali si věčnou lásku, ale aby mohli být svoji, odešel Westley do světa vydělat si peníze. Jenže loď, na které se plavil, přepadl Strašný pirát Roberts, jenž jak známo nebere zajatce. Truchlící Pomněnka padla do oka rozmarnému princi Humperdinckovi a ten oznámil, že si ji vezme za ženu. Ale než dojde ke svatbě, odehraje se sousta věcí, počínaje únosem princezny a konče znovuzrozením Westleyho. A to nemluvě o nezměrných dobrodružstvích, která naši hrdinové cestou za láskou a svobodou budou muset podstoupit, a setkáních s roztodivnými postavami jako jsou veršující obr Fezik, strůjce zázraků Divotvorný Max a především mistrovský šermíř Inigo Montoya. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (426)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ty položíš ten kámen, já svůj meč a zabijeme se jako civilizovaní lidé?" Četba pohádek mi nikdy nečinila zvláštní potěšení, patrně z důvodu depresivnosti domácích autorů, ale kdyby mi libovolný z rodičů někdy přečetl podobnou hovadinu, jakou je Princezna nevěsta, tak by mi ji musel číst každý večer. Tohle je totiž naprosto pohodová ztřeštěnost, které vévodí skvělý cynismus mrtvého Westleyho, šermířská elegance Inigo Montoyi, smysl po fair play obra Fezzika a vychytralá zbabělost prince Humperdincka. Za normálních okolností bych určitě zmínil i něco o mírách samotné nevěsty, ale v tomto příběhu skutečně nejsou důležité. Tady jde jen a jen o zábavu, které bych bez přemýšlení napálil pět hvězd, kdyby neobsahovala tak přímočaré útoky na logiku, že jsem si jich i mezi záchvaty smíchu dokázal všimnout. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Nepočítáme-li animáky od Disneyho, Princezna nevěsta je zřejmě nejpohádkovější americkou pohádkou. A to i navzdory tomu, že scénář je často ironicky podvratný a komunikuje s divakem, aby si některá klišé explicitně obhájil. Škoda, že film občas hyzdí rutinní televizní look, protože Reiner se jinak nebojí vytasit odvážný nápad (záměna hlavního hrdiny, nečekaná obměna prostředí a atmosféry) a vyprávění plynule odsýpá. Robin Wright to navíc moc sluší a Mandy Patinkin servíruje jednu z nejlepších pohádkových postav, jejíž cesta za pomstou je perfektně znázorněná a podpořená vyloženě kultovním monologem. Moc příjemný snímek. ()

Reklama

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Od režiséra Roba Reinera, ktorý už dvakrát pôsobivo adaptoval romány, resp. novelu a román Stephena Kinga (PRI MNE STOJ!, MISERY NECHCE ZOMRIEŤ) som, priznám sa, takú odľahčenú, krásnu a pri tom nie príliš tradičnú rozprávku ani veľmi nečakal. Atmosféra snímky je priamo úžasná, jedineční sú herci, hudba, aj humor, ktorým film disponuje... Nedokážem si pomôcť, ale Princezná Nevesta na mňa pôsobí neuveriteľne sviežo a oslobodzujúco. Je pravda, že milujem aj tradičné české "pohádky", niečo podobné k nám ale spoza veľkej mláky zavíta len ojedinele. Palec hore pre všetkých, ktorí sa na filme podieľali, ja osobne vyzdvihnem hercov na čele so sympatickým Carym Elwesom, Petera "Columba" Falka ako rozprávača, či šermiara Mandyho Patinkina vo vedľajšej úlohe a ako čerešničku na torte som si na záver ponechal nádhernú, povedal by som až okúzľujúcu Robin Wright Penn, vtedy v podstate ešte len slobodnú Robin Wright. Končím ale so slovami, odporúčam všetkým a to všetkými desiatimi.:) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Oslnivá od začátku až do konce každou minutu plně uvědomělá ujetá parodie na epické velkorozpočtové pohádky. Jestli taková byla už předloha, to netuším, ale na plátně to díky výborně vybraným hercům funguje bezvadně. Víc toho asi nemá cenu psát, snad jen že podobně laděná Ella Enchanted je podstatně víc střelená než tohle, ale Cary Elwes je v obou stejně vtipný, i když hraje zcela opačné role. 80% ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

O filmu padla zmínka v seriálu The Big Bang Theory a tak jsem se rozhodl, že prubnu co že je to za film. Nějakej pátek jsem ho sice odkládal, protože se mi do něho moc nechtělo(předpokládal jsem, že to nebude nic pro mě) ale zvědavost nakonec zvítězila a já The Princess Bride dal šanci. Nakonec se z toho vyklubala zábavná americká pohádka nebo chcete-li vtipná Fantasy. Fakt mě to pobavilo(a natolik) což jsem ani já sám nečekal. Takže tentokrát dokážu pochopit zdejší vysoký hodnocení. Ani já nemám problém dán 4hvězdy. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (31)

  • Dědeček (Peter Falk) na začátku filmu sice řekne, že knihu „Princezna nevěsta“ napsal Simon Morgenstern, ten je ale fiktivní. Skutečným autorem knihy je William Goldman. (Nick321)
  • Ve scéně, kdy únosci i s princeznou vyšplhají po laně až nahoru, jeden z únosců lano přesekne a lano spadne ze srázu dolů. Únosci se rychle jdou podívat ze srázu dolů. Při příchodu k hraně srázu oba postupně šlápnou na stejné místo. A zde je evidentní, že to je kulisa. To místo se totiž pod tíhou nohou prohne a po uvolnění zase vrátí zpět. (Mydlivoj)
  • Ve filmu vyjde najevo, že takzvaný „obávaný pirát Roberts“ je Westley (Cary Elwes) a že jméno Roberts se už dávno předávalo z jednoho nositele na druhého. V reálném světě pod přezdívkou „Dread pirate Roberts“ vystupoval i Ross Ulbricht, administrátor kontroverzního dark marketu Silk Road, na kterém se prodávaly převážně drogy. Byl zatčen v roce 2013 a v roce 2015 odsouzen na doživotí. Ovšem vzhledem k charakteru jeho používané přezdívky je možné, že v budoucnu objeví nový „Dread pirate Roberts“. (Nick321)

Reklama

Reklama