Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Drama muže odsouzeného na smrt a ženy, která hledá způsob, jak ulehčit poslední dny jeho života. Sestra Helen pracuje jako sociální pracovnice v černošské čtvrti v New Orleansu. Ve vězení se setkává s cynickým a brutálním vrahem Matthewem Ponceletem pár týdnů před jeho popravou. Její úsilí o pomoc člověku v nouzi se postupně mění ve snahu dosáhnout alespoň zmírnění jeho trestu. Mezi Helen a Matthewem se přitom vytváří zvláštní vztah. Zatímco ona těžce hledá cestu jak překonat vlastní pochyby, musí vězeň přiznat svoji vinu... Silné drama vzniklo podle stejnojmenného bestselleru, v němž jeptiška Helen Prejeanová vypráví osobní zážitky při setkáních s vězni z cel smrti. Scénář k filmu napsal scenárista a režisér Tim Robbins (Bob Roberts, The Cradle Will Rock). Hlavní postavu pozoruhodným způsobem ztvárnila Susan Sarandonová (Atlantic City, Čarodějky z Eastwicku, Thelma a Louise, Nebezpečný klient a Soumrak), která byla za svůj výkon v hlavní roli oceněna Oscarem. Vězně čekajícího na poslední den svého života si zahrál Sean Penn (Nejsme žádní andělé, Hra, Tlumočnice, 21 gramů, Milk). Za svůj výkon v Robbinsově snímku byl oceněn Stříbrným medvědem na 46. MFF v Berlíně v roce 1996. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (294)

Boss321 

všechny recenze uživatele

SIlný, opravdu velmi silný příběh, který poukazuje na trest smrti z obou stran. Tedy ze stran rodin, které připravila dvojice kriminálníků o své děti, které už nikdy nebudou moci obejmout či se s nimi společně zasmát. Na druhou stranu poohlíží na trestance, který za měsíce strávené v cele, čekajíc na smrtící dávku z injekce, musí svádět obrovský vnitřní souboj se sebou samým a nakonec chtě nechtě musí uznat, že výsledný ortel si zaslouží. Susan Sarandon podala svůj životní výkon, za který si odnesla naprosto zaslouženého Oscara. Sean Penn v roli trestance rozhodně nezůstal pozadu a odnesel si alespoň oscarovou nominaci za hlavní mužský herecký výkon. Tim Robbins, stejně jako spoustu herců předním (Costner, Gibson, Redford atd.), usedl na režisérskou židličku a vytvořil svůj Opus magnum, který těžko někdy překoná. Ovšem nutno podotknout, že takovýto typ drama přímo volá po oscarových nominacích a uznání kritiky a široké veřejnosti. Skvělý film, který ale můj pohled na trest smrti absolutně nezměnil, stále si budu stát za příslovím: "oko za oko, zub za zub"........ ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Vynikající psychologické drama, plné silných scén a nezapomenutelných hereckých výkonů (především ústřední dvojice Sarandon - Penn). Film, který zasáhne ještě emočněji ty, kteří už mají vlastní děti a dokáží se tak ještě hlouběji vžít do rolí rodičů obětí. Tim Robbins dokázal, že pobral spoustu talentu i jako režisér. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Problematika kontroverzí kolem trestu smrti byla zpracována v mnoha filmech (namátkou Život Davida Galea, Krátký film o zabíjení, Capote, Zelená míle, Dech), ve snímku Tima Robbinse se vsází především na herecké výkony, jejichž úhelným kamenem je doslova fenomenální Sean Penn. Film, který doznívá v mysli ještě hodnou dobu po závěrečných titulcích... ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Těžká filmová deka, kterou na vás Tim Robbins hodí po pár minutách a až do samotného konce se pod ní potíte a grilujete.  Kontroverzní téma o vině a odpuštění, kde autor velice šikovně pracuje s pocity diváka a přitom s ním vůbec nemanipuluje.  Militantně nevěřící pak rozhodně ruce pryč.  Ostatní pak bude nutit přemýšlet, ovšem díkybohu ne o víře.  Excelentní Susan Sarandon i Sean Penn a závěr, který vám z mozku nadělá fašírku. Mít jasno tu pak z mého pohledu může mít jen, no ano, debil, Omlouvám se tedy všem debilům, zejména z mých Oblíbených a ještě více těm, kteří mají mě v Oblíbených, co měli jasno.  Čtyři,  myšlení totiž bolí. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Sean Penn je odsúdený na smrť za dvojnásobnú vraždu. Na svoj trest čaká po dobu 5 rokov. Jedného dňa sa rozhodne napísať list radovej sestre Helen v ktorom ju žiada o pomoc. V liste tvrdí, že je nevinný a skutok za ktorý ho odsúdili, nespáchal. Helen pociťuje k mužovi určitú náklonnosť s ktorou sa doposiaľ v živote nestretla. Najmä právnika s ktorým sa pokúsi o nemožné. Dostať Seana Penna z cely smrti. Dead Man Walking je film podľa skutočnosti, ktorý je presne tak aj zahraný. Vďaka hereckým výkonom nadštandardne. Všetko v tomto filme má hlavu aj pätu. Príbeh viac ako slušný a vďaka úplnému záveru divákovi dáva jasne najavo kam a akým smerom má potlačiť emócie. Z môjho pohľadu nebol priestor na ľútosť, ale - sme predsa len ľudia a všetko dokonale vystihujú slová odsúdeného Seana Penna: "Akékoľvek zabíjanie je zlé". ()

Galerie (45)

Zajímavosti (21)

  • Scéna znásilnění se natáčela celou noc, kvůli tomu, že se odehrává v bahně. Po každém záběru se museli herci osprchovat, znovu obléci do čistého a pokračovat. (don corleone)
  • Film bol pre režiséra Tima Robbinsa rodinnou záležitosťou. Obsadil do neho svojho otca, matku, sestru a svojich synov. Jeho brat skladal hudbu. (misterz)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno