Reklama

Reklama

Září 1971. Spojené státy prohrávají válku ve Vietnamu. Roland Bozz je odveden a nastupuje do armády. Je to však neukázněný voják, který nerespektuje žádnou autoritu. Spřátelí se s dalším rekrutem, Jimem Paxtonem, ctižádostivým spisovatelem, který si své vojenské zkušenosti zaznamenává do deníku. Na rozdíl od Bozze se Paxton přihlásil dobrovolně. Po nástupu na výcvik jim velitel roty, kapitán Saunders, vysvětlí, že každý voják, který projde výcvikem ve Fort Polk, bude následně poslán do Vietnamu a že jakékoli jejich politické názory na válku, jsou irelevantní. Bozz má dobré znalosti vojenských předpisů a najde způsob, jak by se někteří vojáci mohli dostat z armády – například vojín Cantwell, protože má děti a ke všemu také postiženou manželku nebo vojín Mitre, nastoupil do armády, aby dokázal okolí svou mužnost, ale ukáže se, že je nervově labilní. Bozzovo přirozené vedoucí schopnosti a otevřenost vůči velení mu nakonec vynesou titul velitele čety. Je zde však i vojín Wilson, rasový fanatik a rozeštvávač, který ostatní neustále ponižuje. Bozz se s ním dostane do rvačky a snadno ho porazí, čímž si však vyslouží Wilsonovu neutuchající nenávist... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (288)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Rozhodne zajimavej film. Tohle je asi prvni film, co jsem videl, kterej se zameruje ciste na vycvik a neni tu pak videt, jak jdou vojaci do valky. Coz se da povazovat za originalni a samotnej vycvik je hezky realistickej a misty docela drsnej. Problem je v tom, ze se dej nijak nevyvyji, postavy se na konci filmu chovaj stejne jako na zacatku a pribeh se taky nikam neposune. Cekal jsem, ze alespon po prijezdu do Tigerlandu zacne nejaka akce nebo se neco zasadniho stane, ale bohuzel. Nicmene Farrell to vetsinou utahne, jednak hraje skvele a navic je jeho postava velmi slusne napsana, i kdyz neni moc jasny, o co, ze mu to jde. Trochu mi pripomnel Mahonyho z Policejni akademie. Takze celkove to je co se tyce herectvi, kamery a rezie velmi slusnej nadprumer, ale co se tyce pribehu zase podprumer, takze to vic jak na 3* nebude. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Drama vzdáleně připomínající Četu, což je možná jeho handicap, protože Četa to není. Nicméně postava Colin Farrella je sympatická, byť malinko neuvěřitelná a viditělně vykonstruovaná. Nicméně i tak je to nadmíru kvalitní film, který člověka jednak udržuje neustále v napětí, a jednak dává nehlédnout do zakulisí výcviku americké pěchoty, který je ve skutečnosti snad přece jen méně drsný, než se zde předvádí. ()

Reklama

Listeroman 

všechny recenze uživatele

Tigerlandu jsem se delší dobu vyhýbal, protože nejsem zrovna fanda Colina Farrella, ale musím říct, že role Bozze mu neuvěřitelně sedla a zahrál ji bravurně. I když se film odehrává pouze v prostředí výcvikového kempu amerických vojáků a do samotného Vietnamu se nepodívá, tak nabízí zajímavou akční podívanou a hlavně perfektně zvládnutou psychologii postav. Jeden z mála filmů podobného charakteru u kterého bych ocenil pokračování, protože příběh hlavních hrdinů jakoby nekončí a neodhalí plně jejich osudy. ()

Haluzz 

všechny recenze uživatele

Válečný film bez války. Vietnam bez Vietnamců. Joel si mezi Batmanem a Budkou našel čas na povedený, skoro až komorní drama. Colin Farrel, kterému byl tenhle film dobrým startem do kariéry hraje vojína Rolanda Bozze, hajzlíka, nasírače velitelů i vojáků, který nepotřebuje válku a nechce zabíjet, ale je tu. Potom tu máme i další, povedené postavičky. Hlavní nepřítel, kamarád, sympatický černý seržant atd... Akce není mnoho, příběh a charaktery jsou vystavěny hlavně na dobrých dialozích, nasnímaných, někdy až příliš dokumentárně a syrově . A Colin je kus. Čtyři hvězdy ... ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Colin Farrel exceluje v roli Bozze v jednom ze svých prvních známějších snímků, ve kterých hrál. Tigerland je velmi dobře natočený, skoroválečný film o výcviku amerických vojáků v roce 1971 a jejich přípravě na pozdější, opravdovou válku. Nechybí tu opravdu nic buzerující velitel, pár slabých jedinců i tradičně hlavní záporák. Milovníci podobných filmů si přijdou určitě na své. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Brožovaná kniha, kterou Bozz čte na začátku filmu je "Johnny Got His Gun" od Doltona Trumbose. Jedná se o protiválečný román o mladíkovi, který v první světové válce přišel o obě ruce, obě nohy, zrak, sluch a řeč. Mimochodem též zfilmován samotným autorem knihy. (Bakllazaan)
  • Kniha D. Trumba vyšla i v Československu jako "Johny si vzal pušku" na konci 70. let. Byla dokonce natočena i jako TV inscenace v hlavních rolích s M. Peškem a P. Soukupem. (Robbi)
  • Pro dosažení větší autenticity se režisér Schumacher rozhodl natáčet na 16mm film místo pro Hollywood typičtějšího 35mm. Snímek díky tomu také částečně působí, jakoby byl skutečně natočen v 70. letech, do kterých je situován jeho děj. (Teabag)

Reklama

Reklama