Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na pláně a pastviny ve Wyomingu přijíždí jezdec Shane a nechává se najmout na práci farmářem Joem Starrettem. Přitom vidí, že celý kraj tyranizuje bohatý, samolibý rancher Rufus Rykem - s jediným cílem: chce vyhnat usedlíky z půdy, kterou potřebuje pro svá stáda. Právě on společně s najatými muži využívá toho, že nejbližší šerif je vzdálen několik dnů cesty, a tak zákon" má ve svých rukou ten, kdo je bezohledný a nezastaví se před ničím. Starrett se proti Rykerovi pokusí spojit s ostatními farmáři, ale nenacházejí dostatek sil k odporu. Jediný, kdo se bezpráví a vzrůstajícímu násilí může postavit, je právě Shane. Sblížil se se Starrettovým synem Joeym, který k němu obdivně vzhlíží a očekává u něj pomoc. Když si Ryker najme na odstranění svých soupeřů pistolníka Jacka Wilsona, nastává vhodný okamžik, aby Shane odhalil svou skutečnou tvář... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (129)

klerik 

všechny recenze uživatele

Dobrý western, u nás známy aj vďaka knižnej predlohe Jazdec z neznáma (kultová edícia STOPY :-)). Nečakajte žiadne nervydrásajúce prestrelky (viac sa používajú päste), skôr je to taký poctivý chlapský príbeh o cti a spravodlivosti. Na prvý pohľad trochu ošumelý film, ale postavy sú dobre napísané a celé je to uveriteľné. Kniha patrila v detstve k mojim obľúbeným... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Ešte v žiadnom filme som nezarigestroval takú hustú frekveciu oslovovania hlavného hrdinu. Je to samé Shane, Shane, Shane... a zasa len Shane. Tiež tie zbytočné poznámky pri bitkách (zlom mu väz, ukažmu mu, do neho...) mi prišli hlúpo smiešne. Nie som zrovna odborníkom na westernové filmy, ale v tomto snímku som ja veru toľko tu vyzdvihovanú realističnosť nevidel. Videl som nádherné panorámy hôr v pozadí nejednej scény a naivné starosvetské herectvo. Keď však zoberiem v potaz rok vzniku tohto filmu, tak dávam tri hviezdičky. *** ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

"Shane" je jedním z dalších klasických westernů, film se jménem hlavního hrdiny v názvu. Něco jako "Django" nebo třeba "Vinnetou", o kterém se ještě dále zmíním. Jedná se o klasický americký western, což prostě poznáte na první pohled, v tomhle případě je to navíc umocněno takovým zálesáckým stylem, kterým se prezentuje krajina i jednotlivé postavy. Hned úvodní scéna s chlapcem, který míří na jelena - nebo je to sob? - je ukázkou toho, jak blízko k přírodě tyhle filmy někdy mají. Zároveň jsou ale ukázkou toho, jak správní zde jsou lidé a jak čestní dokážou být. Vedle nich jsou ale vždycky padouši, kteří jsou tak nějak od pohledu jasní. Není na nich nic dobráckého a poznáte je okamžitě. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/02/shane-1953-70.html ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nie náhodou jeden z najslávnejších westernov vôbec. Achetypálny príbeh, v ktorom však zlí nie sú až takí zlí (okrem démonického Palancea), fantastická kamera a pekná gradácia až k parádnej finálnej prestrelke. Osobne mám iba problém s hlavným predstaviteľom - Alan Ladd je čudný pavúk a toho drsného pištoľníka v kostýme Old Shatterhanda som mu celkom neveril. Nečudo, že Clint neskôr natočil nepriznaný remake v Bledom jazdcovi. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nikdy som nepočul o tom, že by bol film Shane nejakým westernovým kultom. Ak aj bol, tak to muselo byť veľmi dávno. To ešte S. Leone ani nesníval o dobrých, zlých a škaredých pištoľníkoch a J. Wayne ešte nebol okonou westernu. Ako píše Sawy, Shane je príliš klasický, s takmer non-stop hudbou, ktorá z dnešného hľadiska pôsobí zastarane a trochu otravne. Westernov s podobnými príbehmi existujú stovky a aj keď tu Shane bol skôr než ostatný, nedokázal ma presvedčiť o tom, že je viac než priemerným dielom. 60%. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (29)

  • Poslední film ve kterém si zahrála Jean Arthur. (Pumiiix)
  • Film patrí medzi "1001 filmov, ktoré musíte vidieť skôr, ako zomriete" podľa Stevena Schneidera. (WalterIK7)
  • Filmová veta "Shane. Shane. Come back!" bola zvolená ako 47. najkrajšia veta, ktorá kedy vo filmoch zaznela. Túto vetu na konci filmu kričí malý chlapec na Shanea. (westerns)

Reklama

Reklama