Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na pláně a pastviny ve Wyomingu přijíždí jezdec Shane a nechává se najmout na práci farmářem Joem Starrettem. Přitom vidí, že celý kraj tyranizuje bohatý, samolibý rancher Rufus Rykem - s jediným cílem: chce vyhnat usedlíky z půdy, kterou potřebuje pro svá stáda. Právě on společně s najatými muži využívá toho, že nejbližší šerif je vzdálen několik dnů cesty, a tak zákon" má ve svých rukou ten, kdo je bezohledný a nezastaví se před ničím. Starrett se proti Rykerovi pokusí spojit s ostatními farmáři, ale nenacházejí dostatek sil k odporu. Jediný, kdo se bezpráví a vzrůstajícímu násilí může postavit, je právě Shane. Sblížil se se Starrettovým synem Joeym, který k němu obdivně vzhlíží a očekává u něj pomoc. Když si Ryker najme na odstranění svých soupeřů pistolníka Jacka Wilsona, nastává vhodný okamžik, aby Shane odhalil svou skutečnou tvář... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (129)

MM11 

všechny recenze uživatele

Vskutku dnes už kultovní Western s příjemným hlavním hrdinou, podlími záporáky a vše co k tomu patří v neopakovatelném pojetí. Souhlasím, že film je na svou dobu realisticky ztvárněný. Další trefou do černého je vykreslení postav vymikající se běžné rutinně a Stevensova režie. Nic proti Johnu Waynovi, ale jeho filmy bývaly tak "na jedno kopyto" až to ubýralo působivost. Shane je jiný - I v dnešních dnech si zaslouží diváky. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nikdy som nepočul o tom, že by bol film Shane nejakým westernovým kultom. Ak aj bol, tak to muselo byť veľmi dávno. To ešte S. Leone ani nesníval o dobrých, zlých a škaredých pištoľníkoch a J. Wayne ešte nebol okonou westernu. Ako píše Sawy, Shane je príliš klasický, s takmer non-stop hudbou, ktorá z dnešného hľadiska pôsobí zastarane a trochu otravne. Westernov s podobnými príbehmi existujú stovky a aj keď tu Shane bol skôr než ostatný, nedokázal ma presvedčiť o tom, že je viac než priemerným dielom. 60%. ()

Reklama

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Rodinný western výpravěný z pohledu malého chlapce, tolik obdivujícího pistolníka, který ocení hlavně mladší diváci. Hlavní postava mi neustále svým vzhledem přípomíná tolik oblíbeného Old Shatterhanda. Není zde nouze o šlechetnost, čest a podlost. Trocha naivity a prostý příběh vynahrazuje nervy drásající závěr, kdy je Shane na cestě zúčtovat s těmi zlosyny, pronásledován právě malým klukem. ()

villon17 

všechny recenze uživatele

Kdo nechce vědět, jak Shane dopadne, ať si tohle nečte:) Až moc to připomínalo Sedm statečnejch. Ale ani zdaleka to nedosáhlo takovejch kvalit. Shane představoval ztělesněný dobro bez jediný chybičky, ale Bronson to prostě neni:) Nejsilnějc na mě zapůsobila závěrečná scéna, kdy Shane odjíždí a malej Joey ho přemlouvá, ať zůstane, že ho má rád a máma ho chce:) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

"Shane" je jedním z dalších klasických westernů, film se jménem hlavního hrdiny v názvu. Něco jako "Django" nebo třeba "Vinnetou", o kterém se ještě dále zmíním. Jedná se o klasický americký western, což prostě poznáte na první pohled, v tomhle případě je to navíc umocněno takovým zálesáckým stylem, kterým se prezentuje krajina i jednotlivé postavy. Hned úvodní scéna s chlapcem, který míří na jelena - nebo je to sob? - je ukázkou toho, jak blízko k přírodě tyhle filmy někdy mají. Zároveň jsou ale ukázkou toho, jak správní zde jsou lidé a jak čestní dokážou být. Vedle nich jsou ale vždycky padouši, kteří jsou tak nějak od pohledu jasní. Není na nich nic dobráckého a poznáte je okamžitě. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/02/shane-1953-70.html ()

Galerie (78)

Zajímavosti (30)

  • Prvé výstrely vo filme sú, keď Shane (Alan Ladd) ukazuje Joeymu (Brandon de Wilde) ako strieľať z revolvera. Na zvýšenie dramatického efektu streľby sa zvuky výstrelov zosilnili streľbou z pištole do vedra na odpadky. Ozvena dozvukov spôsobila, že streľba znela oveľa hlasnejšie. Zámerom režiséra bolo vydesiť publikum prvým výstrelom z pištole. (westerns)
  • Westernové mestečko bolo po dokončení filmu zbúrané. (westerns)

Reklama

Reklama