Reklama

Reklama

Držitel čtyř Cen Akademie® včetně ocenění pro nejlepší film a režii – drásavě realistický válečný film (který podle bezprostředních zážitků natočil režisér Oliver Stone) poprvé vychází na Blu-ray u příležitosti 25. výročí svého vzniku. Speciální edice je nabitá výbušnými bonusy, které vám přiblíží špičkové filmové řemeslo. Tom Berenger, Willem Dafoe a Charlie Sheen se představují v hlavních rolích působivého, strhujícího a nemilosrdně brutálního příběhu o tom, co dokáže chaos a hrůza války ve Vietnamu udělat z amerického vojáka. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 018)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Možná ne tak hypnotizující jako APOKALYPSA, ale pořád velice dobré. Stone si vzal do parády jeden z nejprovařenějších problémů Vietnamu a vystavěl kolem něho příběh nováčka (vynikající Charlie Sheen), který pln idealismu přichází do tohohle pekla. To na čem ČETA stojí jsou úchvatné záběry, prvotřídní akce a herecké výkony všech zůčastněných. Za zmínku kromě Cheena rozhodně stojí špičkový Willem Dafoe a lehce zvrácný Tom Berenger. Dokonce se tady v jedné ze svých prvních rolí mihne Johnny Depp, tak ho neprošvihněte. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Reziser Oliver Stone zazil vietnamsku vojnu na vlastnej kozi, takze s doverou som sa dival na tuto krutu dramu a zbytocnej krutosti niektorich americkych vojakov ku nevinnym vietnamskym obyvatelom, ktori za vojnu vobec nemohli. Myslim ze trosku podobu temu zobrazil aj reziser Brian De Palma vo filme OBETI VALKY (1989) s Michaelom J. Foxom. Oliver Stone natocil v priebehu svojej filmografie este dalsie 2 filmy s temou vietnamskej vojny, ktore sa mne osobne pacili trosku viac, nez Cata a to NARODENY 04. JULA (CERVENCE) (1989) s Tomom Cruisom alebo NEBO A ZEM (1993) s Tommym Lee Jonesom. Cata ziskala styroch Oscarov vratane najlepsieho filmu a rezie, menej stastia uz mali herci Tom Berenger a Willem Dafoe, ktori boli nominovani za najlepsie vedlajsie ulohy, avsak z Oscara sa vtedy tesil Michael Caine za Allenovu HANU A JEJ SESTRY (1986). ________ Tom Berenger - (Bob Barnes) +++ Willem Dafoe - (Elias Grodin) +++ Charlie Sheen - (Chris Taylor) +++ Forest Whitaker - (Big Harold) +++ John C. McGinley - (Red O´Neill) +++ Johnny Depp - (Lerner) +++ Kevin Dillon - (Bunny) +++ Keith David - (King) +++ Produkcia: Arnold Kopelson +++ ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Na poli vietnamských válečných klasik u mě ČETA poráží LOVCE JELENů i OLOVĚNOU VESTU tím, že je nejdiváčtější. Nenabízí až takový art, stále je ale syrová a nepříjemná. Škoda zajímavého, ale více nerozvinutého konfliktu Eliase a Barnese, ve kterém Chris uvízne. A je trochu úsměvné, když Chris píše své babičce, že každý den bojuje o svou příčetnost a že už nerozeznává mezi dobrem a zlem. Tohle prostě své babičce (ani matce) nenapíšete, že jo. Ale to je detail. Dobří herci. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se povedl. Jde o jeden z nejlepších (proti)válečných filmů (a nejen jich), které jsem kdy viděl. Nejdůležitější je, že si uvědomíte, že válka je hnus, který z jinak normálních lidí dělá zrůdy...Pět hvězd za skvělé herecké výkony, sugestivní atmosféru a úžasné "Adagio For Strings" od Samuela Barbera. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Jedna z mnohých reakcií americkej kinematografie na vojnu vo Vietname. Je to o niečo lepšie ako Kubrickova "Olovená vesta“ a len o máličko slabšie ako Coppolova "Apocalypsa“. Oliver Stone odviedol pri natáčaní "Čaty“ výbornú režisérsku prácu. Tak isto je skvelá aj kamera. No je tam jeden prvok, ktorý to viditeľne kazí a kvôli ktorému nemôžem dať plné hodnotenie. Charlie Sheen nezvládol hlavnú úlohu v tak náročnom snímku. Tento holywoodsky zlatý chlapec, ktorý celé roky žije zo slávy svojho otca, je súci tak akurát do preplateného, priblblého sitcomu (Dva a pol chlapa), prípadne natrhnutej, bezduchej paródie (Horúce strely, Scary Movie). "Čata“ bola nad jeho sily. **** ()

Galerie (83)

Zajímavosti (80)

  • Na žádost Olivera Stonea byly vyrobeny speciální, třešňově červené krabičky cigaret Marlboro, aby se podobaly těm, které se vyráběly koncem 60. let. (džanik)
  • Film byl ve Vietnamu zakázaný kvůli jeho zobrazení Vietnamců. (džanik)

Reklama

Reklama