Reklama

Reklama

Dívka na koštěti

  • angličtina The Girl on the Broomstick
Pohádka / Komedie
Československo, 1971, 76 min

Předloha:

Hermína Franková (kniha)

Hrají:

Petra Černocká, Jan Hrušínský, Jan Kraus, Vlastimil Zavřel, Michal Hejný, Jaromír Spal, Vlastimil Hašek, Vladimír Menšík, František Filipovský, Zdeněk Dítě (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Komu by se chtělo být tři sta let po škole. Mladé čarodějnici Saxaně rozhodně ne. A tak není divu, že využije první příležitosti a uteče do světa lidí. Ředitel školy za ní vyšle starého vysloužilého upíra, aby ji hlídal a přivedl zpět. Jenže Saxana po návratu nijak netouží a jedinou její starostí je sehnat babské ucho. Stačí totiž lok odvaru a cesta zpět mezi pohádkové bytosti je navždy uzavřena. Protože však byla vždycky nepozorná, netuší, že nejde o opravdové babské ucho, ale o bylinkový vývar z šalvěje přeslenité. Mladá čarodějnice se dostane do řady potíží. Nejprve s partou Mikiho Rouska a nakonec i na psychiatrii. Její pobyt mezi lidmi je poznamenán řadou zdařilých i nepovedených kouzel, ale také poznáváním zcela nového citu - lásky, zejména díky sympatickému Honzovi. (TV Nova)

(více)

Recenze (494)

Otan 

všechny recenze uživatele

Tak asi určitě to svoje místo má.V každém případě mě Černocká docela přesvědčila,ale takový ten vrcholek to pro mne není. ()

valinka 

všechny recenze uživatele

Aneb jak nestrávit 300 let po škole Není co vytknout herecké obsazení, ústřední písnička triky kostýmy. A v neposlední řadě hlášky asi až budu přepracovaná taky začnu vidět krávy ()

dauby 

všechny recenze uživatele

Nesmrtelná klasika! Macourek s Vorlíčkem, to byla prostě paráda. A parádní byla i Černocká, úplna sexbomba, zvláště na tom koštěti jí to moc slušelo :-). ()

Formanka 

všechny recenze uživatele

Saxana, největší blběna v dějinách český kinematografie. Po letech mě překvapilo, jak hloupý, naivní a iracionální to je (přičemž kouzla samotný beru jako racionální složku filmu). ()

Tumbik 

všechny recenze uživatele

Česká klasika, skvělé herecké obsazení a povedený scénář. Československé filmy za komára byly prostě skvělé, po revoluci už mnoho takových nenajdete... :) ()

Nataniel73 

všechny recenze uživatele

Fantastická komédia a pre mňa asi najlepšia aká sa kedy natočila v bývalom Československu. Vorlíček je skvelý režisér, ale tu by som hlavne vyzdvihol scenár, ktorý je proste dokonalý. Dá sa povedať, že v tomto filme platí, čo dialóg to perla. "Ty se bojíš, že ti vezmeme to kuřátko vyť? Strašne tam funí. To znamená, že zuří. To jo, když člověk zuří tak funí."...Tupá Saxana si však z pobytu vo svete ľudí ťažkú hlavu nerobila. Svojou dlhou rukou ukradla notes, či vylepšila pani učiteľke chrup. Skrátka čarodejnica se vším všudy. "Nějaká Saxana tady má návštevu. Je to prý děvče nebo kuře."...."Naše Káťa mi říkala, že máte ve tříde nějakou Saxofonu a tá prý zhání lidské ucho." ...Musím vyzdvihnúť ako vždy výborného Menšíka, tentokrát v trochu bizarnej úlohe Saxaninho strážcu, ale hlavne Helenu Rúžičkovú, ktorá psychopatku zahrala naprosto famózne a na malom priestore ukázala kus hereckej geniality. "Taky čekáte na ucho? Ne ja čekám na Kryštofa Kolumba. Co to je? Kryštof Kolumbus. Přijíždí po kouskách." Celkovo scénku na psychiatrii považujem za najlepšiu v celom filme a jednu z najlepších vôbec...."Sestra vás odvede do pokoje. Vy jste moje sestra? To je váš tatínek taky netopír že?" Film tak trochu predbehol Harryho Pottera a rovnako ako on sa dá pozerať prakticky kedykoľvek. Môj obľúbený herec Jan Kraus sa tu blysol v roli drzého spratka (hlodavec vodní, čili želva :) a nakoniec všetko dobre dopadne až na tie somárske uši, ktoré chlapcom ostali na pamiatku. 90% a jeden z TOP 50 filmov. ()

soukyd33 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička za Petru Černockou 100% herecký výkon. 👍 Geniální, jednoduše geniální. 😀 Nejde dát jinak. 🙂 Dokonale promyšlené se super triky. Hned začátek je prostě geniální. Je tam spoustu běžných situací, které ale bude vykonávat čarodějnice. 😀 Doporučuji všem. Hvězdiček 5 ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších českých komedií. Viděl jsem ji poprvé (od té doby ještě asi tak 20x) jako třináctiletý a na Petru Černockou jsem zíral s vytřeštěnýma očima. Ostatně, Petra je ještě velice půvabná i teď, skoro po 50 letech od natočení... ()

remotrumpet 

všechny recenze uživatele

"Já jsem švagrová deda vševěda." Tak 'uvolnete se' s batmanovou dcérou, dajme si šalviu divinorum a peckovú muziku k tomu.✓ Saxafóna : "rebeke plex!" ()

Xmarc 

všechny recenze uživatele

Skvělý, nenáročný rodinný film a pohádková komedie. Spousta zábavných momentů, pěkně to odsýpá a nenajdete tam snad jediný hluchý moment, což podpořila i kratší stopáž. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

V době mého mládí právem jeden z největších filmových hitů. Výborná filmařina, břink a je vidět, že herce to hodně baví, což nebývá vždycky pravidlem. ()

babuška 

všechny recenze uživatele

víc nemůžu dát, pro mně to tak nějak kultovní ani úžasný nejní, herecká paleta dobrá, ale celý mi to nějak nesedí do kupy, pár hlášek jo ale nevím ()

Nick321

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie, u které se vždy dost nasměju. "Přejete si něco?" - "Ne, pokračujte v jízdě" - "No tak co zdržujete?! My jedem světit kostel do Švýcarska! Jeď, vole.." :D ()

JB001 

všechny recenze uživatele

Mnohem zábavnější než Harry Potter a k tomu sexy Saxána. Bohužel takové filmy se už dnes netočí. Ten film jsem miloval a i po víc než padesáti letech má své kouzlo ()

Související novinky

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

15.11.2021

Již 8. ročník festivalu Malé oči je tu! Během listopadu a prosince se filmový festival pro děti objeví v několika městech po celé republice. Dramaturgové připravili pro malé diváky (i jejich rodiče)… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama