Reklama

Reklama

Dívka na koštěti

  • angličtina The Girl on the Broomstick
Pohádka / Komedie
Československo, 1971, 76 min

Předloha:

Hermína Franková (kniha)

Hrají:

Petra Černocká, Jan Hrušínský, Jan Kraus, Vlastimil Zavřel, Michal Hejný, Jaromír Spal, Vlastimil Hašek, Vladimír Menšík, František Filipovský, Zdeněk Dítě (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Komu by se chtělo být tři sta let po škole. Mladé čarodějnici Saxaně rozhodně ne. A tak není divu, že využije první příležitosti a uteče do světa lidí. Ředitel školy za ní vyšle starého vysloužilého upíra, aby ji hlídal a přivedl zpět. Jenže Saxana po návratu nijak netouží a jedinou její starostí je sehnat babské ucho. Stačí totiž lok odvaru a cesta zpět mezi pohádkové bytosti je navždy uzavřena. Protože však byla vždycky nepozorná, netuší, že nejde o opravdové babské ucho, ale o bylinkový vývar z šalvěje přeslenité. Mladá čarodějnice se dostane do řady potíží. Nejprve s partou Mikiho Rouska a nakonec i na psychiatrii. Její pobyt mezi lidmi je poznamenán řadou zdařilých i nepovedených kouzel, ale také poznáváním zcela nového citu - lásky, zejména díky sympatickému Honzovi. (TV Nova)

(více)

Recenze (494)

Marsik 

všechny recenze uživatele

NOVA - Koukám, že TV Nova opět rozjíždí každou neděli české komediální klasiky. Minulý týden to byl Vrchní, prchni a dneska Saxana. Tenhle film taky rozhodně můžu. Ani prsty na rukou by mi nestačily, abych se dopočítal, kolikrát jsem tuhle moc příjemnou pohádku viděl. "Saxáno, v knihách vázaných kůží..." - song, který vás hned na úvod nabudí a až do závěrečné verze téhle písničky zaručeně vydržíte. Na tu dobu ty efekty byly výborné a máte zde možnost vidět spoustu známých herců. Bohužel velké množství je jich po smrti. Nicméně tahle komedie je nesmrtelná, já osobně zasednu vždy, když jí vysílají a vážím si jí jako jednoho z mých TOP českých filmů. Procenta hovoří za vše. 95% // (2.11.2015) NOVA CINEMA HD (4:3) - Již několikáté promítání a opět mě to potěšilo a pobavilo. K tomu není co dodat, prostě legendární pohádka. 95% ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

DÍVKA NA KOŠTĚTI znamená v české škole pohádkové tvorby oproti TŘEM OŘÍŠKŮM PRO POPELKU cosi jako náznak civilizačního posunu, rysu, který bude tento směr žánru charakterizovat i po celá osmdesátá léta. Prolnutí pohádkového a skutečného světa - vůbec poprvé - v této souvislosti rozšířilo tvůrcům nebývalým způsobem možnosti a poskytlo příležitost k nevídaným replikám a postřehům, z nichž mnohé zlidověly. Pohádka zcivilněla a zesoučasněla. Přiblížila se a stala se jakoby hmatatelnější. Propracovaný scénář (doslova hvězdné trio Miloš Macourek, Hermína Franková, Václav Vorlíček) obohatil základní pohádkový tvar syžetu i scénáře o současné humorné prvky typického národního rázu a propůjčil tak dílu další rozměr. Oproti pohádkové tvorbě padesátých let se tak vykrystalizovala vývojově nová forma, z níž se naše kinematografie postupně vzpínala k dalším a dalším vrcholům. DÍVKA objevila nové tváře (Jan Hrušínský, Jan Kraus), jiným poskytla zcela nové příležitosti (Menšík, Bláha, Jedlička). Překvapivě dobře svou úlohu zvládla i Petra Černocká. Pokud se dříve za nejpopulárnější pohádky považovala díla vzniklá v padesátých letech, prosazením nové, civilní pohádkové tvorby přestala být tato orientace jednoznačnou. Nejen českému divákovi to určitě neublížilo. ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

Hodně vydařená česká komedie se skvělým příběhem a skvělými herci. Vtipných scén je zde opravdu dost. Nejvíc mě bavil herec Vladimír Menšík. A i Helena Růžičková v menší roli potěší. Trošku je to bláznivina, uznávám, ale to nevadí. K dokonalosti něco chybí, ale ve výsledku na tom nic nemění, že je to česká klasika. Hodnotím na 87% = **** ()

Adman 

všechny recenze uživatele

Pohodová česká pohádka, ve které za použití jednoduchých perspektivních a podobných triků vidíme jaké úrovně dosahuje naše česká kinematografie Václava Vorlíčka... Saxana na pohled pěkná dívka umí čarovat podle kihy: Lexikon čar a kouzel, a za pomoci kouzel se dostává do situací šťastných i nešťastncých... Konec je zpracovaný velmi pěkně a nikoliv nějak tuctově. Klasická main theme je chytlavá až to není hezké ;) : Sa-xá-nóóó ... v knihách , vázaných v kůži, Sa-xá-nóóó ... kouzel je na tisíc. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Saxána byla pro mne jako pro dítě naprostou peckou, stejně jako Arabela. A to proto, že tam díky určitým kouzelným proprietám obyčejné děti mohli vstoupit do pohádky, lítat, mizet, proměňovat se. To jsme si tehdy přáli všichni a proto ty Vorlíčkovy hity taky tak žrali. A já přiznávám, že je žeru i dnes. Je tam totiž i humor pro dospělé a ten taky nemá chybu...100% ()

Galerie (32)

Zajímavosti (68)

  • Reštaurácia, kde sa chceli traja sťahováci najesť, sa nachádzala v Horních Jírčanech. Dnes už neexistuje. (Raccoon.city)

Související novinky

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

15.11.2021

Již 8. ročník festivalu Malé oči je tu! Během listopadu a prosince se filmový festival pro děti objeví v několika městech po celé republice. Dramaturgové připravili pro malé diváky (i jejich rodiče)… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama