Reklama

Reklama

Dívka na koštěti

  • angličtina The Girl on the Broomstick
Pohádka / Komedie
Československo, 1971, 76 min

Předloha:

Hermína Franková (kniha)

Hrají:

Petra Černocká, Jan Hrušínský, Jan Kraus, Vlastimil Zavřel, Michal Hejný, Jaromír Spal, Vlastimil Hašek, Vladimír Menšík, František Filipovský, Zdeněk Dítě (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Komu by se chtělo být tři sta let po škole. Mladé čarodějnici Saxaně rozhodně ne. A tak není divu, že využije první příležitosti a uteče do světa lidí. Ředitel školy za ní vyšle starého vysloužilého upíra, aby ji hlídal a přivedl zpět. Jenže Saxana po návratu nijak netouží a jedinou její starostí je sehnat babské ucho. Stačí totiž lok odvaru a cesta zpět mezi pohádkové bytosti je navždy uzavřena. Protože však byla vždycky nepozorná, netuší, že nejde o opravdové babské ucho, ale o bylinkový vývar z šalvěje přeslenité. Mladá čarodějnice se dostane do řady potíží. Nejprve s partou Mikiho Rouska a nakonec i na psychiatrii. Její pobyt mezi lidmi je poznamenán řadou zdařilých i nepovedených kouzel, ale také poznáváním zcela nového citu - lásky, zejména díky sympatickému Honzovi. (TV Nova)

(více)

Recenze (494)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Další z absolutních trikových a scenáristických diktátů trojice Novotný, Vorlíček, Macourek. Jeden z filmů, který lze promítat jako učební pomůcku na všech filmových školách po celém světě. Takhle se to dělá. Bez zbytečného digitálního divadélka. Výborné obsazení, ve kterém lze najít i dva vynikající šedesátkové neherce, Josefu Pechlátovou a Pepu Kolbla. Vše završuje skvělý humor. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

V svojej dobe mimoriadne populárny, divácky vďačný film s výbornou ústrednou pesničkou, množstvom nápadov a známych hercov. Tiež som mu podľa spomienok pridelil štyri hviezdičky. Lenže po štyridsiatich rokoch dokážu vyprchať nielen filmové kúzla, ale aj kúzlo tohto filmu. Naďalej síce vyčnieva medzi svojimi žánrovými i dobovými rovesníkmi, ale tri silné hviezdičky budú preň spravodlivejším ohodnotením. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Petra Černocká bola svojho času nádherná žena a tá parochňa jej k tomu vtedy pridala. Škoda, že svojho času nemala viac účastí vo filmoch. Tento patrí medzi tie prvé čarodejnícke a ako rozprávka a komédia je obzvlášť čarovný. Treba uznať, že režisér a scenárista mali veľkú fantáziu a do toho hudba od Angela Michajlova a pekný a dôstojný film je na svete.Ostatné je už len na profesionalite, pridanej hodnote, absencii chýb a dynamike, kde neexistuje nuda. Ak to všetko zvážim, je to mierne nad priemerom. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Další klasická komedie, kterou naše komerční televize vyplňují sváteční dny. Petra Černocká se v roli doslova "našla" a její Saxana je jednou z nejoriginálnějších postav našeho filmu. Humor je už mírně vyčpělý, po těch opakováních efekt klesne níž. Velkým kladem je vysoká prpracovanost, která z tohohle námětu mohla vytřískat i třeba seriál, ovšem zůstalo jen u filmu. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Kouzelná Petra Černocká, které se v našem světě natolik zalíbí, že se rozhodne v něm zůstat. Tak trochu blázen, nemyslíte? :-) Jenže, když poznáte, co je to mít rád, jdou všechna kouzla stranou. Zajímavosti: Po oddělení hlavy Janu Hrušínskému se vyskytly menší komplikace, proto jeho tělo dostalo na čas hlavu Napoleona a jeho pravá hlava tak mohla stát na nemocničním stolku. :-) 70% ()

Galerie (32)

Zajímavosti (68)

  • Krátku poviedku pre deti "Čarodějnička na koštěti" napísala Hermína Franková už v roku 1968 a pôvodne bola o malej čarodejnici, ktorá priletela priletí do kasární medzi vojakov. Z pôvodnej poviedky vypadla aj zmienka o matke Saxany (Petra Černocká). Bolo viackrát spomenuté, že jej otec je netopier, ale o matke ani zmienka. V poviedke bola matka Saxany biela pani. (Raccoon.city)
  • V době natáčení filmu byla Jana Drbohlavová (Marie Pešková) v jiném stavu: čekala syna Honzu, dnes profesora historie Jana Županiče. (ČSFD)
  • Film sa natáčal v obrazovom formáte 1,85:1, nazvanom tiež RP (rozšířené plátno), ale v tomto formáte sa od druhej polovice 70. rokov nepremietal. Používala sa kópia, ktorej pomer strán sa približuje k štandardnému formátu, presnejšie 1,41:1 a v tomto formáte aj vyšiel na DVD. (BlueNeon81)

Související novinky

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

15.11.2021

Již 8. ročník festivalu Malé oči je tu! Během listopadu a prosince se filmový festival pro děti objeví v několika městech po celé republice. Dramaturgové připravili pro malé diváky (i jejich rodiče)… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama