Reklama

Reklama

Kdo chce zabít Jessii?

  • USA Who Wants to Kill Jessie?
TV spot
Československo, 1966, 81 min

Kamera:

Jan Němeček

Hrají:

Dana Medřická, Jiří Sovák, Olga Schoberová, Juraj Višný, Karel Effa, Vladimír Menšík, Karel Houska, Ilja Racek, Valtr Taub, Bedřich Prokoš, Čestmír Řanda st. (více)
(další profese)

Co všechno se může stát, když ráno potkáte svůj sen, vypráví česká filmová komedie režiséra Václava Vorlíčka a scenáristy Miloše Macourka. Hlavními hrdiny filmu jsou manželé Beránkovi, oba docenti, kteří pracují na vědeckých objevech. Paní Beránková se zabývá somniologií – hledá prostředek, který by ovlivňoval lidské sny. Docent Beránek se zase snaží vynalézt přístroj obrovské fyzické síly. Od chvíle, kdy se mu do rukou dostanou komiksové sešity, se všechno změní. Kvůli neprověřenému preparátu jeho manželky oživnou tři komiksové postavy z Beránkova snu – krásná Jessie, superman a pistolník. Začíná velká dobrodružná honička… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (337)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Pane kolego, já kategoricky žádám, abyste okamžitě přestal snít !!" ;) Naprosto jedinečný a neotřelý film, který jasně dokazuje Vorlíčkovu režijní velikost a invenci, založená na geniální elementární myšlence může působit příliš bizarně, byť se zde paradoxně trestuhodně mrhá nevyčerpatelným potenciálem příběhu, z něhož se mohla stát doslova kultovní záležitost, kdyby se tvůrci nebáli přitlačit na pilu a nedoufali, že právě ona základní myšlenka bude natolik vtipná, že nebude zapotřebí duchaplnějšího příběhu a propracovanějšího scénáře, a tak se nabízí srovnání s v tomto směru o třídu povedenějším Lipského filmem, co do kvality, Čtyři vraždy stačí, drahoušku !! !! Řada scének trpí absencí pointy, nemůžu se ubránit dojmu, že barva by, ač chápu Vorlíčkův záměr i logiku v návaznosti na trikové provedení, právě v tomto případě byla na místě, Havelkova hudba mě ani omylem nenadchla, a tak vše zachraňují jen geniální velikáni naší kinematografie, geniláně hláškující a improvizující Vladimír Menšík, standardně skvělý Jan Libíček, v naprosto nečekané a netypické roli dokonalá Dana Medřická a samozřejmě bezchybný Jiří Sovák !! Kdo by nechtěl vidět, jak ji Jirka pustí Supermanovi, a pošle ho tak dík popelářům na smetiště..;) ;) Václav Vorlíček, dnes již zřejmě trpící značnou senilitou, předběhl svoji dobu, tentokrát však ve smyslu jak pozitivním, tak bohužel i v tom negativním, což mě nesmírně mrzí.. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Oproti jiným generačním komediím trochu slabší děj, scénáristé vsadili čistě na originální námět, který ovšem sám o sobě film v pohodě utáhne. Navrch ještě krásná Olga Shoberová v nejlepších letech a jako vždy skvělé komické výstupy Vladimíra Menšíka či Jiřího Sováka. Škoda, že se nápad nepodařilo ještě více rozvést, mohla z toho být vskutku nezapomenutelná podívaná. Takhle bych komixovým fanouškům doporučil spíše mladší snímek Čtyři vraždy stačí, drahoušku! ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

Mohlo to být natočeno v barvě. I tak, ale geniální zábava každým coulem. Navíc film s komiksovými bublinami je zřejmě světovou raritou, na kterou můžeme být vskutku pyšní. Romantický   závěr a následné výstřízlivění nemá chybu. Nejskvělejší je tady ale Jiří Sovák a protože se taky jmenuji Jindřich a tento týden byl čtvrtek, hodnocení je bez debat. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

chutný rozparek a dekolt snové olgy schoberové plus zajímavá, originální námětová invence v rámci chudšího sci-fi žánru ve vodách československého filmu... no a to je na tomhle bublinovém taškaření vlastně asi všechno... zas taková sranda to nebyla, leč věta JÁ NEKOUŠU, PANE DOCENTE! by se mi mohla na úterní zkoušku hodit... a nebo antigravitační rukavice, abych mu mohl zakroutit krkem, jestli mě vyrazí... 60% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Neskutečně našlapané a na svou dobu dost pokrokové. Vorlíček prostě vždycky uměl točit. Film je to dost krátký, ale zato originálními nápady jen překypuje. Sovák s Medřickou hrají manželský pár. Ona zkoumá a sny a on zase vynalézá. Po nepovedeném experimentu, se Sovákovy sny zhmotní a to nastartuje řetězec šílených událostí. Do světa se dostanou dva padouši a krásná Jessii. Všude je chaos nikdo neví, co s nimi. Obsazení je skvělé a je to místy dost vtipné. Skutečně povedené zhmotnění Saudkova komixu. "Pojedeš do Chuchle!" ()

Galerie (31)

Zajímavosti (45)

  • Pri skúšobnom premietaní v Kralupoch sa film premietal zadarmo. Premietač bol ním tak nadšený, že nakúpil obrovskú rolu baliaceho papiera, režisér Václav Vorlíček mu dal pár fotiek a po celých Kralupoch vyvesil vlastnoručne vyrobené plagáty. (Raccoon.city)
  • V roce 2004 vyšla stejnojmenná literární podoba filmu s ilustracemi Káji Saudka. (sator)
  • Bachař v podání Jana Libíčka si v jedné scéně píská ústřední melodii z filmu Sedm statečných. (sud)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama