Reklama

Reklama

Šingeki no kjodžin - The Final Season

(série)
Trailer 1
Japonsko, (2020–2023), 13 h 9 min (Minutáž: 23–85 min)

Předloha:

Hadžime Isajama (komiks)

Scénář:

Hiroši Seko

Hrají:

Masaja Macukaze, Júmi Kawašima, Ajumu Murase, Tošiki Masuda, Manami Numakura, Ajane Sakura, Nacuki Hanae, Takehito Kojasu, Hiroši Kamija, Romi Paku (více)
(další profese)

Epizody(30)

Obsahy(1)

Finále oceňovaného anime Shingeki no Kyojin podle předlohy Hadžime Isajamy. Před několika lety se národ Marley pokusil jednou provždy odstranit nebezpečí, které představuje pro budoucnost světa ostrov Paradis a jeho titáni. Mise, na kterou byli posláni vybraní válečníci – nositelé Síly titánů, však nešla podle plánu a nakonec zcela selhala. V důsledku těchto událostí byla těžce poškozena reputace Marley jako přední vojenské a politické mocnosti na kontinentu.
Falco je mladý Eldian, který byl vybrán do programu, jehož úkolem je vytvořit novou generaci válečníků. Jeho křest ohněm přichází dříve než čekal, když musí bojovat na straně Marley ve válce. Na základě projevených schopností v boji má být on nebo někdo z dalších kandidátů vybrán pro čestnou pozici nového nositele Síly titánů. Jeho kamarádka Gabi je sebevědomá, ctižádostivá Eldianka, jejímž jediným přáním je být tou, kterou na tuto pozici vyberou. Chce tak ukázat všem Marleyanům i celému světu, že ne všichni Eldiani jsou stejní jako nebezpeční ďáblové, kteří žijí na Paradis. Poté, co se Falco při jedné příležitosti seznámí s tajemným mužem, jsou však oba dva i všichni ostatní v Marley vrženi do víru událostí, které nikdo nemohl předvídat. (TheDarKnig)

(více)

Videa (17)

Trailer 1

Recenze (13)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední a zároveň nejdelší sezonou Shingeki no Kyojin definitivně dosáhl kultovního statusu jakožto jeden z nejmonumentálnějších a tematicky i vypravěčsky nejkomplexnějších a v neposlední řadě nejvíc pohlcujících příběhů (nejen) o stavu lidstva a lidské existence napříč historií naší planety, ať už s titány nebo bez nich. A zároveň tato sezona zpečetila status SnK jako jednoho z nejkrásnějších a nejtragičtějších pohledů na osudy vybraných jednotlivců (a populací), reprezentujících přirozenou i umělou rozmanitost a různorodost světa se všemi temnými i světlými stránkami, které to přináší. Nic z toho by ovšem nebylo možné a nemělo zdaleka takovou sílu, kdyby Hajime Isayama předtím tak pečlivě nevybudoval brilantní základy v předchozích částech, zejména pak v 2. a 3. sezoně. ()

Flopik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Štvrtá a zároveň posledná séria AoT dostála očakávaniam a predviedla zavŕšenie príbehu, ktorý sa len tak nevidí. Neviem či som niekedy videl viac prepracovanejší príbeh. Budovaný od prvej série, kde sme dostali snáď nula odpovedi, so stále pribúdajúcimi otázkami v ďalších sériách, aby sme nakoniec dostali odpovede na všetky v nich práve v poslednej sérii. A všetko do sebe zapadlo na výbornú. Skončila tu jedna dekáda a rozhodne nie som sám, kto si na konci poplakal. Možno ste si pri niektorých epizódach hovorili čo sa to deje, ale len preto aby vám potom ďalšia vytrela zrak a vy ste sa dozvedeli, že všetko bolo potrebné. Poklona ako seriál z pôvodných záporákov dokázal spraviť vlastne kladné postavy a ako sa na konci spojili aby bojovali proti väčšiemu zlu. Zlu, ktoré v postate malo svoje dôvody a kde by sa dalo polemizovať. Teamovka v posledných častiach nemala chybu. Vidieť po kope všetky postavy, do toho peckový soundtrack no mal som neraz zimomriavky. Seriál ostane navždy v mojom srdci a myslím, že aj u väčšiny divákov. MAPPA ďakujem. Eren, Mikasa, Armin, Levi, Erwin, Hange, Jean, Sasha, Connie, Reiner, Annie a celý Scout Regiment plus všetky ďalšie postavy ktoré sme si za tie roky zamilovali Ďakujem. Teším sa ako si dám tento príbeh znova, tak zatiaľ. "Shinzou Wo Sasageyo" ()

Reklama

muti 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

The final season - part 3 som pozeral ako dva vyše hodinové diely. Tvorcovia ešte aj ten koniec rozkúskovali na dve polky. Každopádne za mňa vrchol celého príbehu kde skôr ako nejaka logika a pravdepodobnosť idú do popredia skôr témy svetovej vojny, jadrového vyhladenia, opakovanie histórie v cykloch, snaha žiť v mieri a podobné. Eren je akoby Dr Strange, ktorí vidí neodvratnú budúcnosť, ktorá sa už stala a teda sa nedá ani zmeniť. 5/5 ako lusk a to japonské prevedenie, jedna rozprávka 💫 PS: koniec série ponúka ešte aj asi najdokonalejšie potitulkove scény budúcnosti ever ()

Scanerior 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední sezóna Attack on Titan je dosti jiná než ty předchozí a představuje drsný příběh. Začíná se na území Marleyanů a první epizody jsou slabší, protože člověk (alespoň já osobně) sleduje postavy, které povětšinou nezná, nefandí jim a ani ho moc nezajímají, všechno má však svůj důvod a stejně jako vždycky je po klidnějším období najednou zvrat, který obrátí hru a člověka opět nadchne. Sezóna buduje neuvěřitelně temný příběh a představuje pro mě i nejvíce nenáviděnou postavu vůbec (i když ta nenávist mě postupně tak nějak přešla). Zároveň je tu pro mě snad i jediná opravdu hodně dojemná smrt z celého seriálu. Příběh pomalu postupuje až k samotnému finále, které je velkolepé a emočně vypjaté. Během sezóny si také člověk pokládá nové otázky, které jsou však naštěstí zodpovězeny a v konečném důsledku se pro mě jedná snad o nejpropracovanější příběh, který jsem kdy viděl. ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Myslím, že jako jeden z mála tu půjdu proti proudu, když řeknu, že finální řada a závěrečná epizoda nejsou natolik geniálním dílem, o kterém by se pěly písně ještě dalších tisíc let. Proč tomu ale tak je? Jako jedno z možných vysvětlení je, že k seriálu nemám nostalgickou vazbu, jelikož jsem jej zkouknul víceméně měsíc před samotným finále. Druhé vysvětlení je, že se nedržím pouze v komfortní zóně jednoho jediného žánru, konzumuji tvorbu napříč celým spektrem (klasická literatura, modernismus atd.), kdy se tak můj vkus vyvinul jinak a nejsem proto cílovka. Jak jsem jinak zmínil už u minulé série, rozhodnutí naprosto překopat celý svět mi jednoduše nesedlo, kdy tu máme příběh Židů a koncentračního ostrova. Závěrečná řada v této myšlence pochopitelně pokračuje, kdy máme možnost vidět více i vnější svět a postavy tak pro nás nejsou úplně černobílé. Bohužel se to postupně ale veze na vlně klasického šónenu, kdy hlavní postavy přežijí a máme tu akorát obří rubačku, během které hlavní záporák vyvolá hromadu minibossů... s nimiž by měl ve skutečnosti vyhrát, ale plot armor hrdinům umožní dotáhnout to až do konce. Fakt, že bylo vyhubeno 80 % lidí, se přejde mávnutím ruky, kdy to vlastně ani nedává smysl, jelikož by to znamenalo, že titáni nasadili turbo rychlost a během pár dní přešli dokola celou planetu. Animačně je ale poslední série bezkonkurenční... postavy jsou ale nezajímavé a já neměl vůli komukoliv fandit. Škoda, od celého příběhu jsem čekal něco úplně jiného... ale jsem rád, že jsem mu dal šanci a poznal zase kus mainstreamu. Hodnocení: 55 % ()

Galerie (946)

Zajímavosti (3)

  • Scéna s pochodem titánů u útesu odkazuje na film Schindlerův seznam (1993). V této černobílé scéně jsou jedinými barevnými prvky matka a její dítě, které je zabaleno v červené přikrývce – to odkazuje na holčičku v červeném kabátě ze Schindlerova seznamu, která symbolizuje nevinnost židovské mládeže zabité během holocaustu. (mikki089)
  • Plačící dítě během scény s Duněním je nahrávka skutečného pláče dítěte Júkiho Kadžiho, který namluvil Erena Jeagera. (mikki089)
  • V deň vysielania sme mali možnosť vidieť len 17 minút z epizódy, čo tvorilo približne 3/4. Bolo to spôsobené silným zemetrasením, kvôli ktorému sa pokazili miestne vysielače práve počas vysielania tejto epizódy. (Petra321)

Reklama

Reklama