Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mrazivý příběh skupiny vědců, kteří v hermeticky uzavřené laboratoři zkoumají smrtelně nebezpečný mikroorganismus. Ten se na Zemi dostal při pádu vesmírné sondy a během krátké doby vyhladí obyvatele malého městečka. Záhadným způsobem se podaří přežít pouze nemocnému kojenci a starému alkoholikovi. Je vyhlášen stav ohrožení, oblast je neprodyšně uzavřena a do akce je povolán tým specialistů. Ten je ve složení biologa Stonea, mikrobioložky Leavittové, chirurga Halla a patologa Druttona uzavřen ve speciální laboratoři, umístěné v podzemí nevadské pouště, aby tu prozkoumal sondu i starce s nemluvnětem, kteří přežili, ačkoli spolu nemají na první pohled vůbec nic společného. Laboratoř je rozdělena do pěti na sobě nezávislých patrech, které lze neprodyšně oddělit a všechna jsou ovládána počítačem, který má v případě úniku nebezpečných látek zamezit jejich rozšíření na povrch.

Na sondě je objeven mikroorganismus odlišný od všech známých pozemských forem života. Je nazván Andromeda a podroben dalšímu zkoumání. Vědci zjistí, že se živí energií a včas zabrání pokusu armády zapečetit místo dopadu lokální jadernou explozí. Vyjde najevo, že organismus rozkládá zdravou krev a přestože postupně mutuje do lidského organismu neškodné podoby, je stále velmi nebezpečný, protože mu zůstala schopnost narušovat a rozkládat veškeré plastické hmoty. Z těch se skládá také část bezpečnostního systému, což vede k tomu, že počítač spustí destrukční program, který má zabránit úniku látky mimo laboratoř. Vědcům zbývá velmi málo času, aby se pokusili proniknout k dobře chráněnému počítači a vypnout odpočítávání. (Allan)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (167)

Campbell 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem knihu nečetl, takže jsem od filmu nevěděl nic. Tak jsem do toho šel a....... Šlo to. Nebyl jsem tedy nějak extrémně nadšený, ale dobře se na to koukalo. Film vyčnívá nádhernými reáliemy pokatastrofě. A také výbornou atmosférou. Některé scény byly šíleně zdlouhavé, nudné. Ale pak se ukázala akční scény a jsou provedeny dobře. Pravda asi do filmu už nepůjdu ale i tak se jedná o nadprůměrnou podívanou. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Až vám příště budu brečet, že mě zlobí, že nevím, jak to chodí v laboratořích a kterak se vědci vypořádávají s těmi různými Andromedami, aidsy a covidy, a že si honem honem musím pustit nějaký film, abych pochopil mechanismy fungování aplikované vědy, tak buďte od té lásky, nafackujte mi a pošlete mně radši si číst - hmm - řekněme třebas Latoura. Vhled to bude jistojistě přesnější, a vsadím se, že i živelnější (ano, pevně věřím tomu, že odborné studie mohou být víc sexy než žánrové filmy). ()

Reklama

berny2468 

všechny recenze uživatele

Kmen Andromeda je film popisující práci vědců při identifikování a zkoumání nového viru. Ten se zde dostal na zemi skrze miniasteroid. Zanechává za sebou pouze mrtvé (až na pár vyjímek). Vědci tedy závodí s časem zda se jim podaří najít slabinu viru. Film i přes svoje stáří (již 50 let...) má stále co nabídnout. Je altuální (možná více než bychom i chtěli) a skvěle natočen. Stojí za ním Robert Wise, který má mimojiné na svědomí Den, kdy se zastavila země či West side story. A ačkoliv je spíše komornějším, protože se odehrává především v laboratoři, moc nenudí. I když tedy představování laboratoří bylo chvílemi delší než by zasluhovalo. Ale i tak je zde spousty scén, které mrazí i dodnes. Remake si asi nikdy nepustím, ale tohle vřele doporučuji. K dokonalosti však chybí trochu vyváženější tempo. 7/10. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,NEMÁM RADA ČERVENÉ SVETLÁ. PRIPOMÍNAJÚ MI MOJE ROKY V BORDELI.“ __  Mnohým tu prekáža rozťahaná prvá polovica venujúca sa fungovaniu podzemnej základne, avšak kto trocha pozná Crichtonove diela vie, že práve opis fungovania technológií je pre autora príznačný.  Nakoľko som mal v čase sledovania rozčítaný jeho slávny Jurský park, kde vysvetľovanie technológií zaberá značnú časť knihy – z čoho si však Spielberg zobral do filmu iba fragmenty – viem to posúdiť a táto skutočnosť mi pri sledovaní vôbec neprekážala, preto som sa pri sledovaní ani na okamih nenudil a lahodil som si najmä v technickom prevedení. V tomto smere je nutné podotknúť, že film polstoročie nezostarol o nič viac ako iné dielo toho obdobia a delenie obrazoviek bolo vtedy akosi v móde. Wise točiť rozhodne vedel, postupne buduje pohlcujúcu atmosféru vygradovanú v tak úžasných záverečných piatich minútach, že som od nervov takmer prestal dýchať a prudko som uvažoval, že ,,Kmeň Andromeda“ (ktorého vysvetlenie názvu je hriešne nevysvetlené) udelím päť hviezdičiek.  Možno sa to zmení pri ďalšom pozretí; pritom som sledovanie toľké roky odkladal... (2097. hodnotenie, 157. komentár k filmu) ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Poblíž jednoho obyčejného městečka spadne poškozený satelit, a než někdo řekne švec, jsou všichni obyvatelé městečka zahubeni neznámou nákazou (až na starého opilce a kojence). Speciálně vyškolený tým se odebírá do dokonale zabezpečené laboratoře, aby zde prozkoumala vlastnosti bakterie (či viru), kterou s sebou satelit na Zemi přinesl. Riziko úniku bakterie je ovšem veliké, a tak se musí vědci připravit i na tu nejhorší variantu ... Stoprocentně můžu zkopírovat komentář který jsem psal k remaku tohoto filmu - tato kniha patří od Crichtona k mým nejoblíbenějším, a navíc vlastní téma je natolik poutavé, že přitáhne k obrazovce a nepustí. Oproti svému mladšímu bratříčkovi je sice na tomto filmu doba jeho natočení znát (laboratoř je hrozně moderní, všimněte si, že cokoliv vědci potřebujou většinou vyřeší stiskem jednoho či dvou tlačítek - žádné dlouhé psaní na klávesnici), nicméně díky skvělému scénáři by se na film dalo koukat i v divadelních kulisách. Trochu mi vadilo neustálé upozorňování Halla na autodestrukční systém (aby divákovi už do počátku bylo jasný jak film bude končit), a taky mi byli trochu nesympatičtí herci (a to tak že všichni). Ale stejně míň než 4* nedám.. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (13)

  • Když se počítač snaží simulovat potenciál růstu a mutace kmenu Andromeda, objeví se na obrazovce chyba 601 označující přetížení. Jedná se odkaz na chybu přetížení 1202 (tedy dvojnásobek 601) lunárního modulu během přistání na Měsíci. (HellFire)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Reklama

Reklama