Reklama

Reklama

Žena za pultem

(seriál)
  • Slovensko Žena za pultom
Komedie / Rodinný
Československo, 1977, 10 h (Minutáž: 45–58 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hrají:

Jiřina Švorcová, Petr Haničinec, Josef Langmiler, Dana Medřická, Jana Boušková, Jan Potměšil, Vladimír Menšík, Hana Maciuchová, Zdeněk Řehoř (více)
(další profese)

Epizody(12)

Ľudské príbehy spoza pultu fiktívneho socialistického obchodu... Prvý diel seriálu Anna nastupuje vovádza diváka do jedinečnej predajne potravín, ktorá je niečím neobvyklá. Je akoby z inej krajiny - plná tovaru, dokonca aj zo zahraničia. Dalo by sa povedať, že pripomína Tuzex z tých čias. Anna Holubová nastupuje na miesto predavačky na oddelenie lahôdok. Jedinečnosť príbehu od začiatku stavia na skvelých dialógoch, situačnom humore a opravdivých ľudských vzťahoch. (RTVS)

(více)

Zajímavosti (67)

  • Když bylo Jaroslavu Dietlovi sděleno, že do hlavní role seriálu bude obsazena Jiřina Švorcová (Anna), tak se zhrozil. Byl rozčarován nejen jejím neblaze proslulým politickým profilem, ale také jejím vzhledem a věkem. (raininface)
  • Popularita seriálu a postavy Anny Holubové (Jiřina Švorcová) v zemích socialistického bloku byla značná. Když Jiřina Švorcová přijela do bulharské Sofie, pořadatelé jí inkognito odvezli do největšího nákupního domu, kde se převlékla do pracovního pláště a postavila se za pult vedle ostatních prodavaček. Během deseti minut byla „odhalena“ nakupujícími, kteří utvořili obrovský dav, načež vznikla spontánní debata a autogramiáda. (kenny.h)
  • Během rekonstrukce Smíchovské tržnice byla na náměstí 14. října v Praze 5 postavena provizorní samoobsluha. Stála za farou kostela sv. Václava. Nyní na tom místě stojí nová budova. Po dokončení rekonstrukce Smíchovské tržnice postavili filmaři před nízkou provizorní samoobsluhu plechové čelo, aby prodejna vypadala honosněji a moderněji. Po dotočení seriálu byl provizorní obchod zbourán. (sator)
  • Obchodní pokladny použité v samoobsluze jsou ADS Anker GmbH od firmy sídlí v Hanoveru od roku 1876. Jednalo se už o elektrické poklady, ale ještě ně elektronické. Pro jistotu stále měli mechanickou kliku, to pro výpadky proudu, kdy šlo markovat i bez elektřiny, ale po každé namarkované položce bylo nutno zatočit klikou. (sator)
  • Vedle nápisu „Potraviny“ na prodejně je vidět symbol pramene, který značí, že prodejna patří do národního podniku Pramen, provozující síť prodejen potravin v Československu. (sator)
  • Samoobslužná prodejna, o kterou se v seriálu jedná, nebyla ve své době ještě úplně běžná. První samoobslužná – tedy bezpultová prodejna – byla otevřena v Československu v roce 1955. A tento typ prodeje stále převládal. Ale i v této takzvané samoobslužné prodejně vidíme, že zákazníci musí vystát tři fronty, a to v úseku, zeleniny, masa a lahůdek. (sator)
  • Vedoucí prodejny Václav Karas (Vladimír Menšík) často používá termín hokynářství nebo hokynáři pro obchod a jeho zaměstnance. Hokynářství byl obchod s potravinami a drobným spotřebním zbožím. Po roce 1948 byla hokynářství přejmenována na „Smíšené zboží“. Původ názvu je ze staré němčiny. (sator)
  • Úvodní záběry na zboží na začátku každého dílu byly předtočeny a pro každý díl seskládány jinak. Proto se i několikrát opakují detaily různých sortimentů. (Robbi)
  • Lenka Termerová v roli zadrhávající Jiřiny Romanové z úseku ovoce a zeleniny se stala díky svému hereckému handicapu oblíbenou a dokonce v návaznosti na seriál měla velký rozhovor v tehdy velice úspěšném časopisu Mladý svět. (Robbi)
  • Při znovuuvedení seriálu na Tv Prima (první díl odvysílán 2. 3. 2002) dosáhla sledovanost úctyhodných 1 800 000 diváků. (M.B)
  • Na Kubě byl seriál vysílán pod názvem, který lze přeložit jako "Prodavačka". (M.B)
  • V NDR se seriál vysílal pod názvem "Die frau hinter dem Ladetisch", a od 2. 2. 1978, kdy zde měl premiéru na kanálu DFF, se dočkal 10 repríz. V roce 2011 pak na DVD jako box. (M.B)
  • Vila, kde měla v 11. epizodě Olinka (Hana Maciuchová) svatbu, se nachází v Klánovicích. (M.B)
  • Šatna v samoobsluze, která sloužila i jako šatna herců, měla pouhých 9 m čtverečních. (M.B)
  • Natáčení začalo koncem roku 1975. (M.B)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

08.08.2011

Po dlouhé nemoci zemřela v pražské léčebně dlouhodobě nemocných česká herečka Jiřina Švorcová. Dcera stavebního dělníka a hostinské vystudovala učitelský ústav a Státní konzervatoř v Praze. Po jedné… (více)

Reklama

Reklama