Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prvním díle Aleš Pelán čelí nařčení, že udržuje zakázané vztahy se svými studentkami. Mezitím na stejné škole dochází k brutální šikaně jeho kolegyně, kterou si žáci natáčí na video… Má každý učitel takovou autoritu, jakou si zaslouží? Nebo si žáci dovolují víc než kdy dřív? (Česká televize)

Recenze (82)

flanker.27

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prozatím velmi smíšené pocity. V každém případě téma a forma, kteréžto obé je o několik pater výš než běžná seriálová produkce. Ale ke zpracování a obsahu mám dost výhrad. A to za prvé: seriál, který i dle některých dialogů jako by chtěl zápolit se stereotypy, zároveň na stereotypy velmi sází (většina zpodobněných učitelek vypadá jak přestárlé zapšklé řeholnice, ministr je novinářská karikatura politika). Za druhé: některé dialogy působí příliš angažovaně a nepřirozeně. Za třetí: Nemůžu si pomoct, ale přese všechno mi to vyzněním přijde jako by nepřímo byla viněna sama učitelka, přičemž musím říct, že jsem se s tím případem trochu seznámil (i já byl mezi těmi, co podpořili její dceru) a nemám za to, že by její skutečný vzor zpodobnili věrně. Za čtvrté, dále epizoda vyznívá spíš do "systémového selhání", což je taková obezlička, zde v tom smyslu, že kdyby byl systém na škole správný, ze žáků by se grázli nestali. Za sebe říkám, že sebelepší "systém" grázla nezadrží sám o sobě. Abych parafrázoval Obecnou školu, "třída, která přivede svou učitelku do hrobu, se prostě bít musí." Za páté: je vyloženě pokrytecké od ČT dělat mravní soudy nad "bulvárem", jako by sama měla obzvláštní kredibilitu (právě v tom "vynechávání části pravdy" jsou docela mistři), a zároveň se futrovat Jílkovou, jejíž Máte slovo by se spíš mělo jmenovat "přijďte se vyřvat". To je pořad, kde se přesně cílí na emoce, zkratky, dojmy, jen aby se lidi hádali na úrovni čtvrté cenové, i když jsou to třeba jinak slušňáci. Jak řekl Werich: "hádáte-li se pět minut s blbcem, hádají se dva blbci." Takže já nevím, jak hodnotit. Zatím asi jen toto slovní hodnocení v pololetí a uvidíme na konci školního roku. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi dobře natočený díl, byť se v něm vlastně nic extra zajímavého nedělo. Proč ta ženská učila ví bůh a já jako rodič bych rozhodně takovou učitelku pro dcery nechtěla. Na stranu druhou, to jak se k tomu vedení školy postavilo, bylo opravdu tristní. Kdysi jsme měli podobnou učitelku, taky jí kluci dávali dost zabrat, jenže to bylo v době, kdy se s nima nikdo moc nepáral. Dostali od nás ostatních po držce a následně ten nejhorší vyletěl ze školy dřív, než se stačil podivit. Dnes jsou všude výchovné poradkyně, poradny a spratci jsou čím dál horší, čím to asi bude? ()

Reklama

Gelaos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Silný pilot seriálu. Postavy jsou sice především šablony, ale scénář se nebojí tnout do palčivých míst a z diváckého hlediska bylo skvělé sledovat, jak se škola rve zenvitř, k neradosti ministerstva a naopak k velké radosti bulváru. Akorát mi trochu vadil ten chladný modrý filtr obrazu, který se zbytečně snažil navodit depresivní atmosféru, přitom příběh to dokázal i sám o sobě. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díl nového seriálu přináší pohled na střední školu, kde vztahy nefungovaly tak, jak měly a doplatila na to jedna z učitelek. Samotný název je velkou pravdou, žáci skutečně vycítí, který učitel je "slabší" a dají mu to v hodinách sežrat. Sám to znám, jako učitel jsem už cosi zažil a některá děcka jsou opravdu zlá. Pak je opravdu zásadní, jak s kolegyní jednají její kolegové a vedení.  No, tak jako tak, zajímavý úvod do seriálu. ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako natočené a zahrané je to dobře, profesionálně. Ale to se snad od ČT ještě pořád čeká, ne? (I když...) Jen mi to přišlo nějak kostrbatě odvyprávěné, s černobílými postavami (buď jsou pro, nebo proti, nikdo mezi tím, kdo by si nebyl jistý, jak to bylo.) Na nějakou hloubku charakterů si to moc nehraje, což u seriálu podobného typu je na škodu. Den po tomhle jsem viděl další díl německého seriálu Kriminalista, taky je to svým způsobem selanka, ale aspoň ty postavy působily o něco víc uvěřitelně. Dobrá recenze <a href=https://www.csfd.cz/film/997720-ochrance/1069298-slaby-kus/recenze/?comment=11786991>flanker</a>, líp bych to neřekl ()

Galerie (13)

Zajímavosti (5)

  • Premiéru prvního dílu sledovalo 1,3 mil. diváků (15+). Šlo o nejlepší výsledek večera i celého nedělního dne. (rublik05)
  • Lokace Střední průmyslové školy, kde učí Aleš Pelán (Lukáš Vaculík) literaturu, je v ulici Žukovského 580, Praha 6 a ve skutečnosti jde o Základní školu Dědina. (formelin)
  • Kniha, kterou si chtěl Pelán (Lukáš Vaculík) půjčit od ředitele, je „Graham Greene: Moc a sláva“. (mykhal)

Reklama

Reklama