foto

Marek Daniel

  • nar. 13.9.1971 (47 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Marek Daniel vystudoval dřevařskou průmyslovku ve Volyni. Po maturitě byl přijat ke studiu loutkoherectví na brněnské Janáčkově akademii múzických umění, z něhož po čase přešel na obor činohry. Po absolutoriu nastoupil do stálého angažmá v brněnském HaDivadle (Smrt Huberta Perny, Král Ubu, Hvězdy na vrbě, Jób, Král Oidipus, Deadwood, Lulu atd). Spolu s ním tam nastoupili i Pavel Liška a Josef Polášek. O rok později i Tomáš Matonoha.

Po studiích až do teď s kamarády a kolegy  hraje v Commedii dell´ arte (r. Z. Dušek). Stejně tak vzniklo pánské pěvecké sdružení extrémního folklóru KRÁSA. Po sloučení KRÁSY s duem Sestry Medvědy a Jakubem Žáčkem vzniká Loutkové divadlo Československo (2005) a Kabaret loutkového divadla Československo (2011).

Hostoval v Dejvickém divadle ve hře Miroslava Krobota Sirup a v improvizačním představení Sekec Mazec. Účinkoval, nebo účinkuje ještě i na jiných scénách. V Praze (Divadlo Archa, Divadlo Komedie), v Brně (Divadlo Husa na provázku).

Filmová kariéra začínala mimo jiné drobnou rolí v oscarovém filmu Jana a Zdeňka Svěrákových Kolja (1996) nebo postavou v televizním seriálu Četnické humoresky. Výraznější úlohou ho pověřil Petr Václav v dramatickém psychologickém  snímku Paralelní světy (2001). V téže době si zahrál i v hanbaté moralitě Věry Chytilové Vyhnání z ráje (2001). Následovaly působivé Divoké včely Bohdana Slámy, ohodnocené jedním Českým lvem (2001). Tentýž režisér ho angažoval i do svých děl Štěstí (2005) i Venkovský učitel (2008).

Marek Daniel nechybí ani ve filmografii režiséra Vladimíra Morávka, a sice v jeho Nudě v Brně (2003). Oblíbil si ho také Jan Hřebejk – dal mu příležitost nejen předvést přisprostlého zlodějíčka ve filmu Horem Pádem (2004), ale také efektního počítačového donchuana v Marberově hře Na dotek v pražském Divadle Na Jezerce. Výraznou roli má i v Jařabově surrealistickém snímku Vaterland – Lovecký deník (2004) anebo ve Vachlerově černé komedii Doblba! (2005).

Zahrál si také v televizní satiře na fotbalové poměry Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit (2005), kterou podle Čtvrtníčkova scénáře natočil Zděněk Tyc. Do televizní tvorby patří i další choulostivá čtvrtníčkovská komedie Gynekologie 2, seriál Letiště, Soukromé pasti  nebo stand-up comedy Na stojáka.

Největšího filmového úspěchu dosáhl za ztvárnění role Emila Vrbaty ve filmu Protektor Marka Najbrta. Jeho herecký výkon mu vynesl nominaci na Českého lva v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli. Režisér Robert Sedláček ho obsadil do svých filmů Sráči (2011) a Rodina je základ státu (2011). Vidět ho můžeme i ve filmu Alois Nebel Tomáše Luňáka.

Aerofilms

Herecká filmografie

Filmy

2018 Prezident Blaník
Čertí brko
2017 Bába z ledu
2013 Co v detektivce nebylo (TV film)
Hodina, ve které jsme o sobě nevěděli (divadelní záznam)
Poslední chvíle lidstva (divadelní záznam)
Srdce temnoty (divadelní záznam)
2012 Polski film
2011 Alois Nebel
Rodina je základ státu
Sráči (TV film)
2010 Odcházení (divadelní záznam)
2009 Protektor
2007 Venkovský učitel
2005 Doblba!
Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? aneb Tak to mi ho teda vyndej (divadelní záznam)
Štěstí
2004 Horem pádem
Vaterland - Lovecký deník
2003 Nuda v Brně
Sirup (divadelní záznam)
2001 Divoké včely
Paralelní světy
Uniforma (TV film)
Vyhnání z ráje
1998 Převeliké klanění právě narozenému Jezulátku aneb Betlém (TV film)
Systém Jarda Král (TV film)
Vašek Nešika a Šikulka Šikovná (TV film)
1997 Stůj, nebo se netrefím!
1996 Kolja

TV seriály

2018 Tátové na tahu (TV seriál)
Epizoda 14 (E14)
Epizoda 13 (E13)
Dáma a Král (TV seriál)
Hodný, zlý, ošklivý a mrtvý (S03E04)
2017 Svět pod hlavou (TV seriál)
Rodinná záležitost (E08)
Smrt špiona (E07)
Orchidej na smetišti (E04)
Kancelář Blaník (TV seriál)
Zeman, Trump & Comp. (2) (S05E17)
Zeman, Trump & Comp. (1) (S05E16)
Toníčku, nevzlykej (S05E15)
další epizody (16)
Život a doba soudce A. K. (TV seriál)
Konec hry (S02E13)
Pirát (S02E12)
Postavení mimo hru (S02E11)
další epizody (13)
2016 Já, Mattoni (TV seriál)
Útěk (E06)
Nahý muž (E05)
Bahno (E04)
Kancelář Blaník (TV seriál)
Mikuláš (S05E01)
熊猫获胜 ! (S04E14)
Čapí hnízdo (S04E13)
další epizody (14)
2015 Kancelář Blaník (TV seriál)
Tony is back (S04E01)
Chráněná dílna (S03E17)
Selfíčko s Gerem (S03E16)
další epizody (18)
2014 Kancelář Blaník (TV seriál)
Štědrý sen (S02E13)
Prostě Krnda (S02E12)
První máma (2) (S02E11)
další epizody (27)
Život a doba soudce A. K. (TV seriál)
Exekuce (S01E13)
Místo narození (S01E12)
Kněz (S01E11)
další epizody (13)
Nevinné lži (TV seriál)
Na dně skleničky (S02E03)
České století (TV seriál)
Ať si jdou (1992) (E09)
Poslední hurá (1989) (E08)
Je to jen rock'n'roll (1976) (E07)
Kriminálka Anděl (TV seriál)
Slečna Smrt (S04E14)
2012 Zázraky života (TV seriál)
Naděje (S02E15)
Dárce (S02E14)
Oslava (S02E13)
další epizody (15)
2008 Soukromé pasti (TV seriál)
Ukradená spermie (S01E08)
2007 Gynekologie 2 (TV seriál)
Praha (E24)
Orgán (E23)
Ministr (E22)
další epizody (24)
2003 Komediograf (TV seriál)
2002 Večery Analogonu (TV seriál)
1998 Kinetická encyklopedie všehomíra (TV seriál)
Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
Osudná nadílka (E16)
Osamělá (E15)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
Volavka (S01E02)

Dokumentární

2018 Vratislav Effenberger aneb Lov na černého žraloka
2012 Film o filmu: Polski film (TV film)
2010 Jindřich Štyrský - Mým očím nutno stále házeti potravu (TV film)
2008 Film o filmu: Protektor (TV film)
2001 Komedie
2000 Tmavomoudrý svet (TV film)
1999 Osudy piva (TV film)

TV pořady

2018 25. Český lev (TV pořad)
2015 Boj o koláč (TV pořad)
2014 DVTV (TV pořad)
2013 Možná přijde i charita 2013 (TV pořad)
Nominační večer Českého lva 2013 (TV pořad)
2010 Show Jana Krause (TV pořad)
2009 Talkshow Jana Saudka (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2004 Na stojáka (TV pořad)

Hudební videoklipy

2013 Mucha - Ježíš (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

TV seriály

2014 Kancelář Blaník (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(122)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace