Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou filmu režiséra Bořivoje Zemana je nejoblíbenější postava českých pohádek Honza, který se vydá do světa za štěstím. Ovšem není to hloupý Honza, nýbrž chytrý a veselý mládenec, který má rád lidi a nesnáší nespravedlnost, ať už se děje lidem nebo zvířatům. Netouží po království, ani po princezně, ale usiluje o prosté lidské štěstí, které se dobývá rozumem a prací. Honza nebojuje s nadpřirozenými vlastnostmi, ale s lidskou zlobou, závistí, lakotou a omezeností. (Česká televize)

(více)

Recenze (307)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tak a teď aspoň vidíš, Jirko, že ještě těžší, než zvolit MISS Moskva, je rozesmát nafoukanou slepici, nedej bože princeznu.. Dnes Honza málem králem, zítra Troškovy ušišlané báchorky aneb Poctivá sekyrková od Vitany s jemnými kousky rzi plovoucími na povrchu - kuchařky a kuchaři s fantazií tomu klidně mohou říkat mletá červená paprika.. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Klasik československé filmové pohádky Bořivoj Zeman (Pyšná princezna, Šíleně smutná princezna, Byl jednou jeden král...) uhlídal neherectví Jiřího Korna (typově přesného a věrohodného), nechal ho předabovat a vznikla pohádka, která vysoce (v rámci československé filmově-pohádkové školy) rozvíjí neokázalou poetičnost a zvláštní laskavý humor, kterým se sama definovala. Přibyla muzikálová intermezza (jako v Šíleně smutné princezně) a ubylo výpravnosti - vznikla lidová pohádka (v intencích normalizačních sedmdesátých let), což opisuje už sám název - Honza málem králem ... ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Nesnesitelný autistický bubeník Kemr, přihlouplý Korn hrající přihlouplého Honzu a krásná Konvalinková - to je jedna z nejujetějších pohádek, co kdy vznikly v rukou tuzemských tvůrců. Ovšem s přibývajícím věkem přichází velmi často i status kultu a i tahle slátanina bude vždycky nezaměnitelnou součástí každoročního období Vánoc. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Svítí, svítí slunce na hlavou, nad hlavou. Svítí až háj se zelenááá. Tak túto pesničku mám v hlave už asi desať rokov ! A vôbec mi to nevadí. Prefíkaný Honza, trucujúca princezná, krásna dedinčanka, zlá baba-kosa, protivný bubeník spravilí pre mňa z tejto pohádky klasiku, ktorá sa mi ešte stále neomrzela. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Já jsem se v této pohádce vždycky bála Valerie Kaplanové jako Smrtky, to byla ale figura. Fakt byla děsivá. Naďa Konvalinová mi přišla zase jako by se zbláznila. Jednu Viktoru už jsme tu měli. Jiří Korn opravdu nebyl špatný a role mu sedla jako ulitá. Je tu jedna vtíravá písnička, kterou po sledování dostávám z hlavy nejméně týden. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Režisér Bořivoj Zeman svojej dcére Zuzane, ktorá mu vtedy asistovala, povedal: "Holka, není to ono. Končím. Je to o cihlu vedle." a v skutočnosti režisér už do svojej smrti nič nenatočil. (Raccoon.city)
  • Na začátku s loupežníky, když odcházejí z trhu, je možné si všimnout elektrických skříní ve stěnách domů. Taktéž lze vidět moderní mříže kanálů v dlažbě. (San Miguel)

Reklama

Reklama