Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (969)

Lima 

všechny recenze uživatele

Naprosto souhlasím s Tosimem, že si uvědomíme, co je a co není důležité. Ovšem problém je v tom, že právě protikladu - NEZBYTNĚ NUTNÉ PRO ŽIVOT vs. KONZUMNÍ ŽIVOT", mohl Zemeckis využít v mnohem větší míře. To odbyl pouze několika záběry (Hanks u stolu s kraby a zapalovačem). Místo toho nás v závěrečné čtvrtině zavalil citovou lavinou, u které si možná někteří pobrečeli, ale mně vysloveně štvala. Škoda, tak atraktivního tématu šlo využít mnohel lépe a skvostně vyhublý Hanks s božským plnovousem by si to určitě zasloužil. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nuže...ano, Hanksova herecká studie je pozoruhodná. Ale nějak mi neštymuje, že jsem celou dobu místo zaujetí výkonem přemýšlel o tom, jak bych asi který problém, s nímž se "civilizovaný" člověk v takovéhle situaci zákonitě setká, řešil. Ono co taky chcete dělat u pomalu dvě a půl hodiny trvajícího filmu, ze kterého máte celou tu dlouhou dobu pocit, že "tohleto neskončí blbě, je to přece Zemeckis". Sladkobolné scény s Helen Hunt mě o nějakých závratných kvalitách Trosečníka taky nepřesvědčily, a jediné, co si z něj pamatuji jako skutečně výborný moment, je poslední scéna. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Trochu přepísknutý film. Tom Hanks je výborný a jeho robinzonáda celkem pěkně načrtnutá, avšak scénář klouzl po povrchu a vrcholem jeho smyku je příšerný a překombinovaný konec, který jasně ukazuje, jak moc si Zemeckis s postavou Chucka Nolanda nevěděl rady. Celý jeho příběh se nakonec utopí v příšerných frázích a natahovaných melodramatických schématech, což vážně zamrzí. Obzvlášť proto, že Hanks je přesvědčivý a výstižný... To málo, co mu umožňuje scénář ukázat z Nolandova nitra předvádí se zápalem a velkou sugestivitou. Jenže nedokáže utáhnout celý film, který je tak polopatický a doslovný, že mi ke konci notně lezl na nervy. Škoda, protože námět i některé dílčí technické kategorie (kamera, výprava) jsou příslibné... Ale výsledek je zbytečně rozmáchlý, patetický a přeplácaný. Přesto zásluhou Hankse poměrně přesvědčivý. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Film, kde je prakticky celou dobu jeden herec a přesto ani chvilku nenudí, je prostě dobrý. S jakou dětinskou radostí jsem s napětím sledovala rozbalení každého balíčku a hádala, k čemu může Chuck ty zdánlivě zbytečné věci použít. Pan Wilson byl dokonalý a ten konec mi vrtá hlavou dodnes. Proboha co mohlo být v tom posledním balíčku? ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Už jen to rozdělávání ohně a Hanksův vztek by si zasloužily maximální hodnocení. No a zubní zákrok bruslí - komu přitom neběhal mráz po zádech. Filmu možná trvá trochu déle, než se rozjede, ale stojí to za to. Na ostrově spolu s hlavním hrdinou přemýšlíme, co využít, jak rozdělat oheň a jak přežít. A drží nás při životě jeden obrázek a Wilson. A pak se vrátíme někam, kam už nepatříme... ()

Galerie (72)

Zajímavosti (66)

  • Většina nočních scén byla natočena ve dne. Kromě té, v níž Chuck (Tom Hanks) rozdělává oheň. (don corleone)
  • Po celou dobu, kdy je hlavní hrdina uvězněn na ostrově, nehraje absolutně žádná hudba. Je to schválně, aby i divák pociťoval tísnivý pocit izolace. (Dr Lizal)

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama