Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když velitelé koncentračního tábora Osvětim sestavili speciální komando z židovských vězňů, slíbili jeho členům několik měsíců života navíc za spolupráci při bestiálním vyhlazování ostatních Židů. Členům komanda se podařilo zorganizovat ozbrojenou vzpouru, jedinou, ke které v tomto vyhlazovacím táboře došlo. Na samém jejím začátku objevila skupina čtrnáctiletou dívku, která zázrakem přežila hromadnou popravu v plynové komoře. A tak záchrana jediného lidského života ohrozila akci, která mohla zachránit tisíce jiných... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (169)

Žralok 

všechny recenze uživatele

Jedná se o skutečný příběh z 2. světové války. Pojednávající o povstání ve vyhlazovacím táboře Osvětim. Uvidíte zde těžký život v tomto táboře i chladnokrevnost hlídačů, kteří na lidi zde zavřené pohlíželi spíše jako na obtížný hmyz. Nebo na prašivou zvěř nejodpornějšího druhu. Tohle nejde dlouho popisovat. To se musí vidět... ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Od tohoto filmu jsem po přečtení mnoha knih o Sonderkommandu očekával daleko víc. Než jako film mě to spíš připadlo jako nějaká rekonstrukce. Nízký rozpočet je znát. Velmi špatná kamera, dlouhé rozhovory, spousta střihů, negermánské tváře esesáků z kterých ani nešel strach, špatné uniformy, kulisy, děj...Jako dokument či rekonstrukce dobrý, ale jako celovečerní film je to mdlé. Nemohl jsem se do těch hrůz nějak vžít. Víc mě zaujala scéna po příjezdu ve filmu Sophiina volba, tak nějak si představuji zfilmované hrůzy z koncentráku. Nejemotivnější z celého filmu je závěrečná řeč holčičky. ()

Reklama

rt12 

všechny recenze uživatele

Přesto, že netekly potoky krve, zapůsobil na mě film tak , jak měl. Bylo mi zle, z toho co dokázali ,,nadlidé” připravit za ,,super desetiboj” pro ,,podlidi. Z toho, že dokázali zapojit do likvidování nevinných lidí spoluvězně a pak je odprásknout jak psy. Bylo mi tak těžko u srdce, že jsem zapomněla na nedokonalosti i na pomalejší tempo filmu. Pro mě, skoro všechno dobře, skvostné obsazení, jen Harvey Keitel mi nějak neseděl . ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Hodně nízký rozpočet obvykle zaručuje komorní podívanou, nikoliv i kvalitní film. Příliš „nepoznamenané“ šaty, žádné „špinavé“ kamerové filtry, Němci, Poláci i Maďaři perfektně ovládající angličtinu – jsou to sice detaily, ale u historického filmu detaily mimořádně rušivé. Podstatnějším handicapem je však znatelná dějová nesoudružnost. Prvních dvacet minut jenom tušíme nějaký tajný plán, ale stejně jako nacisté jsme zcela neznalí podrobností. Když se cíl snahy hlavních hrdinů zdá být jasný, objeví se polomrtvá dívka a to zdánlivě důležité ustoupí do pozadí. Podobný zmatek v koncentračních táborech možná panoval, ale divácky je to velmi unfriendly. Otravně bohužel působí i neustála snaha o navodění nanejvýš depresivní atmosféry – je příliš okatá a zbytečně pomáhá pohřbít velmi poutavé téma, resp. celý film. 60% Zajímavé komentáře: Douglas, moonlight ()

Desperado 

všechny recenze uživatele

Tichá, nenápadná ale zato mimoriadne, až desivo pôsobivá snímka odohrávajúca sa v koncentračnom tábore , rozprávajúca o zmysle života, smrti, viere a rovnako aj beznádeji. Film prakticky bez hudobného doprovodu, minimalisticky natočený, skvelo zahratý je jednou z ukážok a dôkazov, že americkí filmári dokážu rovnako ponuro a vierohodne natočiť a zachytiť európsku (svetovú) traumu, ako hociktorý špičkový iný európsky tvorca. Táto citlivo natočená látka sa im skrátka podarila. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (10)

  • V skutočnosti sa doktor Miklós Nyiszli (Allan Corduner) pri povstaní neskrýval ako tomu bolo vo filme, ale vykonával pitvu ruského dôstojníka. Tiež bola od reality vzdialená situácia, kedy Oberscharführer Mussfeld (Harvey Keitel) oznamuje Nyiszlimuže ak sa nepodieľal na vzbure, zostane nažive. V skutočnosti patológ Nyiszli ležal s ostatnými členmi sonderkommanda na tráve a čakal na popravu, bol však ušetrený doktorom Mengelem (Henry Stram), s tým, že sa má vrátiť k práci. Ostatní boli popravení. (Polcas)
  • Snímek byl natočen na motivy knihy Auschwitz: A Doctor´s Eyewitness Accout, kterou napsal Dr. Miklós Nyiszli. (Terva)
  • Autor knihy venuje povstaniu sonderkomanda iba necelých 13 strán. (gogo76)

Reklama

Reklama