Reklama

Reklama

Zodiak

  • USA The Zodiac (více)
všechny plakáty
Trailer

Psychologický thriller Zodiak, natočený podle skutečné události, podrobně líčí hrůzostrašnou sérii vražd, ke které došlo koncem 60. let minulého století v Severní Kalifornii. Pátrání vede policista z malého města, který se musí postarat o bezpečí své rodiny i vzdorovat šílené kampani médií. Protivníkem je mu Zodiak – jeden z nejnebezpečnějších sériových vrahů americké historie, který navíc dosud nebyl dopaden. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (80)

LINKIN 

všechny recenze uživatele

K téhle verzi jsem se dostal (a zřejmě nejen já) spíše náhodou, ale obětoval jsem hoďku a půl a zjistil, že tenhle malý bráška od Finchrového Zodiaca není vůbec špatný. Justin Chambers mi sice do oka vůbec nepadl, ale to spíš moje mínus. Ale celá detektivova rodina jako by v tom filmu svoje místo mít neměla, podle mě to působí spíš jako rušící element. A natahování ke konci filmu je opravdu k nevydržení. Jakoby si rejža nějak neuvědomoval, že to je tak monotóní. Počkám si na novější verzi a pevně věřím, že mistr napětí se s tímto tématem dokázal poprat o mnoho zdatněji než v tomto případě. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Neměl jsem ani tušení, že existují dva filmy na totéž téma s téměř totožným názvem, a dlouhou dobu jsem pokládal tenhle kousek za mnohem známější Zodiac. Překvapovalo mě proto, že nerozeznávám typický fincherovský režijní styl. Zodiak v zásadě není špatný film, ale to divácky atraktivnější v něm vytváří samotný námět podle skutečných událostí. Pátrání po legendárním sériovém vrahovi je pochopitelně divácky přitažlivé a vytváří takový potenciál, že by ho jen naprostý břídil mohl úplně zahodit. Na druhou stranu scénář je opravdu průměrný a tak nějak divně vystavěný. Funguje tam, kde popisuje samotné kriminální činy, ale ztroskotává všude, kde má ukázat něco navíc. Ve filmu se objevuje řada postav, jejichž potenciál je naprosto nevyužitý a jejichž přítomnost na plátně je vlastně neodůvodnitelná. Některé indicie jako by ukazovaly na vinu hlavního hrdiny, což je ovšem díky jiným scénám hned ze začátku filmu prakticky vyloučeno. Tak nějak mi uniká, co chce film sdělit a kam směřuje. Padesát procent celkového dojmu a neduživé 3* jsou myslím spravedlivou odměnou pro tenhle příspěvek do žánru kriminálního filmu. ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

Tento film sa ku mne podobne ako k LINKIN-ovi a mnohým ďaľším dostal tiež náhodne s úmyslom, že si pozriem opevovaný triler majstra žánru Davida Finchera a kedže som sa veľmi nepozeral na úvodné titulky, zdalo sa mi, že naozaj sledujem film od tohto režiséra. Len jediné čo mi nešlo do hlavy bola jeho krátka 90-minútová dlžka, kedže som vedel, že Fincherov film je vyše dva a pol hodiny trvajúce dielo. Keď som potom tu na CSFD zistil, že sa jedná o iný film celkom ma prekvapilo jeho pomerne nízke ohodnotenie, ktoré si myslím ažtak nezaslúži. Film má naozaj vcelku dobre vystavané napätie, ktoré sa vlastne v celom filme nijak výraznejšie neprejaví no napriek tomu a tiež množstvu dejových pasáži stále udržiava pozornosť, takže aj keď sa hodinka a pol zdá niekedy zdá trocha dlhšia vlastne nijak nenudí. Zaujímavo spracovaná je aj identita samotného vraha, ktorému vo filme síce nikdy neuvidíme tvár, avšak jednoznačne by sa dal spojiť s postavou jedného s novinárov sledujúcich prípad. To, čo potom akosi brzdí celý film je nepoukázanie na niektoré fakty súvisiace zo Zodiacom, ale iba ich väčšinou chybné vymyslenie (kde by sa mohol novinár naučiť tak dobre strielať?). Taktiež je skôr zarážajúce, že 12-ročný syn vyšetrovateľa nakoniec zistí toho o vrahovi viacej než polícia a je škoda nevyužitie niektorých scén, keď rodina cíti potencionálne blížiace sa zlo, ktorá nakoniec vôbec neprichádza. Tieto výhrady nakoniec celkový dojem až tak veľmi nekazia a hodnotenia 4* sa mi zdá byť v tomto prípade naozaj primerané. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Výborný dobový feeling 60. let, několik pamětihodných a brutálních scén, luxusní vozový park a skvělý Justin Chambers v hlavní roli (plus pochopitelně otevřený mrazivý závěr). Za mě osobně sympatický snímek, který sice nedosahuje kvalit a úrovně novějšího Zodiaca od velmi respektovaného Finchera, ale i tak je to zajímavá podívaná. ()

Jansen 

všechny recenze uživatele

Svižný, krátký, výstižný. Bulkleyho zodiak není žádné velké umělecké dílo, ale podařený triller, který vtáhne do děje a nenudí. Zvláštní je rozložení napětí, o které film v žádném případě není ochuzen, je však pouze poněkud netypicky rozmělněné a přechází spíše do tísnivé atmosféry strachu. Navíc první film o masovém vrahovi, který si o něj sám řekl. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (9)

  • Zodiak ve svých dopisech tvrdil, že zabil nejméně 37 lidí. Policie mu dodnes může dokázat jen pět vražd. (Indy_Brabino)
  • Na začátku filmu zazní krátký úryvek vánoční písně „It's the Most Wonderful Time of the Year“ v podání Andy Williamse. (noelcoward73)

Reklama

Reklama